Mullu detsembris midagi säärast siiski juhtus. Keskkriminaalpolitsei võttis kinni tallinlase Kalev Kurise (38), kes toetas rohkem kui miljoni krooniga oma tuttava korraldatud narkovedu. Tänavu juunis nõustus Kuris kokkuleppemenetluses nelja aasta pikkuse vangistusega tingimisi, olles veetnud kuus kuud ja kuus päeva eelvangistuses. Mees tunnistas ennast süüdi erakordselt suure koguse narkotooraine omandamises ja edasimüümises, kuid pääses salakaubaveo organiseerimise süüdistusest.

Loo muudab pööraseks tõsiasi, et Kuris teatas ­kohtuistungil, et töötab OÜ Lege Artis juhatuse liikmena. Äriregistri andmetel on Kuris firma osanik. Ettevõte on pälvinud Eesti Haigekassa tunnustuse, olles kolmel aastal järjest võitnud riigihanke tervisealaste trükiste koostamiseks ja levitamiseks. Alates 2005. aastast on Haigekassa Lege Artisele 14 eesti- ja venekeelse trükise (kokku üle miljoni eksemplari) eest maksnud 4,5 miljonit krooni.

Firma annab välja ka meditsiiniajakirja Lege Artis. See ajakiri jõuab tasuta kõigi Arstide Liidu liikmete postkasti. 2006. aasta sügisel ilmus ajakirjas artikkel "Laste ja noorukite depressioonist ja suitsidaalsusest", kus oli pikalt juttu ka uimastite tarvitamisega kaasnevatest psühhotraumadest.

Samal ajal tellis ajakirja üks omanikke Kalev Kuris oma tuttavalt Aleksandr Kaldmalt ligemale 150 liitrit noorte narkomaanide seas populaarse amfetamiini valmistamiseks vajalikku kemikaali fenüülatsetooni. See on meeletu kogus. Keemia­ekspert Peep Rausbergi hinnangul võiks 150 liitrist fenüülatsetoonist valmistada 100-180 kilo (oleneb valmistamise viisist) puhast amfetamiinsulfaati, millest omakorda võib lahjendamise teel saada kuni 500 kilo nn tänavakraami.

***

Tallinna vangla, 10. detsember 2007. Keskkriminaalpolitsei uurija vastas istub ülekuulatav Kalev Kuris. Ettevõtja, kellel on korter Tallinnas Kadrioru serval, kaks maatükki Tiskre tee ääres ja viienda seeria BMW. Vaid mõni tund varem ­vahistati mees otse tänaval. Uurija esitab talle hirmuäratava kahtlustuse - Kuris olevat rahastanud rohkem kui saja kilo hašiši ja marihuaana Hollandist Eestisse toimetamist. Kõnealuse koguse said Leedu võimud kätte 2006. aasta oktoobris Poola piiri lähistel.

"Ma ei ole kuritegu toime pannud," teatab Kuris esimesel ülekuulamisel. Ent järgmistel kohtumistel uurijaga on ta jutukam. Räägib, et tunneb üht meest, keda politsei hašišisaadetisega seostab. Aleksandr Kaldma nimelist.

"Tunneme juba alates 90ndatest. Oleme koos pidutsenud," räägib Kuris. "2006. aasta suvel tahtis ta minult laenata 70 000 eurot. Mul raha oli, sest tegelesin siis kinnisvaraga, seega sain laenata. Aleksandr ütles, et tal on vaja mingisugusesse äriplaani raha paigutada, ma ei hakanud täpsemalt küsima. Pidin saama 10 protsenti kuus. Minu eesmärk oli laenatud summa pealt kasu teenida, mitte salakaubavedu organiseerida. Novembris ütles Aleksandr, et üks tehing ebaõnnestus, ja lehti lugedes sain lõpuks aru, et ta oli minult laenatud raha kasutanud narkootiliste ainete ostmiseks ja müügiks."

Kurise sõnul pakkus Kaldma võla katteks fenüülatsetooni. Kuris kõhkles ja nõustus. Paari järgmise kuu jooksul toimetas Kaldma oma Mercedesega Kurise nimetatud aadressidele kolmel korral kokku 150 liitrit mandlilõhnalist vedelikku. Mehed leppisid omavahel kokku, et liitri hinnaks on 350 eurot. Kellele Kuris fenüülatsetooni edasi müüs, on siiani saladus.

Siinkohal mõni sõna Kurise tehingupartnerist.

Kaldma on eesti nimi, kuid eesti keelt mees ei räägi. Tegu on paadunud kurjategijaga, kes olnud salakaubaveo eest kohtu all nii Soomes kui ka Rootsis. Lisaks 2006. aasta sügisel Leedus kinni võetud narkolastile oli Kaldma seotud ka 2007. aasta alguses Saksamaal Lübecki sadamas tabatud 200 liitri fenüülatsetooniga, mis liikus Lätist Saksamaale.

Praegu kannab Kaldma järjekordset karistust, sest tänavu suvel mõistis Harju maakohus mehe rahvusvahelise ebaseadusliku relvaäri eest kümneks aastaks vangi. Koos kambajõmmidega üritas ta 2007. aasta märtsis sõidutada Leetu umbes sadat püstolkuulipildujat ja mitut tuhandet padrunit, kuid kaitsepolitsei rikkus kurikaelte peo.

***

Nagu öeldud, tunnistas Kalev Kuris end pärast poolt aastat vahi all istumist narkotooraine omandamises süüdi ning nõustus kokkuleppemenetlusega, mistõttu kriminaaltoimik on õhuke. Aga sisaldab paari intrigeerivat fakti.

Näiteks ilmneb, et Kuris on pantinud oma Tiskres asuva 1474ruutmeetrise kinnistu 2007. aasta sügisel ehk mõni kuu enne tema vahistamist ettevõtja Leho Renniti kasuks. Tubli sportlase ja kinnisvaramogulina tuntud Rennit jäi kolm aastat tagasi Ekspressi kaamerasilma ette allilmamees Kalev Kure matustel, olles üks kirstu kandjatest.

Toimikus olevast Kurise pangatehingute analüüsist nähtub aga, et Kuris on olnud rahalistes suhetes kireva taustaga ärimehe Mart Sillariga. Näiteks 2007. aasta veebruaris kandis Sillar Kurise kontole 168 000 krooni.