7.00 äratus, igahommikused toimetused.

7.50 heidan pilgu arvutisse, loen läbi saabunud kirjad, saadan toimetajale info päeva tegemiste kohta.

8.00 toon postkastist ajalehed ja vaatan üle. Päevaleht ja SL Õhtuleht tõstsid hinda, mistõttu loobusin neist. Vajaliku info saan ka internetist. Uuest aastast jäävad käima ainult Postimees ja Äripäev.

8.30 käivitan auto, et see soojeneks pisut. Ühtlasi ajan autolt lume.

8.40 stardin toimetuse poole Pärnu maanteel. Esmaspäevane uudistetoimetuse koosolek on teist aastat ainus iganädalane rutiin, mis mind kui kodutöötajat toimetuse ruumidesse toob. Ülejäänud ajal suhtlen kolleegidega MSN messengeri ja telefoni teel. Äripäev ostis mulle sülearvuti, mul on kodus ka personaalarvuti. Abikaasa Ingrid ja poeg Jan Oscar kasutavad parasjagu seda arvutit, mis on vaba. Tööandja maksis kinni interneti püsiühenduse, jooksvatest püsiühenduse kuludest tasun ise veidi alla poole. Endal tuleb maksta töökoha loomise kulud: laud, tool ja valgustus. Samuti ruumide, kütte ja ventilatsiooni eest. Mina sisustasin osa ühest toast kodutöö tarbeks. Töölauda varem polnud, muretsesin selle mugavuse pärast.

Esmaspäeva hommikul on tee Nõmmelt linna eriti autorohke. Olen kindel, et pooled autoga tööle kihutajatest saaksid suurema osa toimetusi ära ajada kodust või suvilast. See hoiaks kokku aega, vähendaks liiklusummikuid ja säästaks keskkonda.

Ainus koosolek nädalas

9.00 algab toimetuse koosolek. Üle nädala on hea jälle rahvast näha. See on kodutöötajatele hea võimalus oma infonälga kustutada. Uudistetoimetuse ligi 15 liikmest töötab kodus viis. Igal esmaspäeval võtame kokku eelmise nädala tulemused, kiidame tublimaid ja vaatame uue nädala teemasid. Lisaks korraldab uudistetoimetus regulaarselt seminari laadis väljasõite, kus osalevad peale ajakirjanike fotograafid, kujundajad, keeletoimetajad ja küljendajad. Tegemist on huvitavate ettevõtmisega, sest kodutöötajaid on enam-vähem igas osakonnas. Jällenägemisrõõm on kindlustatud. Samuti kuuleb uutest ja lahkunud töötajatest. Üldise info annab edasi Äripäeva Kirjastuse iganädalane väljaanne Kuulutaja.

10.00 koosolek läbi, sõidan toimetusest koju. Liiklus on palju rahulikum. Tööga seotud aja- ja rahakulu on kodus töötades kindlasti väiksem. Vähem aega kulub sõitmisele, samuti saab kodus lõunat süüa.

10.20 loen arvutis läbi saabunud kirjad, saadan vastused, kellele vaja. Olen hakanud suhtlemisel kasutama rohkem elektronposti. See on mugav ja säästab aega. Saan päevas umbes sada meili ja saadan välja umbes sama palju. Töömeilid moodustavad neist poole.

Kus on Hans H. Luik?

10.30 kirjutan lugu Hans H Luige tegemistest. Saadan Luigele kirja, et ta lõpuks ometi minuga ühendust võtaks. Ajan teda taga juba nädal aega. Luige sekretär ei suutnud teda leida. Luik ise ei soovinud oma tegemisi kommenteerida.

11.45 vastan Ekspressi fotograafi Tiit Blaadi kirjale pildistamise kohta.

13.30 viin lapse eelkooli.

14.00 pildistamine Tiit Blaadiga.

14.15 jätkan Luige looga. Mul on info, et Luik müüs maha osaluse reklaamigrupis Age Com. Räägitakse, et ta tegi seda kas kahe aasta või aasta eest või hoopis tänavu. Helistan Age Comi juhile Kalev Raidjõele. Raidjõe räägib, et Luik müüs osaluse selle aastanumbri sees.

14.45 valmistan endale süüa. Lõpetasin just ahju kütmise. Koorisin kartulit, kaalikat ja porgandit, panin need savipotiga ahju. Kodus on hea aeg-ajalt külmkapi vahet käia, aga sellega ei saa liiale minna. Olen viimasel ajal arendanud tahtejõudu külmkapi ust mitte liiga tihti avada. Suvel saab õlle lahti teha, kui päev palav. Või terrassil lesida ja päikest võtta. Õues saab kirjutada aku pealt ja üle GPRSi, suvel kasutasin seda võimalust edukalt. Kui seadmed odavamaks lähemad, panen tulevikus koju traadita võrgu.

15.00 kirjutan vastuse Laus&Partnerid advokaadibüroo advokaadile Madis Kiisale. Kirjutasin loo Äripanga laenudest seoses piimatööstuse Lacto grupiga. Vastan Kiisale, miks kirjutasin just nii, nagu kirjutasin.

Nii praad kui ka lugu valmis

15.45 ahjupraad on valmis. Käin seda aeg-ajalt maitsmas.

16.00 helistan Ekspress Grupi juhile Viktor Mahhovile. Küsin Luige uue trükikoja kohta. Mahhov ei oska eriti midagi uut rääkida.

16.15 helistan Mediapooli ühele osanikule Marek Reinaasile. Palju võis Luige osalus Age Comis maksta?

16.45 vaatan krediidiinfo andmebaasist infot Luige äride kohta. Selle andmetel tõid Age grupi ettevõtted möödunud aastal Eestis 20 miljonit krooni kasumit.

16.50 kirjutan Luigest loo valmis. Hea, et sain kogu info telefoni ja interneti kaudu. Reeglina pole minu allikatel kohtumiseks aega. Kui on pikem ja põhjalikum lugu, siis tuleb kohale sõita.

17.10 saadan artikli toimetusse. Äripäeva ajakirjanike artiklite administreerimise süsteem on veebipõhine, loo võib saata ükskõik millisest maailma otsast.

17.45 toon lapse eelkoolist ära.

18.30 käin poest läbi.

19.00
olen tagasi kodus, vaatan telekast uudiseid. Jätkuvad igapäevased õhtused asjatoimetused pere seltsis.

Kodubüroolaste seiklused

Äripäev saatis esimesed kümme ajakirjanikku koju tööle eelmise aasta alguses. “Ilmneb sülearvutite “hangumise” probleem. Mida rohkem Internet Explorerit kasutada, seda tõenäolisemalt arvuti restartimist vajab,” kirjeldas reporter Kaido Einama esimesi äpardusi.

Enamikule pandi koju interneti püsiühendus. Siiski oli võrk tihti maas.

Esimese kahe kuu kogemus oli, et inimesed tegelesid tööasjadega tavalisest kauem. Terve päeva kodus tööd teinud tulid õhtuti toimetusse kontoris tegutsevate kolleegidega suhtlema.

Äripäeva kirjastus avaldas kodubüroolasteks ristitud tegelaste kogemustest raamatu “Kodukontor. Töötan seal, kus tahan”. Hind 325 krooni.

Eesti Telefoni koduleheküljelt leiab samuti töötajate koju saatmist katsetanud firma Est-Stein soovituse: see sobib see inimestele, kellel on hea enesedistsipliin, kes taluvad suhtelist isoleeritust muust töökeskkonnast ning kellel on kodus töökoha jaoks ruumi.