Kuigi Eesti on olnud Euroopa Liidu liikmesriik juba üle 11 kuu, võib sinisekaaneline pass Euroopas reisimisel ikka tõrkeid tekitada. Toimetusega ühendust võtnud R.K kirjeldab näiteks, kuidas temalt tänavu veebruaris Londonisse saabudes Eesti passile lisaks teisi isikuttõendavaid dokumente nõuti ning seejärel tegevusala järele päriti. Ligi kümme minutit kestnud ülekuulamine lõppes alles siis, kui Eesti kodanik tõestas, et on osanik mitmes firmas.

Stressitekitavaid kogemusi on Eesti passiga reisijail esinenud ka Euroopa Liiduga alles hiljuti liitunud riikides. Näiteks tõdeb 12. märtsil Tšehhi lennukompaniiga Dubaist Tallinna lennanud E.K, et Prahasse saabunud lennukil oli vastas seltskond Tšehhi ametnikke, kes agaralt asusid reisijate passe kontrollima. “Kui oli ette näidata Tšehhi pass, lasti inimene kohe läbi, aga Eesti passi esitamisel küsiti minult konkreetselt, millal ma kavatsen edasi Tallinna sõita.”

Kuigi enamikul vastanuist ei olnud Euroopa Liidus Eesti passiga või ID-kaardiga reisimisel probleeme esinenud, võivad ebameeldivused üllatada isegi diplomaatilise passi kasutajaid. Näiteks kirjeldab Eesti suursaadik Saksamaal Clyde Kull Portugali väliseestlaste võrguleheküljel www.lisest.org, kuidas tema passist on Berliini lennuväljal veel hiljuti viisat otsitud. “Kui vastata, et me oleme ju Euroopa Liidus, siis saame jällegi omapärase vastuse, et olete küll ELis, kuid kas ikkagi ei peaks olema viisa. On natukene naljakas, et meid võetakse kohati kahtlaste ja kuidagi kaugetena.”

Vastavalt Euroopa Parlamendi direktiivile 10. märtsist 2004 on Euroopa Liidu sisene reisimisvabadus üks liikmesriikide kodanike põhiõigusi, mille teostamisel peab piisama vaid reisidokumendi olemasolust. “Põhimõtteliselt ei tohi kellelegi esitada küsimusi reisi eesmärgi ega rahaliste vahendite olemasolu kohta,” üteb ­direktiiv.

Huvitavad lennuhinnad Hispaaniasse

Läti lennuliin airBaltic on alustanud koostöös Spanairiga kampaaniat, mis peaks olema eriti atraktiivne Lõuna-Eesti päikseotsijatele. Ühe suuna lennupilet Riiast Ibizale või Palma de Mallorcale maksab vaid 80 latti (u 1800 krooni) ning Bilbaosse, Madridi või Malagasse 90 latti (u 2025 krooni). Lennud toimuvad läbi Barcelona, hind sisaldab lennujaamamaksusid.