“Arendame funktsionaalsete omadustega uudse sertifitsee-ritud koostisega moosi, mis sobib kasutuseks nii omaette kui ka tervisliku komponendina paljudes toiduainetes, olles mõlemas variandis konkurentsivõimeline ka Euroopa Liidu turul,” räägib TPBA juht Ene Tammsaar . Partnerina osaleb projektis moositootjafirma Bacula.


Tammsaar selgitab, et funktsionaalsel toidul on tervist parandavaid või haigusi ennetavaid omadusi. Moos võiks parandada seedimist ja immuunsüsteemi või leevendada stressi ja väsimust.


2005. aastal oli funktsionaalse toidu turumaht Euroopas ekspertide hinnangul ligi 60 miljardit krooni. Aastaks 2010 kasvab see turg ennustuste kohaselt üle kolmekümne korra.

Paar aastat tagasi loodud TPBA tegeleb piima ja teiste toiduainete innovaatiliste biotehnoloogiate arendusega. Ettevõtte projektid on seotud loomade aretuse, pidamise ja söötmisega, aga ka piimale biotehnoloogiliste meetoditega lisaväärtuse andmisega.

TPBA põhiomanikud on Eesti Põllumajandusülikool, Tartu Ülikool, ühistu E-piim ning Eesti Tõuloomakasvatajate Ühing.