Vastuseks saatejuht Janar Filippovi küsimusele, miks ta on kandnud avalikult õlavarre ümber natslikku sümboolikat väljendavat haakristi, provotseerides avalikkuse tähelepanu, selgitas Teinonen, et kriminaalmenetlust alustati tema vastu juba pool aastat enne, kui selline pilt avalikkuse ette sattus.

„See, et ma avalikkuse ees midagi tegin, ei olnud põhjuseks, miks minu vastu alustati kriminaalmenetlust. Ja sellest veel pool aastat varem kutsuti mind Kaposse, kus mind ähvardati surmaga. Põhjuseks oli ainult see, et mu veendumused - rahvussotsialistlik maailmavaade - ei meeldi," ütles Teinonen.

Üllatunult palus teine saatejuht, Raul Ranne, Teinonenil kinnitada väidet, et teda Kapos surmaga ähvardati.

„Alustuseks öeldi mulle, et me ei taha teie kodanikuõigustest midagi kuulda, ja siis pärast vestlust,  lõpupoole, öeldi, et vaadake, Tartus tegutses vene äärmuslaste organisatsioon - kuni me sekkusime. Ja tänaseks on üks nende juhtidest ennast üles poonud, teine teadmata kadunud, kolmas.. ja nii läks edasi..." rääkis Teinonen. Lõpuks olevat mehe käest küsitud, kas ta saab aru, mis talle öelda tahetakse, millele Teinonen vastanud jaatavalt.

Teinonen väitis, et juhul, kui ta kujutaks endast mingit ohtu, mida Vene propaganda võiks ära kasutada, siis ei saa ta aru, miks Kapo selle kõik välja tõi - seda tegevust oli tükk aega ja keegi ei teadnud sellest mitte midagi.

Ranne viitas eilses Ekspress.ee artiklis välja toodud Teinoneni sidemetele provokaator Bäckmaniga - paistab, et meestel oleks justkui ühine asi ajada, kuigi nende maailmavaaded on väga erinevad - ning küsis, kas see vastab tõele.

„Meie maailmavaated on tõesti väga erinevad. Kui 2007. aasta suvel kui tuli ilmsiks kriminaalmenetlus minu kallal ja läbi otsiti 10 inimese kodud, siis võtsid minuga ühendust mitmed erinevad inimesed, kellega ma varem polnud kokku puutunud. Üks neist oli Bäckman, kes alustas sel ajal oma raamatu kirjutamist. Kuna ta räägib nö Tiblastani keelt, aga eesti keelt mitte, siis vajas ta abi allikmaterjalide tõlkimisel. Ja kuna mina olin tänu Kapole oma tööst ilma jäänud, oli see mulle hea juhus tööd saada. Ja ma tõlkisin allikmaterjale kultuurist ja elust eesti keelde. Minule tuli ilmsiks Bäckmani maailmavaade alles aasta hiljem," rääkis Teinonen.

„Kas ma tõesti pean uskuma, et temaga rääkides, temaga kohtudes, te üldse ei uurinud, kellega tegemist on?" küsis Ranne.

Teinonen kinnitas, et nii see oli, sest ta on Soomest ära olnud 18 aastat ja talle on täiesti tundmatu see aeg, mil Bäckman oma raamatud kirjutas. „Tõesti ühtegi sellist viidet, et ta oleks stalinist - ma ei tea, kas ta on, aga kommunist ta ikka on - midagi sellist välja ei tulnud," ütles Teinonen.

Kapost ei olnud koheselt võimalik kommentaari saada.

KAPO: Teinonen levitab valet

Andres Kahar, Kaitsepolitsei komissar

Hr. Teinonen, eeskujuliku natsionaalsotsialistina, on talle antud eetriaega osavasti kasutanud valede ja demagoogia levitamiseks. Nagu näha, on ta lisaks Goebelsi meetoditele tudeerinud põhjalikult ka bolševike omi. Kolm bakalaureuse kraadi ei ole ilmselgelt selles osas mööda külge maha jooksnud.

Juristina - nagu ta end armastab nimetada - peaks hr Teinonen olema kursis ka sellega, millised on seaduslikud vahendid oma õiguste kaitseks ja millised on järelvalvemehhanismid kaitsepolitsei tegevuse üle ning neid kasutama. Kummalisel kombel ei ole ta seda aga teinud.