KÕIGE NOOREMATE LIIKMETE TOP 10!

Jaak Madison - 1991 EKRE

Martin Kukk - 1987 REF

Siret Kotka - 1986 KE

Martin Repinski - 1986 KE

Jevgeni Ossinovski - 1986 SDE

Kalle Palling - 1985 REF

Olga Ivanova - 1984 KE

Priit Toobal - 1983 KE

Lauri Luik - 1982 REF

Viktoria Ladõnskaja - 1981 IRL

Kuna nimekirjas on ka mitmeid uusi nimesid, siis võtame meie riigikogu noored ette ning tutvustame, kes nad on. Delfi TV pakkus oma maratonprojektis "Vaba Mikrofon" kandidaatidele võimaluse tulla ning kolme minuti jooksul rääkida, kes nad on ja mida teha tahavad. Nüüd on igati sobilik valimiseelseid jutte taas kuulata. Vaata videoid ja saa tuttavaks, kes on meie noorimad riigikogu liikmed!

Jaak Madison - 1991 EKRE

Eesti Konservatiinvse Rahvaerakonna kandidaat nr 212 Järva- ja Viljandimaal Jaak Madison ei ole rahul praeguse nelja parlamendierakonna tööga ning lubab, et tõmbab piiri riigikogulaste suurte hüviste tarbimisele.

Madisoni sõnul on tema kodumaakonnas Järvamaal praeguste võimuerakondade tegemata tööd näha kõige selgemalt väljarändest. Nelja aastaga on lahkunud 3000 inimest, piirkond kaotas sellega valimistel ka ühe mandaadi.

Martin Kukk - 1987 REF

Kukel on selles videos valijatele üks ja väga selge sõnum: Riigikokku valituks saades tahab ta kindlasti töötada selle nimel, et gümnaasiumides oleks riigikaitse õpetus kohustuslik aine.

"See oleks nendele noortele, kes ühel või teisel tervislikul põhjusel ajateenistusse minna ei saa,
siiski vajalik baasteadmine," ütles Kukk.

Vaata videost Kuke põhjalikumat selgitust, miks on selline muudatus tema silmis vajalik.

Siret Kotka - 1986 KE

Kandidaat nr 761 Lääne-Virumaal oli Keskerakonna liige Siret Kotka.

"Vali mind riigikokku, sest esiteks seisan selle eest, et tasuta ühistransport jõuaks pealinnast ka mujale. Maakonnasisene tasuta ühistransport elavdaks maaelu ja tooks maainimestele tasuvad töökohad lähemale," ütles Kotka.

Peale selle peab Kotka oluliseks ka muutusi pensionisüsteemis ja alampalga maksmises.

Vaata ka videost Kotka põhjendust sellest, miks just tema oleks hea riigikogulane.

Martin Repinski - 1986 KE

Martin Repisnki "Vabas Mikrofonis" ei osalenud. Ta kuulub ka MTÜ-sse Eesti Noortalunikud. Mullu sai ta parima mahetootja tiitli - Eesti parimaks mahetootjaks 2014 valiti Konju mõisa talu Ida-Virumaalt, mis tegeleb põhiliselt kitsepiimatoodete valmistamisega.

Jevgeni Ossinovski - 1986 SDE

Jevgeni Ossinovski jagas Delfiga oma viimaseid plaane vabariigi aastapäeval Jõhvi kontserdimajas. Ossinovski rääkis presidendi vastuvõtul Delfi ajakirjanikule, et kuigi gümnaasiumiharidus võib riigikoolide loomise tõttu ühel päeval olla täielikult riiklik, siis põhikoolid tuleks jätta KOV-ide korraldada, kuna muidu ei jäägi neile eriti kohustusi.

Kalle Palling - 1985 REF

"Vabas Mikrofonis" käinud Reformierakonna kandidaat nr 299 oli Kalle Palling, keda sai valida Harju- ja Raplamaal.

"Need, kes mind tunnevad, teavad, et minu kirg on energeetika," sõnas Palling. Ta selgitas, et järgmistel aastatel tuleb palju tööd teha selle nimel, et Baltikumi energiaturg Venemaa küljest lahti ühendada.

Pallingu silmis on oluline küsimus ka võrgutasude ohjamine. Selle lahendust näeb ta energiaühistute loomises.

"Aga energeetika ei ole ainuke teema, millega soovin järgmisel neljal aastal tegeleda. Olen võtnud oma südameasjaks kaotada kõik lasteaia järjekorrad," sõnas Palling.

Mis on energiaühistud ning kuidas saab kaotada kõik lasteaedade järjekorrad? Vaata Kalle Pallingu selgitust videost!

Olga Ivanova - 1984 KE

Olga Ivanovaga ei ole õnnestunud lähiajal ka poliitküsimustest mõtteid vahetada. Küll aga on ta olnud alati Keskerakonna sündmustel kohal. Nii ka näiteks mullu Jaanipäeva peole minnes küsisime, mida ta erakonna esimehele soovib. Vaata videost!

Priit Toobal - 1983 KE

Nagu Olga Ivanovagi on Priit Toobal olnud aastaid ustavalt erakonna esimehe kõrval. Tema CV on ja poliitiline tegevus on meile üsna teada - alates aktiivsetest sõnavõttudest kuni maakohtus Hannes Rummi kirjavahetuses nuhkimise eest süüdi mõistmiseni.

Lauri Luik - 1982 REF

Lauri Luik on tegelikult juba staažikas riigikogulane:  ta on olnud Eesti Reformierakonna liige alates 2000. aastast. Ta oli Haapsalu Linnavolikogu liige aastatel 2002-2007, samuti valiti Haapsalu Linnavolikokku 2009. aastal. Aastal 2007 sai temast XI Riigikogu liige. Ta kandideeris ka 2011. aasta Riigikogu valimistel, sai 1931 häält ja osutus valituks ka Riigikogu XII koosseisu.

Viktoria Ladõnskaja - 1981 IRL

Viktoria Ladõnskaja on üks nendest kelle kohta võib öelda, et tema vastne erakonnaga liitumine ületas uudisekünnise. Delfi TV "Vabas mikrofonis" rääkis ta oma eesmärkidest pikemalt!

Kandidaat nr 398 on on IRLiga liitunud ajakirjanik ja saatejuht. Ta ütleb oma avasõnades, et on juba korduvalt pidanud seletama, miks ta otsustas minna poliitikasse. Ja et teeb seda rõõmuga veel. Miks siis, Viktoria?"See ei olnud kerge otsus. Ma ei läinud ise poliitikasse, poliitika leidis mind," räägib ta.

"Ma lähen koos IRLiga, sest mulle on iseloomulik hästi konservatiivne maailmavaade. Minu jaoks on mõistetav selle erakonna valimiseelne platvorm," räägib ta.

"Mul on hea meel, et IRL on avaldanud soovi muuhulgas mõista ka Eesti ühiskonna venekeelset osa. Mul on hea meel, kui ma saan edastada IRL-ile selle osa sõnumi."

"Poliitikas on praegu liiga palju potjomkinlust," tõdeb Viktoria ja loeb reipalt ette ka oma kandideerimisnumbri. Vaata videost!