Tolli ja ettevõtja vaidluses jõudis Tallinna ringkonnakohus mullu suvel talupoegliku järelduseni: ohtlikeks jäätmeteks saab liigitada ainult selliseid asju, mille keegi on ära visanud.

High Tech Recyclingu omaniku Gennadi Torresseni plaan oli lihtne – lisada masuudile Sibur-Khimpromis nafta mineraalõlide tootmisjääkidest tehtud vedelikku ja seejärel saadud kokteil maha müüa kütteõlina katlamajadele või kas või laevadele kütuseks. Võrreldes teiste samaks otstarbeks kasutatavate kemikaalidega on venelaste toodetu odavam.

“KON-92 segatakse masuudiga nii, et masuut moodustab 90% ja KON-92 10% segust. Selline segu parandab masuudi kütuseomadusi, vähendab masuudi viskoossust ja langetab hangumispunkti,” selgitab eksperdina High Tech Recyclingu seisukohta esindanud Dmitri Frolov.

Maksu- ja tolliamet (MTA) tegi koostööd keskkonnaministeeriumiga ning riigiametite ühine seisukoht oli, et nii ei tohi seda lahust, mida oli kokku ligi 600 000 tonni, Eestisse lasta. Firma oleks pidanud lahuse registreerima ohtliku jäätmena, nagu keskkonnaministeeriumi jäätmeosakond hindas.

Toll algatas 2011. aasta märtsis kriminaalmenetluse, asudes uurima suure koguse ohtlike jäätmete Eestisse sissetoomist. Aine arestiti ja ladustati nelja konteinerisse, millel tollijärele valve silma peal hoiab.

Kauba ohtlikeks jäätmeteks liigitamine oleks tähendanud Torresseni firmale täiendavat paberitööd, piiranguid Eestisse toodud aine vabasse ringlusse laskmisel, aga ka tunduvalt suuremat maksumäära.

Tootmisjääkidena üle piiri tuues tuleb ettevõttel maksta 0,7 protsenti tollimaksu, aga ohtlike jäämete puhul koguni 6,5.

High Tech Recycling viis asja halduskohtusse. Esimene kohtuaste tegi MTA-le soodsa otsuse, kuid ringkonnakohus jättis õiguse kaebajale. Ettevõtte seisukoht oli, et kuna tegu on Sibur-Khimpromis müüdava kaubaartikliga, mida saab ka edasi turustada, siis ei ole õige liigitada seda ohtlikeks jäätmeteks.

Sadade tuhandete tonnide kemikaali saatuse üle käinud võitlusega paralleelselt avas toll High Tech Recyclingu vastu teise rinde. Nimelt jäi ettevõte ohtliku kauba piiril kinnipidamise järel ligi poole miljoni euroga maksuvõlglaseks. Raha kättesaamiseks on arestitud firma endisele juhile Arthur Pukhovile kuuluv maavaldus. Maksuamet kahtlustas muuhulgas, et HTR kasutas maksudest kõrvale hoidmiseks teise ettevõtte arveid.

High Tech Recycling võlad riigi eest kasvavad veelgi, sest praegu tolli valve all olevate mahutite eest maksab renti ettevõte ise.

Ringkonnakohtu otsusest leiab raudse loogika, millega vaielda on sisuliselt võimatu. “Jäätmekäitluse õigusaktide kohaselt aine või eseme liigitamisel jäätmeteks on oluline, et valdaja on selle ära visanud, kavatseb seda teha või on kohustatud seda tegema,” otsustas kohtunik Lauri Madise ja sellega tühistas riigiametite püstitatud lisatõkked.

Ent riigiametnikud ei jäta võitlust, vaid hoiavad endiselt kemikaali kinni. “Olemasolevate tõenditega polnud võimalik liigitada ainet ohtlikuks kemikaaliks, tegemist on keerulise ainega,” selgitab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Ivi Papstel. “Prokuratuur lõpetas eelmisel kuul kriminaalmenetluse ja edastas materjalid väärteomenetluse alustamiseks. Praegu on selles asjas pooleli maksu- ja tolliameti väärteomenetlus kemikaaliseaduse paragrahv 24 alusel ehk REACH-määrusega kehtestatud nõuete rikkumine.”

Gennadi Torressenilt ei õnnestunud Ekspressil kommentaari saada. HTRi mögalaadungi muudab tähelepanuväärseks selle tohutu kogus, kuid ettevõte ise on üsna tundmatu. Rahvasuus Riisipere naftabaasiks kutsutav ettevõte tegeleb lisaks naftatoodete tootmisele äriregistri kohaselt ka programmeerimise ja reklaami vahendamisega.