1. PUHASTUS 16 982 (Kirjastus Varrak)
Sofi Oksanen

“Puhastus” on Eesti juurtega Soome kirjaniku Sofi Oksaneni kolmas romaan. Maineka Finlandia kirjanduspreemia pälvinud raamat kinnitab pilgu Eesti lähiajaloole, ühe rahvakillu ja üksikisikute valikutele või valikute puudumisele repressiivses ühiskonnas. Samuti on see lugu vaimsest ja füüsilisest vägivallast, ühtaegu nii nõrkadest kui vapratest naistest meeste agressiivses maailmas. See on lugu olevikku kummitavast minevikust, lugu kadedusest, kättemaksust ja lunastusest. Psühholoogiliselt kihiline, sotsiaalselt tundlik, sü˛eeliselt hoogne, põhjamaiselt poeetiline. Kõrvalpilk meie rahvuslikule traagikale ajaloo alasi ja haamri vahel.

2. KÕIK EHITAMISEST KODUÕUEL 11 978 (Kirjastus Varrak)

See mahukas ja rikkalikult illustreeritud raamat sisaldab kõike, mida on vaja ühe mugava ja kauni koduõue kavandamiseks, kujundamiseks ja rajamiseks.

3. EESTI MUINASJUTTUDE KULDRAAMAT 11 869 (TEA Kirjastus)
Reet Krusten (koostaja)

„Eesti muinasjuttude kuldraamat“ on järjeks 2008. aastal ilmunud „Eesti lasteluule kuldraamatule“, mille koostas samuti Reet Krusten. „Eesti muinasjuttude kuldraamatus“ on nii läbi aegade armastatud muinasjutte, mille on kirja pannud Friedrich Reinhold Kreutzwald, Jakob Kõrv, Juhan Kunder, Matthias Johann Eisen, Ernst Peterson-Särgava, August Jakobson, kui ka tänapäeva kirjanike Eno Raua, Aino Perviku, Heiki Vilepi, Kalju Saaberi, Jaan Rannapi jpt loodud muinasjutte. „Eesti muinasjuttude kuldraamat“ on mahukas muinasjutuvalimik ja ka teatmeteos, milles on autorite register ja pealkirjade register. „Eesti muinasjuttude kuldraamatu“ on rikkalikult ja värvirõõmsalt illustreerinud Eesti parimad lasteraamatu illustraatorid.

4. NUTIKA PERENAISE KOKARAAMAT 8761 (TEA Kirjastus)
Lia Virkus, Pille Enden

Mahukast kogumikust leiad üle 200 inspireeriva fotoga retsepti, mille valmistamisel saab hakkama 30–70 krooniga. Valikus on nii kergemaid kui toekamaid roogi, samuti magustoite, kooke ja torte. Lisaks leiva-saia küpsetamise ja hoidiste tegemise õpetused.
Raamatust leiad nippe ja soovitusi, kuidas pere toitmist säästlikult planeerida ning missuguseid toiduaineid koju varuda.

5. TEA ENTSÜKLOPEEDIA 3. KÖIDE 8185 (TEA Kirjastus)

6. MAAILMA TOIDUAINED. TASKUENTSÜKLOPEEDIA 8179 (TEA Kirjastus)

Käepärases formaadis asjalikult illustreeritud entsüklopeedia sisaldab kasulikku teavet enam kui tuhande nii Eestis tuntud kui võõrapärase toiduaine kohta. Värvikoodi abil kergesti eristuvates peatükkides kirjeldatakse toiduainete päritolu ja liike, toitainete sisaldust, antakse soovitusi ostmiseks, kasutamiseks ning säilitamiseks. See on praktiline abiline toidusõbrale nii kodus, kaupluses kui reisil, andes tuge ka tervislikuks toitumiseks ning toiduainetega seotud terviseriskide ennetamiseks. Professionaalil aitab teos teadmisi täpsustada ning silmaringi avardada. Taskuentsüklopeedia on mugavalt kaasaskantavas formaadis järg populaarsele ning 2006.aasta parimaks Eesti tõlkekokaraamatuks tunnistatud ”Maailma toiduainete entsüklopeediale”

7. TEA ENTSÜKLOPEEDIA 2. KÖIDE 8165 (TEA Kirjastus)

8. TEA ENTSÜKLOPEEDIA 4. KÖIDE 8140 (TEA Kirjastus)

9. KAKA JA KEVAD 7252 (Varrak)
Andrus Kivirähk

Lasteraamatutes on tavaliselt kombeks kirjutada armsatest karumõmmidest, lõbusatest jänkudest ja vallatutest hiirekestest. Andrus Kivirähki uuest lastejuttude kogumikust “Kaka ja kevad” neid karvaseid ja pehmeid loomakesi ei leia. Selle asemel astuvad lugeja ette romantiline kakajunn, punapäine viiner, pissipotis elav tont, munevad sokid, loll jope ja mereröövlist lusikas. Ning lisaks veel terve parv veidraid olevusi, kellel varem pole olnud vähimatki võimalust lasteraamatusse pääseda. Nüüd on nad lõpuks kohal! Kõik Kivirähki lastelood on eelnevalt ilmunud ajakirjas “Täheke” ja pälvinud laste heakskiidu ning kurjade tädikeste pahase porina. Pildid on raamatusse joonistanud Heiki Ernits ja nagu Ernitsa puhul tavaline, võib tema pilte vaatama jäädagi.

10. TARGALT TOITUDES TERVEKS II 7218 (Varrak)
Aive Luigela

Erinevaid toitumisteooriaid tuleb tänapäeval uksest ja aknast ja pole siis ime, et lõpuks ei tea, keda või mida uskuda. Seepärast ongi nii vajalikud meie oma kodumaised toitumisraamatud, mis toetuvad teadmistele, tervele talupojamõistusele ja pikaajalisele kogemusele. Just selline on ka Aive Luigela poolt kirjutatud raamat. Autor usub, et puhas kodumaine toit on meie tervise ja elujõu allikas.
„Targalt toitudes terveks 2“ on Aive Luigela väga populaarse raamatu teine osa, kus kirjutatakse nendest igapäevastest toiduainetest, mis esimesse raamatusse ära ei mahtunud.
Asjatundjad ütlevad: oska olla terve – söö tervislikult... Aga kuidas siis? Aive Luigela pakub tarkusi ja retsepte oma pikaajalisest kogemuste ja teadmistepagasist.
Aive Luigela on Kodutohtri ja Terviselehe kauaaegne kaasautor. Ta on sage külaline raadios ja televisioonis, kui on vaja rääkida toiduainetest, maitse- ja tervisetaimedest. Autor on õppinud toiduvalmistamise tehnoloogiat, bio- ja orgaanilist keemiat ning toitumisfüsioloogiat.

11. PÄÄSTEKOER WALTER 6328 (Tea Kirjastus)
Aimèe Beekman

Aimée Beekmani uus lasteraamat „Päästekoer Walter“ on vahva lugu väikesest armsast kutsikast, kellest tõsise treeningu tulemusel vetelpäästekoer kasvab.
Oma oskusi näitab Walter ühes eriti ohtlikus olukorras, kus ta targalt ja osavalt tegutsedes tõelise päästekoera nime väärib.

12. MISTER FRED 6250 (SE&JS Kirjastus)
Urmas Ott

Raamat „Mister Fred” sisaldab Urmas Oti viimase intervjuu 7. septembril 2008. aastal, mil ta küsitles legendaarset looduseuurijat ja -fotograafi Fred Jüssit. Raamat avaldab ka valiku Jüssi esseedest, artiklitest, märkmetest ja fotodest.
„Mister Fred”, see on mõtterännak läbi paljude aastate. Kaks suurt meistrit räägivad omavahel avameelselt sellest, millest kumbki on seni kas vaikinud või kõnelenud vähe. Mis on see, mis annab elule väärtuse? Kes või mis aitab inimest ka rasketel aegadel? Kas õnn on inimese olemusest sõltuv või on ta saatuse ja juhuse kätes? Millest võivad laulda meile linnud ja rääkida rabad?
Selle raamatu kaante vahele on kinni püütud unustamatud maastikud looduses ja hinges. Siin on eesti loomad, linnud, lilled, päikest täis heinamaad, metsad, rabad ja teed. Siin küsib Urmas Ott Fred Jüssilt: „Fred, no öelge ometi, see on ju suur oskus – olla õnnelik?”

13. UMBLUU 6231 (Tea Kirjastus)
Aino Pervik

Aino Perviku sõnamängulises jutukogus „Umbluu“ on leidlikult vigurlikke lookesi igasugustest seppadest, alates pottsepast kuni soss-sepani välja. Lugeja kohtub ka puu-uurija puu, kuu-uurija kuu ning luu-uurija luuga.
Raamatus avaldub kirjaniku suurepärane sõnaseadmisoskus ning eriliselt tundlik keeletaju.

14. VALMISTUME KOOLIKS TV 1. OSA 6096 (Koolibri)
Pilvi Kula

Harjutusi eesti keelest, matemaatikast ja loodusõpetusest
Töövihik on mõeldud 5–7-aastastele lastele, kes valmistuvad kooliks koolieelikute õpirühmades või lasteaia vanemas rühmas. Seda on võimalik kasutada ka vanematel, kes oma lapsega kodus individuaalselt tegelevad.
Vihiku koostamisel on arvestatud õppe- ja kasvatustegevuse üldeesmärkidest lähtuvaid nõudeid ja ainetevahelist integratsiooni, mis toetab lapse loomulikku huvi hankida teadmisi ümbritseva elu, looduse ja ühiskonna nähtuste kohta ning tervikliku maailmapildi kujunemist lapsel.
Õpisisu valikul on lähtutud elulähedusest (koduloolisuse põhimõte), mida on püütud läbivalt rakendada kõigi ainevaldkondade käsitlemisel. Läbivateks teemadeks on kodu, kodu ümbruse loodus ja loomad, inimeste eluolu ja tegevusega seotud põhimõtted. Inimese ja tema elukeskkonna vahelised seosed tuuakse esile aastaaegade taustal, rõhutades seejuures inimese ja looduse ühtekuuluvust.

15. URMAS KIBUSPUU. 31 AASTAT 6075 (Kirjastus Tänapäev)
Rait Avestik

Raamat varalahkunud näitlejast Urmas Kibuspuust (1953–1985) portreteerib läbi 9 teatri- ja telehooaja säravalt andeka karakter- ja komöödianäitlejat, keda on nimetatud ka sajandi eredaimaks täheks Eesti teatris. Lühikese, kuid värvilise ja värvika eluteega näitlejat meenutavad raamatus nii tema kolleegid kui sõbrad ja perekond. Vähetähtis pole teatriloolasest autori ülevaated Urmas Kibuspuu rollidest, mis teevad raamatu väärtuslikuks ka teatriajaloo seisukohast.
Ain Lutsepp: „Lahkunud inimesi meenutades jääme tavaliselt kurvaks. Kibuspuu puhul ei peaks me aga kurvastama selle üle, et teda ei ole, vaid rõõmustama selle üle, kes ta oli, et ta oli olemas.“

16. SEPAMAA TALU KÖÖK II 6057 (Ajakirjade Kirjastus)
Anni Arro

Neil, kelle hing ihkab Itaalia-hõnguga Eestimaa toite, on põhjust taas kord rõõmustada. Anni Arro Sepamaa talu raamatu teine osa on valmis. Just nii, nagu ta ise lubas: Kui teile mu raamat meeldib, kirjutan kindlasti ka teise osa. Autor Anni ütleb raamatu iseloomustuseks: Sepamaal eriti midagi muutunud ei ole - ikka meie oma porgandid, peedid ja pastinaagid otse peenralt patta. Nagu ikka, on mu retseptid lihtsad - valminud oma aia toorainest, inspireeritud loodusest ja suurest-suurest armastusest kauni Eestimaa vastu.

17. 101 AJALOO SUURKUJU 5862 (Varrak)
Simon Sebag Montefiore

101 ajaloo suurkuju“ on tuntud ajaloolase Simon Sebag Montefiore valik maailma ajaloo ülimatest kangelastest ja kangelannadest. Kolme aastatuhande sõjamehed ja kuningannad, riigimehed ja spioonid, prohvetid ja vallutajad on kõrvuti teadlaste ja poeetide, maadeuurijate ja kunstnike, filosoofide ja näitlejannadega. Mõned neist on hästi tuntud, teised aga on teenimatult unustuse hõlma vajunud. Aleksander Suurt ja Churchilli, Muhammedi ja Mozartit, Buddhat ja Byronit, Aristotelest ja Elvist ning Hannibali ja Hemingwayd ei ühenda üksnes vaprus, ennastsalgavus ja tegude geniaalsus, vaid ka nende ajatu pärand. Nende ja teiste sangarite eluseiklused on talletatud selles raamatus kirja pandud elegantsetes, huvitavates ja sisukates elulugudes. Raamatu illustratsioonid on suurepärane valik maalidest, fotodest ja joonistest ning teemale paneb punkti kangelase kirjatööst või kõnest pärinev asjakohane tsitaat. Briti ajaloolaselt Montefiorelt on eesti keeles varem ilmunud „Potjomkin“, „Stalin: Punase tsaari õukond“ ning „Noor Stalin“.

18. KUBJA ÜRDITALU RAVIMTAIMED 5860 (Varrak)
Rein Sander

Raamatu autor, Eesti suurima ja vanima ürditalu pidaja, botaanik Rein Sander: „See raamat räägib ravimtaimedest – nendest, mis praegu Kubja talu põllul ja aias kasvavad, ning nendest, mida oleme kunagi kasvatanud. Loomulikult pole unustatud ka neid kasulikke taimi, mis vabas looduses põllupeenral või metsaservas kasvavad. Et lugu liiga pikk ei saaks, on lähema vaatluse alla võetud vaid sadakond taime – need, mis on ühteaegu kasulikud tervisele, kaunid lillepeenras kasvades või millegi poolest omapärased ning meeldejäävad.“
Lisaks põhjalikule ülevaatele, kuidas ravimtaimi korjata, kuivatada ja säilitada, antakse raamatus soovitusi ka selle kohta, milliseid taimi tasub kasvatada koduaias ja milliseid korjata niidult või metsast. Iga taime juures on mõned õpetused, kuidas ja milleks seda tarvitada. Taimi on hõlpus leida nende eestikeelsete perekonnanimede järgi, äratundmise teevad lihtsamaks fotod. Raamatu lõppu on lisatud ladinakeelsete taimenimetuste register ning loend haigustest ja vaevustest, mille korral võiks leevendust otsida ravimtaimedest.

19. ÕNNERAHVA LOOD 5709 (Ajakirjade Kirjastus)
Hille Karm

Sadade haruldaste fotodega illustreeritud raamatus räägivad Eesti tippnäitlejad seriaalist ja iseloomustavad oma tegelasi. Nii mõnelgi näitlejal on rääkida naljakaid lugusid, kuidas inimesed on elu ja teleseriaali segamini ajanud. Igal näitlejal on raamatus oma peatükk, kokku on neid 36. Lisaks saavad sõna seriaali ”Õnne 13” väljamõtleja ja kauaaegne re˛issöör Tõnis Kask, praegune re˛issöör Ain Prosa, kunagine käsikirja autor Kati Murutar ja praegune käsikirja autor Teet Kallas ning sarja tootja Raivo Suviste.

20. EESTI AJALUGU 5700 (Kirjastus Tänapäev)
Seppo Zetterberg

Eestil on palju ajalugusid. Peale poliitilise ajaloo tuleb kindlasti rääkida ka kultuurilisest, majanduslikust ja sotsiaalsest ajaloost. Seppo Zetterbergi „Eesti ajalugu“ on üldkäsitlus, mis hõlmab neid kõiki. See mahukas ühtede kaante vahele surutud raamat on kõige kaasaegsem raamat Eesti ja eestlaste ajaloost alates kõige vanemast ajast kuni tänapäevani. Peale teksti ja illustratsioonide väärib eraldi esiletõstmist ulatuslik kasutatud kirjanduse nimekiri, mis näitab, et kirjutamisel on arvestatud kõige uuemate uurimustööde tulemusi ja peale ammu tuntud faktide on siin ka palju uut. „Eesti ajalugu“ on ainulaadne raamat ning suurtöö, mis on mõeldud kõigile ajaloohuvilistele. Seppo Zetterberg on Jyväskylä Ülikooli üldajaloo professor. Juhtis aastatel 1994–1996 Soome Instituudi esindust Tallinnas ning on kirjutanud mitmeid raamatuid Eesti kohta. „Eesti ajaloo“ esmatrükk ilmus Soomes 2007 ning käesolev tõlge on tehtud põhjalikult ümbertöötatud ja täiendatud käsikirja põhjal.