"Meil tuleb suurepärane programm." (Kanal 2)

"Augustikuus on kõik selge." (TV 3)

Kolm Eesti telejaama võtavad viimast. Nagu marjakorjanduses. Kes paremini korjab, see rohkem saab. Finiš paistab, higi lendab. Kui hästi miski purki sai, otsustab vaataja.

Purgid tehakse lahti sügisel. 

Vanade tähtede kõrvale uued näod

Kui kevadel sai ETV uueks programmijuhiks Ainar Ruussaar, lubas ta vanad tuntud staarid telesse tagasi tuua. “Nende viimane sõna on veel ütlemata,” lisab ETV juhatuse esimees Ilmar Raag.

Vanade tegijate kammbäkk on hoo sisse saanud. Seni on nad kõik maandunud just ETVsse. Ettepanek teletöö juurde naasmiseks on tehtud näiteks endisele teletähele Reet Ojale.

ETV peab muutuma eksklusiivsemaks ning julgemaks arvamuse avaldajaks, on Ruussaar öelnud. "Ning kui häid saatejuhte ei ole, tuleb neid teha," ütles ta aprillis. Kas juba sügisest võib näha Ruussaare esimesi rosinaid?

ETV juhatuse esimehe Ilmar Raagi sõnul saab ETV uuel hooajal vähemalt kolm uut naissaatejuhti. Uue saatejuhi (tõenäoliselt on selleks just Reet Oja) saab "Unetus" ning saade praeguse tööpealkirjaga "Noortestuudio pärastlõuna". 

"Kas uutest tegijatest tuleb jätku ETV legendidele, seda peavad otsustama juba vaatajad," ütleb Raag.

Uued tegijad tulevad ka hommikuprogrammi. “Terevisioonis” vahetub välja suur osa meeskonnast, uued saatejuhid saab reedene, Tartust eetrisse minev saade.

Vanade telestaaride kammbäkk saab alguse juba augusti keskel, kui Urmas Ott alustab ETVs vestlussaadete sarja(tööpealkirjaga “Augustivalgus”).

Maire Aunaste, kelle viimane autorisaade lõppes TV 1 ekraanil 1999, naaseb Ameerikast ja alustab oma saatega kava kohaselt siiski 2004. aastal, mitte tänavu. Saade räägib tavaliste Eesti inimeste elust ning nende igapäevastest muredest.

Ilmar Raag: "Tavalised inimesed versus prominendid. Siin on ETV filosoofia selge. Me ei soovi kaasa aidata nende inimeste VIPistumisele, kelle ainus teene avalikkuse ees on julgus esineda meedias."  

Oktoobris käivituva sarja "Eesti lood" eesmärk ongi julgustada vaatajaid avastama inimesi pigem enda ümber kui meedias. Omasaateid on ETVs veidi üle 60 protsendi. Ameerika filme ja sarju näitab ETV alla 18 protsendi.

Esimene kodumaine argiseriaal

Esimene kodumaine argipäevaseriaal jõuab TV 3 eetrisse viiel päeval nädalas. Seda hakkab tootma produtsent Raivo Suviste. Millest see täpselt räägib või mis saab seriaali nimeks, ei ole teada. Suviste sarja tootmist ei kommenteeri. Teada on, et kaasa löövad Eesti näitlejad.

Möödunud hooajaga lõppes neljapäevaõhtune "Täna õhtul Alex Lepajõe". Kuna TV 3-l on Lepajõega leping kauemaks kui möödunud hooajaks, saab ameerikalikku koletalkšõud viljelenud Lepajõe uue väljundi. TV 3 avalike suhete juhi Annika Remmeli sõnul leiab Lepajõe sügisest kindlasti rakendust - millisel kujul täpselt, selgub augustis.

Ka TV 3 lubab üllatada uute saatejuhtidega, keda on avalike suhete juhi Annika Remmeli sõnul "rohkem kui paar".

Kanal 2 saab naiste "Pealtnägija"?

Sügisel algab Kanal 2 kümnes tegutsemisaasta, mille puhul lubatakse sünnipäevaprogrammi. 

Programmijuht Olle Mirme: "Algav hooaeg on meile selles mõttes eriline. Aga veelgi olulisem on see, et Kanal 2

tuleb sügisel välja suurepärase programmiga. Selle nimel on palju vaeva nähtud ja kahtlemata annab see ka väärika tulemuse." Mirme sõnad jäävad siiski üldjoonelisteks.

Tõenäoliselt saab Kanal 2 sügisest uue naissaatejuhtidega saate ("Pealtnägija" või "A4" formaadis) või publikuga poliitikasaate.

Kuna paljude sügisel alustavate saadete lõplikud lepingud on veel alla kirjutamata, jäävad Kanal 2 tegijad napisõnaliseks. Käsil on lõpusspurt, lõppu ei tohi ära sõnuda.

"Septembris selgub tõde. See on ju varsti."

Kandidaatidena uutesse saadetesse on räägitud ka Eesti Päevalehe uudistetoimetuse juhist Kärt Karpast (varem teinud saateid “Ohu piiril”, “Meeste maailm” koos Tiina Kimmeliga) ja Romi Erlachist. Kanal 2 tööle nad siiski ei lähe.   

Pühapäevahommikune sketš näitlejatega

Madis Millingu ja Henrik Normanni juhitavast “Pühapäevitajast” ETVs saab uuel hooajal meelelahutustablett, mille üks koostisosi on sketš Eesti näitlejatega. Millingu ja Normanni kõrval hakkavad televaatajaid rõõmustama samuti naissaatejuhid.  

“Need kandidaadid, kes on praegu kaalumisel, on varasema telekogemusega,” ütleb Milling. Nimesid ta ei nimeta, need selguvad juuli lõpuks või augusti alguseks.

Eesti rahval mõlgub Milling meeles just suvetuuritajana või elulähedase filmikangelase Valdurina, kellel Maie (Normann) alati kõrval. Kas valdurlik olemus leiab sügisest väljundi ka pühapäevahommikuti, ei ole teada – kindel on see, et saade saab meelelahutuslikuma sisu.

“Absoluutselt teine saade. Sisse tuleb palju üllatavat,” lubab Milling.

“Pühapäevitaja” venib pikemaks, nagu oli varem "Hommiku TV". Kestma hakkab see tunni asemel poolteist tundi. Toimetajate tiim laieneb - Piret Tali kõrvale saabuvad lisajõud.

Kas vanadelt tuntud tegijatelt veel üllatusi tuleb, selgub juba kollaste lehtede aegu.

ETV: staarid ekraanil tagasi

*Augustis alustab Urmas Oti autorisaade (tööpealkirjaga "Augustivalgus") 

*Alustab lasteviktoriin “Neti”

*Algab dokumentaalfilmide programm Eesti elust “Eesti lood”

*”Aktuaalse kaamera” juurde tekib "Kultuuriuudiste" erisaade (esialgu kaks korda nädalas)

*Venekeelne "AK" vorm muutub, saade saab rohkem eetriaega

*“Terevisioon” jätkab (meeskond muutub, Tartu saade saab uued saatejuhid)

*”Unetus” jätkab uute saatejuhtidega (üheks tõenäoliselt Reet Oja)

*Laupäevane noortesaade tööpealkirjaga “Noortestuudio pärastlõuna” saab uue naissaatejuhi

*Jätkuvad veel: “Pealtnägija”, “Parlament”, “Riigikogu saalist”, “Foorum” (muutub), “Aeg Luubis” (endise “Viienda stuudio” asemel), “Tegelikkuse KesKus”, “Ametilood”, "Õnne 13"

*Alustab üsna pea Eesti esimene Interneti-TV

Kanal 2: lubab sünnipäevaprogrammi

*Alustab ilmselt uus publitsistikasaade kahe naissaatejuhiga

*Jätkuvad naistešõu “Mamma mia, “Tähed muusikas”, “Politseikroonika” ning noortešõu “emt TXTboxing”

*“Tondi jutud” lõpetas möödunud hooajaga

TV 3: algab kodumaine igapäevaseep

*Alustab Eesti esimene igapäevane kodumaine seriaal (eetris viis päeva nädalas, tootjaks Raivo Suviste)

*Alustab tõsielusari "Kolmnurk" (tootjafirmaks Ruut)

*Jätkuvad "Miljonimäng", "Hommikuköök", "Kaunis kaunimaks", "Nurgakivi", "Sõber koer" (toodab Bestever) "Cinemania", "Raport", "Kuldvillak"

*Aleks Lepajõe talkšõu lõpetas möödunud hooajaga