Firmal oli 36 Kaiu küla elanikust osanikku, kellest kõige vanem on 76aastane. Inimesed said osaluse tööosakute eest ja nüüd, firma müügiga, tekkis neil Tammsaare sõnul võimalus võtta välja tasu eluaegse töö eest. Tehinguga tekkis Raplamaal Kaiu külas kümneid üsna jõukaid inimesi, kellest enamik teenis 200 000 kuni miljon krooni.

Tammsaar oli 18 protsendiga firma suurim osanik, tema tulu müügist oli ka kõige suurem ehk 5,3 miljonit krooni. Tehingu koguhind oli 28 miljonit.

"Emotsionaalselt on see muidugi raske otsus, kuid noored - osanike lapsed - ei soovinud seda tööd jätkata," ütles Tammsaar.

Joakim Heleniuse omanduses ja juhitud Trigon Capital on tänavu suvel Raplamaal Kaiu LT ja Saaremaal Kärla PM ostuga tõusnud Eesti üheks suurimaks piimatootjaks.

Juba üle-eelmisel aastal ostis Trigon kaks piimafarmi Ida-Virumaal. Tookordsest ostust oli ajakirjanduses juttu seoses sellega, et rahastamises osales ka Soome ralliäss Tommi Mäkinen.

"Meie kindel suund on saada suurimaks piimandusettevõtteks," ütles Ülo Adamson, Trigon Capitali juhatuse liige. Tema sõnul nad jätkavad ülesostmisi, kuid tempot on mõnevõrra pidurdanud põllumeeste kõrged ootused. "Emotsionaalset suhtumist on palju."

Trigon Capitali investeerimisfondi Trigon Farming ostetud Kaiu LT on keskmise suurusega põllumajandusettevõte, mille majandustegevust võib hinnata üsna edukaks.

Ettevõtte mullune puhaskasum oli 4,2 miljonit ja ka dividendideks kõlbavat jaotuskõlblikku kasumit oli kogunenud juba 18 miljonit krooni. Firma käive on mitu aastat püsinud 14 miljoni krooni ringis.

"Et me oleme võtnud suuna osalemisele piimanduses, siis firmade üles ostmine on ainuke võimalus," selgitas Ülo Adamson. Piimaturule saab siseneda vaid ettevõtteid üles ostes, sest piima turustamist piiravad Euroopa Liidu kvoodid, mis eraldatakse konkreetsele ettevõttele. Kvoote omandada on kõige lihtsam ettevõtete ülevõtmise teel. "Kvootide saamine pole piisavalt läbipaistev protsess, et tulemust ennustada firmat nullist alustades."

Ka Eesti seni suurima piimatootmisettevõtte, 2000 lüpsilehmaga Väätsa Agro enamusosalus oli tänavu kevadel müügis. Seal oli samuti üks ostuhuvilistest Väätsa Agro tookordne väikeosanik Trigoni tütarfirma. Kuid perekond Lieberg, Tiit Tuuleveski ja Toomas Hirbaum eelistasid oma sõnul müüa osaluse Eesti kapitalile. Tõsi, Trigoni osanik ja investeeringute visionäär Helenius ise on öelnud Väätsa Agro ostusoovist loobudes, et endised omanikud läksid liiga ahneks.

Investeerimisfirma Trigon Capital suuromanik on soomlane Joakim Helenius. Firma üks tegevusvaldkondi on klientide raha paigutamine vähetuntud, kuid nende hinnangul perspektiivikatesse majandusharudesse ja firmadesse nii Eestis kui ka mujal Ida-Euroopas.

Varasematel aastatel on Trigon Capitali firmad ja fondid suunanud Eestis raha tootmisse. Nende osalusega on Viisnurk. Mullu müüs Trigon Capitali fond maha osaluse rõivafirmas Baltika.

Uue suunana on ettevõte sisenenud piimandus- ja aiandusturule. Trigonil tegutseb 2004. aastast Soomes haljastusfirma. Tänavu kevadel avati Tallinnas aiandusmarket Hortes.

Trigon Capital teenis läinud aastal kasumit 101 miljonit krooni.