Amfetamiin 

Populaarsuselt teine uimasti Eestis. Puhtal kujul on amfetamiinsulfaat valge lõhnatu pulber, tänavamüügis olenevalt lisaainetest ja tootmisprotsessist valge, roosa, kollakas või kakaovärvi ning iseloomuliku vänge lõhnaga.

Tarvitatakse peamiselt joogi sisse segatuna. Harvemini süstitakse või tõmmatakse ninna. Amfetamiinidoosi hind on 200 kuni 400 krooni. Doosi suurus on 0,25 - 1 gramm.

Bensodiasepiinid

Sageli kuritarvitatavate ja sõltuvust tekitavate ravimite liik. Siia alla kuuluvad mitmed tuntud retseptiravimi nimetused nagu näiteks vaalium ja rohüpnool.

Ecstasy 

Amfetamiini teisend. Vahel nimetatakse ecstasyks kõiki amfetamiini tüüpi narkootiliste ainete tablette. Tegemist on erinevat värvi, erineva kujuga tablettidega, mille iseloomulik element on peale pressitud logo. Logosid on kõikvõimalikke, muuhulgas viitavad need tootjale. Ka Eestis on kätte saadud üks tabletipress. Ühe tableti hind kõigub 70st 125 kroonini.

Fentanüül 

Viimasel ajal Eesti turult heroiini välja tõrjunud fentanüüli üldine slänginimetus on "valge hiinlane" või "hiina valge". Olenevalt välimusest ehk kasutatud lisaainetest kutsutakse seda "valgeks pärslaseks" (puhasvalge), "sünteetiliseks heroiiniks" (kollakaspruun) või "mehhiko pruuniks" (helepruun). Heroiinist kuni 80 korda kangem, mistõttu väga eluohtlik kas või seetõttu, et õigesti annustada on raske. Tänavamüügis sisaldab üks doos umbes 0,2 protsenti fentanüüli, mistõttu väliselt on kaubal ballastaine, tavaliselt laktoosi välimus. 

GHB

Tuntud ka korgijoogina. Levib enamasti umbes 10cm pikkustes plastmass-silindrites, mis on pooleliitriste limonaadipudelite toorikud. Läbipaistev, värvusetu soolase maitsega siirup. Lõhn oleneb valmistamisteholoogiast. Varem kasutati GHBd alkohoolikute võõrutusraviks. Tarvitajate hulgas liigub legend, et GHB-joovet ei ole võimalik ekspertiisis tuvastada. Võimalik, et mõnedki rooli taga magama jäänud ja ennast surnuks sõitnud autojuhid olid GHB ohvrid.

Hašiš

Kanepilehtede mahla kogumisel ja kuivatamisel saadav mass – tavaliselt pruun nagu šokolaad, harvemini must, roheline või beež. Võib olla nii pehme kui kõva. Transporditakse pätside, kangide, plaatide, ka pulbrina. Magushapu lõhnaga. Tootmine eeldab tervet kanepipõldu, seepärast on Eestis pakutav hašiš imporditud, peamiselt Marokost.

Heroiin

Valmistatakse morfiinist, kasutades äädikhappeanhüdriidi. Heroiinhüdrokloriid ehk puhas heroiin on valge või helehall jahu meenutav pulber. Tänavamüügis tavaliselt nii tugevalt lahjendatud, et lõhn ja välimus sõltuvad ballastainest. Tavaliselt on selleks glükoos, harvemini sooda, piimapulber vms. Ühekordse annuse (0,05-0,1grammi) hind on 100 kuni 125 krooni.

Ice

Metamfetamiin, mis on amfetamiini kangem ja kiiremini mõjuv teisend. Aissiks kutsutakse metamfetamiini kristallilist vormi. Enamasti näeb välja nagu keedusool. Eestis on esinenud juhtumeid, kus diilerilt konfiskeeriti valmispandud doosid, mis hiljem osutusidki keedusoolaks.

Kokaiin

Peamiselt Lõuna-Ameerikas kasvava kokapõõsa lehtedest keemilise töötlemise teel saadav kristalliline, valge, lõhnatu, hapu või mõrkja (oleneb puhtusest) maitsega pulber. Eestis pole kokaiin kalliduse tõttu kuigi levinud. Gramm maksab 1200 krooni.

LSD

Esimene sünteesitud hallutsinogeen. Lüsergiinhappe dietüülamiid, kristalliline valge pulber. Ülimalt kange aine. Joovet võib tekitada juba 25-50mikrogrammine kogus, mis on sama palju kui lauasoola kaks tera. Tavaliselt immutatakse LSD-lahusega efektse kujundusega kuivatuspaberilehti. Ühekordne annus meenutab postmarki. Seda lutsitakse suus või neelatakse alla.

Marihuaana

Populaarseim uimasti üle ilma. Kanepitaime kuivatatud lehtedest, vartest ja/või õitest peenestatud pulber. Mida rohkem varsi, seda kehvem, mida rohkem õisi, seda parem kvaliteet. Tavaliselt on puru roheline, harvemini pruunikas või tumehall. Lõhn meenutab suvalist rohttaime, seega võib julge diiler kogenematu kliendi lihtsalt ära petta, müües talle näiteks peenestatud lepalehti. Annuse (0,25-1 gramm) hind on Eestis 50-100 krooni.

Morfiin

Populaarne valuvaigisti, mida valmistatakse oopiumiekstraktist. Valge, kollakas või pruunikas pulber, mis vees ei lahustu. Süstimiseks lisatakse näiteks sidrunhapet ja kuumutatakse. Keemilise protsessi abil valmistatakse morfiinist heroiini.

Oopium

Unimaguna kuivatatud mahl, mis sisaldab morfiini. Oopiumi suitsetatakse juba aastatuhandeid. Puhastatud, st lahustatud, kuumutatud ja filtreeritud oopium on must ja läikiva pinnaga spetsiifilise maitse ja moonilõhnaga aine.

Psilotsübiin

Teatud seentes sisalduv hallutsinogeen, Mehhiko indiaanlaste kultuuri lahutamatu osa. Eestisse tuuakse tavaliselt Hollandist, sest psilotsübiinseeni saab osta Amsterdami uimastikohvikutest.

Rohüpnool 

Rahustav, uinutava toimega retseptiravim. Kuritarvitajad otsivad kaifi või uimastavad ohvri salaja näiteks seksuaalse ärakasutamise eesmärgil. Viimasel ajal on tablettide sisu sinist värvi, et ära hoida tema lisamist joogi sisse. Joove sarnaneb alkoholi omaga, kuid kui ravimit on võetud koos alkoholiga, tekitab see erilist üleolekutunnet ja agressiivsust.

Tareen

Valged tabletid, nõukogude ajale iseloomulik produkt. Tareen oli tsiviilkaitsepakikeste komponent, ettenähtud keemiarünnaku vastumürgiks. Praeguseks käibelt enam-vähem kadunud.

Unimagun ehk oopiumimoon

Kuni 1995. aastani, mil turule jõudis heroiin, oli kangete narkootikumide tarvitajate seas moes moonivedelik, mida saadi moonikuparde ja -varte keetmisel. Viimasel ajal, seoses loodusliku heroiini nappuse ja fentanüüli ohtlikkusest tingitud ebapopulaarsusega on moonivedelik jälle saanud nõutud kaubaks.

Globaalsed hitid

Maailmas on ühtekokku 165 miljonit narkootikumide tarvitajat, neist 

147 miljonit marihuaana tarvitajat

13 miljonit opiaatide, s.h 9 miljonit heroiini tarvitajat

13 miljonit kokaiini tarvitajat

33 miljonit amfetamiini tarvitajat

7 miljonit ecstasy tarvitajat

1,1 miljardit (s.o iga kolmas täiskasvanu) suitsetajat

allikas: The Sunday Times