TBD-Biodiscovery (2014)

käive 2014 1 007 000 eurot

kasum 2014 108 000 eurot

töötajate arv 25

Tartlastel on ainsana Eestis keemilise sünteesi abil ravimite toimeainete tootmiseks vajalik sertifikaat.
Firma värskelt valminud tootmistsehhis saab toota vähivastaste ravimite toimeaineid koguses mõni kilogramm aastas (hinnaga mitusada eurot gramm). Rohkem polegi sageli vaja, sest paarist kilogrammist maailmaturule piisab.
Tartu laborist läheb kaup välja tahkes olekus ning rändab lõviosas laia maailma: keskmise suurusega farmaatsia-, keemia- ja biotehnoloogiafirmadele Iisraelis, Soomes, Saksamaal, Lätis, Venemaal, USAs jm. Toodetakse nii toimeaineid kui ka nn tabletimassi, kus toimeainetele on muid aineid juurde segatud. Tabletimas-sist saab tellija pressida tabletid - Eesti firma sellega ei tegele.
TBD-Discovery eeliseks selles konkurentsitihedas ärivaldkonnas on hea kvaliteet ja paindlikkus. Tegemist on üsna lojaalsete ärisidemetega ettevõt-lussektoriga.
Edaspidi tahetakse Tšubriku sõnul Tartus järjest enam panustada täiesti uute toimeainete arendamisse, liikudes nii sammu edasi väärtuslikuma toodangu poole.
Konkreetsemalt on plaan keskenduda nn antikeha-konjugaatidele - uue põlvkonna vähivastastele ainetele, millel on patsientidele märksa vähem kõrvalmõjusid kui praegu laiemalt kasutataval keemial. Juba on käed löödud ühe partneriga Šveitsist, kes asub kontrollima Eesti päritolu ainete mõju vähi-rakkudele.
TBD-Biodiscovery töötajate hulgas on üle kümne teadusdoktori. Sellele vaatamata ei keskenduta mitte teadusele, vaid ärile. Kuid see pole Tšubriku sõnul sugugi "tavaline", vaid "missiooniga äri". "Kogu aeg hingab see teadmine meil kuklas," ütleb ta.