Sildmäe tulevane kodu paistab praegu ajahambast räsitud. Kolmekordses suure krundi, maitseka aia ja betoonist õuebasseiniga häärberis pole elatud juba aastaid. Aga maja on väga eriline. 1939. aastal valminud nn Palitseri villa oli nõukogude ajal punaladviku (ülemnõukogu) käsutuses. Taasiseseisvudes sai majast valitsuse residents. 1990ndate lõpus elas seal välisminister Toomas Hendrik Ilves. Hiljem taheti hoone anda Kadrioru lossi remondi ajaks president Arnold Rüütli käsutusse.

Tõeliseks harulduseks muudab krohvitud puitmaja asjaolu, et see oli omal ajal ülimoodne. 1930ndatel aastatel telliti Pariisist hoone juurde talveaia projekt, kus oli ette nähtud nii purskkaev kui valgustusega akvaarium (arvatakse, et need jäid ehitamata, sest midagi pole säilinud). Aiakujunduse lahendus valmis Berliinis.

Aga ärimees Sildmäed puudutab hoopis rohkem asjaolu, et maja on ülihästi säilinud ja tuleb sellisena hoida!

Sildmäe firma Sencel sai villa omanikuks 2007. aastal. Sencel maksis maja eest enampakkumisel Riigi Kinnisvarale 32,6 miljoni krooni (2,1 miljoni eurot). Ehkki juba toona väitis ärimees, et sellest saab tema kodu, plaanis ta maja järgmisel aastal edasi müüa. Plaan nurjus, sest algas masu. Eksklusiivne kinnisvara ei läinud enam nii hästi kaubaks ning Sildmäe firmadki pusisid raskustega. Uus kodu jäi paremaid aegu ootama.

Nüüd näib Sildmäe rahakotis jälle päike paistvat ja enam pole põhjust koonerdada. Kevadel kiitis Tallinna kultuuriväärtuste amet heaks Nurme tänava villa rekonstrueerimise projekti. Arhitekt Tiit Trummali koostatud projekt näeb muuhulgas ette maa-alune parkla viiele autole. Sinna pääseb autoliftiga, mida katab paviljon. Selline "hiiu ime" võimaldab nutikalt alles jätta garaaži ümber kõrguvad puud.

Korda tehakse ka betoonist välibassein ning rajatakse aiapaviljon. Maja keldrikorrusele tuleb muuhulgas kodukino ja relvatuba, esimesel korrusel saab olema spaa, mis on suurem kui Mustamäe kolmetoaline korter.

Mida nõuab muinsuskaitse Sildmäelt ning mida härra ise asjast arvab?

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist