Mõni päev enne volikogu oli Kesknädalas ilmunud Allan ­Alaküla lugu sotside sisetülidest. Padari arvates lekitas ajakirjandusele raha eest infot keegi partei seest. Esmalt oli kompromaati pakutud Eesti Päevalehele, mis aga keeldus seda avaldamast. 

Kõne lõpetanud Padar sattus erakonnakaaslaste terava kriitika alla. Riigikogu liige Jarno Laur ­uuris: “Miks Eesti erakondadest on meie erakond ainuke, kelle peasekretäri kohta ei peeta karjäärivõimaluseks, vaid pigem õnnetuseks?”

Värska vallavanem Rein Järve­lill imestas: “Nüüd selline peasekretäri vahetamine. Kas majakas on tuhm ja valijad ei lenda selle peale enam kohale või?” Järvelill pidas “majaka” all silmas Padarit.

Padar vastas: “Ma olen väga raske südamega tulnud seda erakonda juhtima. Ükski kandidaat ei soovinud erakonda juhtima ju tulla.”

Edutult Tallinna linnavolikogusse kandideerinud kindlustusagent Lea Raus süüdistas partei juhte ülbitsemises. “Kujutame ette, et oleme suvepäevadel. Lihtliikmena ütleks nii, et seal on üks püha telk, kus on Riigikogu liikmed, ja kõik sibistavad seal oma asju ajada ja pööbel on metsas ja ajab seal oma asju. Räägi, palju tahad, oma telgist välja ei tulda, rahva hulka eriti ei minda ja väga vähe soovitakse lihtrahvaga suhelda. Rein Orgi puhul tahaksin aga öelda, et tal on nagu lihtliikmetega parem suhe. Parem kui iialgi varem.”

Jarno Laur: “Järgmistele valimistele ei saa minna nii, et erakonna poliitiline juhtkond otsib “Püha hobust” peasekretäriks, kes oleks magnet, mootor, sammas ja kurat teab veel mis. Mis on meie poliitiline sõnum?”

Laur soovitas vahetada välja nii peasekretär Orgi kui partei esimehe Padari. Omapoolseid kandidaate Laur ei nimetanud.

Sotside Tartu piirkond oli arutanud peasekretäri küsimust emeriitprofessor ­Marju Lauristini osalusel. Tartlased pakkusid volikogule välja kompromissi. Peasekretär Org jääks edasi ametisse, aga tema kõrvale võetaks tööle uus ametnik – poliitiline sekretär. 

Raha küsimine tõi “Olümpose” viha


Rein Org võttis sõna kõige lõpus: “Minu tegevusega erakonna peasekretärina ei olda rahul. Ei ole üldse tähtis, kes rahul ei ole. Tähtis ei ole ka see, et enamik piirkonna organisatsioone on minu tööga rahul. Aga vot see keegi, kes on palju tähtsam kui kõik teised. Tema arvamus loeb ja meie arvamus siin ei loe.”

“Andsin endale täiel määral aru, et vaidlemine küsimuses, kui suur on täpselt Brüsseli saadikute õiglane panus erakonna majandusse, et see vaidlemine ei tõsta minu aktsiate väärtust.”

“Aga ometi ei oleks ma saanud seda vaidlemist ka vaidlemata jätta. Oleks ma selle jätnud tegemata, ei oleks mõned inimesed täna mind vaenanud ja kangutanud.”

“Erakonna peasekretär vastutab erakonna majanduse eest. Sealhulgas nende raskete laenude eest, mida eelmisel perioodil targad juhid meile ja teile kaela võtsid ja mille najal erakond säras, õitses ja hiilgas siis. Ja mida meie teiega nüüd hambad ristis maksame.”

Nimelt rippus parteil kaelas laene ja võlgu umbes kolme miljoni krooni eest. See tegi järgmisteks valimisteks valmistumise väga keeruliseks. 2005. aasta lõpul leidus sotsidel kokku vaid 15 000 krooni vaba raha.

Org jätkas oma kõnet: “Korduvalt on tulnud ette si tuatsioone, kus tulnud erakonna majanduse huvi nimel lü üa selg sirgu ka jumalike suuruste ees. See, et see toob kaasa “Olümpose” viha, ei olnud mulle saladus ja sellega ma arvestasin ette.”

“Viimaste nädalate jooksul on avaldatud tõsist survet, et no me ei hakka ju seda kõigi ees niimoodi jurama. Ole nüüd mees ja astu ise tagasi.”

“Olen otsustanud, et ma ei ole erakonna peasekretärina teinud midagi valesti. Sellepärast ma ei näe põhjust kõrvad lonti lasta ja uttu tõmmata. ”

“Ilves paneb oma ripatsi paika”


Salajasel hääletusel toetas peasekretär Rein Orgi 23 volikogu liiget. Tema mahavõtmist pooldas 16 kohalolijat. Peasekretäri kukutamiseks punutud intriig nurjus.

Org tänas toetajaid usalduse eest ja teatas ootamatult, et astub vabatahtlikult tagasi. Ta ei pidanud enda kui peasekretäri koostööd Ivari Padariga enam võimalikuks.

Nüüd koitis uuesti Padari tund. Ta esitas uue peasekretäri kandidaadiks Randel Läntsa, kes oli Toomas Hendrik Ilvese assistent Europarlamendis. Mitmetes kohalolijates tekitas see Läntsa suhtes umbusku.

“Minu kõrvu on kostnud sosinaid, et Ilves paneb oma ripatsi siia paika ja hakkab erakonda Brüsselist juhtima,” teatas Länts. “Tõrjuksin selle hirmu.”

Peasekretäri väljavahetamisele järgnenud aastatel toetas oma personaalsest rahakotist sotside üritust kolmest eurosaadikust vaid Marianne Mikko.

Kui uskuda partei veebiküljel rippuvaid aruandeid, siis endised esimehed Toomas Hendrik Ilves ja Andres Tarand seda ei teinud.