22.02.2008, 00:00
Tartus hakatakse valmistama imemoosi
Tartus tegutsev Eesti Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskus (TPBA)
asus välja töötama funktsionaalset ehk tervislikku moosi.
“Arendame funktsionaalsete omadustega uudse
sertifitsee-ritud koostisega moosi, mis sobib kasutuseks nii omaette kui ka
tervisliku komponendina paljudes toiduainetes, olles mõlemas variandis
konkurentsivõimeline ka Euroopa Liidu turul,” räägib
TPBA juht Ene Tammsaar . Partnerina osaleb projektis moositootjafirma Bacula.
Tammsaar selgitab, et funktsionaalsel toidul on tervist parandavaid
või haigusi ennetavaid omadusi. Moos võiks parandada seedimist ja
immuunsüsteemi või leevendada stressi ja väsimust.
2005. aastal oli funktsionaalse toidu turumaht Euroopas ekspertide
hinnangul ligi 60 miljardit krooni. Aastaks 2010 kasvab see turg ennustuste
kohaselt üle kolmekümne korra.
Paar aastat tagasi loodud
TPBA tegeleb piima ja teiste toiduainete innovaatiliste biotehnoloogiate
arendusega. Ettevõtte projektid on seotud loomade aretuse, pidamise ja
söötmisega, aga ka piimale biotehnoloogiliste meetoditega
lisaväärtuse andmisega.
TPBA põhiomanikud on Eesti
Põllumajandusülikool, Tartu Ülikool, ühistu E-piim ning
Eesti Tõuloomakasvatajate Ühing.