Ladinakeelne sõnalühend SPA - Sanus Per Aquam ehk maakeeli „tervis läbi vee” on tänapäeva kuumaks moesõnaks saanud. SPA-d kerkivad ka meil igas Eestimaa nurgas nagu tervendavad seened pärast stressivihma. Kõik nad kuulutavad usinalt rekreatsiooni ehk tervise taastamise mantrat, aga selle sõna juured ja sisu on meist tegelikult kaugel vanade Etruskide maa vetes peidus.  

Aastatuhanded ajalugu

Vesi oli muistsetele Toscana elanikele puhtuse ja elu sümboliks. Allikatest käidi vitaalsust ja sisemist tasakaalu ammutamas. Kaasaegse SPA-kultuuri lätteid tuleks kindlasti otsida vanade Etruskide ja Roomlaste  radadelt. Terviseveed on Toscanas juba aastatuhandeid voolanud, aga SPA-kultuur puhkes tõesliselt õitsele Rooma keisririigi kuldajastul. Luksuslikel kümblusasutustel oli väga oluline roll vanade Roomlaste elulaadis.  Termaalveed kosutasid ihu ja hinge. Tervisekeskused polnud  mitte ainult rahu ja meditatsiooni paigad vaid seal tehti ka väga olulisi otsuseid. Avalikke tervisekeskusi külastati tihti, kuna selles peitus oluline sotsialne aspekt. Need olid kohtumispaigad nii lihtrahvale, poliitikutele, intellektuaalidele kui ka kaupmeestele.

Kolosaalsetest SPA-dest nagu Terme di Caracalla Roomas on tänaseks alles ainult varemed, aga traditsioon elab edasi ja kogu maalimas on tunda antiikse Rooma SPA-kultuuri renesaansi. Enamus kaasaegseid SPA-sid kasutavad rohkemal või vähemal määral elemente vana Rooma eelkäijast ehk itaalia keeli Terme-st.

Rooma impeeriumi laienedes üle kahe tuhande aasta tagsi tõid vallutajad endaga kaasa ka neile omase kümblustraditsiooni. Roomlaste poolt ehitatud tervisekeskuste varemeid võib leida üle kogu Euroopa. Traditsiooniliselt ehitati need mineraalveeallikatele. Terme põrandate all tulelõõrides lõõmasid jämedad palgid, mis kütsid ruumi põranda nii kuumaks, et liikuda sai vaid korktallaga kingades.

Enamasti kuulusid Terme juurde eri temperatuuridega ruumid nagu  frigidarium, tepidarium, caldarium, laconicum, külmad ja soojad basseinid. Rooma impeeriumi lagunedes varisesid aastasadadega kokku ka kuulsad kümblusasutused, aga maapõuest pulbitsev eluvesi voolab tänaseni ja seda on hakatud järjest rohkem taaskasutusele võtma. Toscana on tervisevete poolest üks Itaalia rikkamaid provintse. Valida on ligi 80 erei temperatuuri ja mineraalse koostisega allikavete vahel.  

Veemõnud ka säästlikuile

SPA-puhkus seondub paljude eestlaste mõtteis pigem millegi kuluka ja luksuslikuga. See ei pruugi sugugi nii olla. Reisi Toscana kuumaveeallikatele võib autostopi ja seljakotiga matkates peaaegu tasuta teha. Isegi siis, kui sõita isikliku või rendiautoga ja ööbida turismitaludes (agriturismo) võivad kulutused olla minimaalsed, sest üsna mitme kuumaveeallika juures on avalikus kasutuses olev osa ehk area publica. Seal ei maksa veemõnude nautimine sentigi.
Kui tasuta avalikud kuumaveeallikad looduse rüpes liiga primitiivsena tunduvad, siis enamuse lätete juures on ka mingi era- või riiklik terviseasutus, kus sama vesi juhitakse basseinidesse ja kasutatakse erinevate veeprotseduuride juures, mille eest tuleb siis juba ka vastavalt luksusastmele kukrut kergendada. Mõju on tegelikult sama, erinevus on ainult mugavustes, sest looduslikel allikatel mõistagi katuseid ei ole ja keegi kuiva käterätti ka ei ulata.

Looduslike kuumaveeallikate juures ootavad sageli ees veidi hipilikud telklaagrid või automajade külakesed, kus õhtuti põlevad lõkked, mille ümber kogunevad terviserändurid oma uskumatuna tunduvaid tervenemislugusid jutlustama.

Toscana allikad on tuhandeid aastaid tervise parandamise paigad olnud. Jeesuse ajal riiki valitsenud keiser Augustuse ihuarst soovitanud Toscana kuumaveeallikaid oma auväärsele isandale, millest viimane olevat rohkesti abi saanud. Kohalikud elanikud, kes seal veemõnusid iga päev naudivad, näevad igal juhul tervisest pakatavate ja nooruslikena välja. Itaalia tohtrid soovitavad allikaid paljude tervisehädade puhul.

Vesi on enamuses Toscana allikates kõrge väävlisisaldusega ja rikas mineraalide poolest. Seetõttu ei soovitata üle pooletunniseid ligunemise seansse korraga. Parema tulemuse saavutamiseks võiks vähemalt nädalase kuuri planeerida. Kindlasti peaks enne terviseretkele asumist nõu pidada oma perearstiga, et näidustused ja võimalikud vastunäidustused välja selgitada. Internetist võib allikate vee koostise ja ravitoime kohta piisavalt infot leida.

Kuum vesi, külm lumi
Toscana üks kuulsamaid kuumaveeallikaid asub Saturnias. See väike küla on ennast tervisevetest juba iidamast aadamast elatanud. Küla keskel asuvast allikast voolab kolmandat aastatuhaandet järjest välja 37 kraadi juures 800 liitrit mineraalvett sekundis. Nõudlikumad külalised, keda telgis või autosuvilas elamine ei rahulda leiavad sealt hotelle ja turismitalusid igas hinnaskaalas.­Üks kuulsamaid on kindlasti Small Luxury Hotles of the World ketti kuuluv Terme di Saturnia, millele on omal ala Itaalias raske vastast leida. Hotelli juures asuvat tervisevete paradiisi on ka päevakülalisena võimalik nautida ilma hinnalist hotellituba võtmata. Hotelli ees pulbitsevast kuumaveeallikast jätkub kogu piirkonnale.

Kes tõelist loodusega ühes olemist kaifib peaks kindlasti külastama kilomeeter eemal asuvat Saturnia looduslikku kuumaveekoske, kus see sama tervendav vesi tasuta mööda mäenõlva kaskaadidena alla voolab. Talvel võib kuumaveeallikate ümber vahel lundki sadada, mis teeb veemõnud eriti nauditavaks.  

Aainulaadne kuumaveeallikas- Bagni di Petriolo asub imekaunis metsiku jõe orus, Monticiano kommuunis. 44 kraadine vesi  (eetevaatust!) purskab seal sõna otseses mõttes välja antiiksest müürist, mis kunagi kuulus vanade Roomlaste poolt ehitatud termele. Kuum vesi voolab läbi looduslike kivivannide Farma jõkke, kus see ühineb külma jõeveega. Seega on võimalus tõeliselt karastavat kuuma ja külma vee kontrasti nautida. Väärtuslikuks peetakse seal allikakivide kokku hõõrumisel tekkivat savi, millega kümblejad ennast pealaest jalatallani sisse määrivad ja selle kuivades koos kehast eritunud jääkainetega maha pesevad. Vabanemise tunne pärast sellist looduslikku mudamähist ei ole võrreldav ühegi kaasaegse SPA omaga, kus terapeut teiega sisuliselt sama protseduuri läbi teeb. Oma osa mängib seal kindlasti loodusega üheks olemine ning  tähistaevas peakohal, kui te sinna öösel satute, sest looduslikud allikad  on avatud ööpäevaringselt.

Toscana kommuunide turismiametite kodulehel on viited kümnetele allikatele. Kõigil neil on oma eripära ja väärikas ajalugu. Avastamisrõõmu jätkub kindasti rohkemaks, kui ühte reisiplaani mahub. Kui puhkus Toscana tervisevetel ühendada maailmakuulsate veinimõisate külastusega maalilistes mägikülades ning kõige selle juures lihtsat ja oivalist kohalikku kööki nautida, siis ei ole raske ära arvata, miks just Toscana päikesest tehaske filme, kirjutatakse raamatuid ja igatsetakse jätkuvalt selle maakonna idülli järele kogu maailmas.

Toscana terviseveed internetis

Terme di Saturnia http://www.termedisaturnia.it
Bagni di Lucca http://www.termebagnidilucca.it

Terme di Montepulciano http://www.termemontepulciano.it

Montecatini Terme http://www.termemontecatini.it

Chianciano Terme http://www.chiancianoterme.com

Terme San Filippo http://www.termesanfilippo.it