Tänane New York Times kirjutab, et 2009. aasta märtsis esinesid Ugandas peetud konverentsil kolm evangeelset kristlast Ameerika Ühendriikidest. Scott Lively, Caleb Lee Brundidge ja Don Schmierer on USAs tuntud kui "homode ravitsejad", kelle arvates homoseksuaalsus on haigus, millest saab paraneda.

Tuhanded ugandalased - nende hulgas õpetajad, politseinikud, poliitikud - kuulasid kolm päeva end homoseksuaalsuse ekspertideks tituleerinud "koolitajate" jutlust. Teemadena arutati, kuidas muuta homoseksuaalid heteroks, kuidas geimehed tihti teismeliste poistega vahekorda astuvad ja kuidas geiliikumine kujutab endast pahelist institutsiooni, mille eesmärgiks on hävitada abielul põhinev ühiskonnakorraldus ja asendada see seksuaalse lodevuse kultuuriga.

Lively, Brundidge ja Schmierer ise eitavad tuliselt, nagu lasuks nende esinemistel mingit süüd sakndaalse eelnõu koostamise osas. Samas tunnistab Lively, et kohtus tõeppolest kohalikega eelnõu asjus. Eelmise aasta märtsis kirjutas ta oma blogisse, et ühe kohaliku sõnul võrdus nende kampaania "geiagenda vastase tuumapommiga Ugandas".

Ugandale humanitaarabi osutav USA ja teised riigid on Uganda valitsuse peale marus ning ähvardavad rahakraanid kinni keerata. Seetõttu liiguvad poliitikud juba selles suunas, et asendada eelnõus surmanuhtlus eluaaegse vanglakaristusega. Uganda eetikaminister aga esines hiljuti avaldusega, et inimõigustest võivad geid suu puhtaks pühkida.

Uganda on tuntud kui riik, kus kristlikel gruppidel on ühiskonnas tohutu mõju - Ugana lennujaamade mängitakse Jeesust ülistavaid viisikesi, noortele jagatakse süütuse eest stipendiumeid ja riigi esimene leedi soovitab AIDSi vältimiseks neitsiks jääda. Omal ajal ülistas Ugandas valitsevaid pereväärtusi ka George Bushi administratsioon, pumbates riigi karskusprogrammidesse miljoneid dollareid.