Viis meest võitlesid 2017.aasta 16. jaanuari hommikul Tallinna linnahalli ööklubis Poseidon elu ja surma peale. Kaks surid. Prokuratuuri versiooni kohaselt tekkis meeste vahel tüli üli ühise napsitamise käigus. Vennad Erik ja Sten Kruusimägi pussitasid Sergei Permanovi ja Lauri Merimaa surnuks. Süüdistus põhineb samuti kakluses osalenud Siim Turta tunnistustel, kelle kaitsja on advokaat Raivo Bergson.

Siim Turta on noor mees ja kolmat korda vägivallaga kohtu all. Kuidas ta elu nii on läinud?

Esimene kord, kui ma temaga kokku puutusin, oli ta alles alaealine. Eks alkoholi ja narkootikumide tarvitamine on olnud ilmselt põhjus. Tegureid on palju olnud.

Advokaadina te väldite tapmisasju. Asusite Turta kaitsjaks, kui teda kahtlustati teistes kuritegudes, väikses baarilöömingus ja narkoasjas.

Jah, nii oli. Ma ei teadnud mõrvauurimisest tükk aega mitte midagi. Ka Turta ise ei öelnud.

Turta andis kaalukad tunnistused mõrvadest politseile ilma teie juuresolekuta.

Seda püütakse väga tihti saavutada, et esimesed uurimistoimingud oleks ilma advokaadita. Sest advokaat hakkab nõu andma ja üks nõu võib olla ka see, et ei pea ütlusi andma. Eestis on advokaadid ülekuulamisel enamasti juures, aga on taktika küsimus, kuidas politsei töötab.

Kas politsei oleks suutnud lahendada ööklubi mõrvad ilma Turta abita?

Ma usun, et politsei teadis, kes midagi tegi. Aga kaldun arvama, et asi poleks ilma laipade leidmise ja Turta abita kohtusse jõudnud. Laibad olid kohas, kust neid ei oleks osatud otsida.

Kui kohtusaalis näidati videot Turta tunnistusega, istus ta ise peaaegu laua all.

Ta ei taha seal ennast näidata ega teisi näha. Ta on kogu aeg väljendanud, et kartis oma elu pärast. Kardab ka praegu. Sest tapetud ei olnud tavakodanikud, vaid kuritegeliku maailmaga kokku puutuvad mehed.

Ja need, kelle tegudest ta nüüd üksikasjalikult aru annab, on ka suhteliselt ohtlikud mehed tema jaoks. On väga raske olla ühes saalis inimestega, kellega sa oled koos aega veetnud, kuriteo toime pannud ja nende peale rääkida (nende kohta tunnistusi andnud - toim).

Millised olid üldse Turta suhted vendade Kruusimägidega?

Nad ei olnud kindlasti sõbrad. Millegipärast Turta puutus nendega kokku, viimasel ajal oli tihedam läbikäimine.

Olete töötanud enne prokuröri ja nüüd advokaadina 47 aastat. On teil olnud ka varem tegemist nii hirmsa mõrvalooga?

Tartumaal tapeti 1970-80ndatel aastatel üks naine. Tal lõigati pea ära. Pea oli kolm päeva pesukausiga laua all ja ülejäänud seltskond sõi laua pealt. Ma ise selles asjas Eesti NSV ülemkohtus ei käinud, aga mõisteti vist surmanuhtlus.