Pariisi moemajad aga teevad oma tsirkust edasi. Chanel näiteks on välja mõelnud ühe kõrvuni riidepuhmasse mässitud näitsiku, aga naba kohta on tehtud auk. Kuskilt peab ju keha ometi õhku saama. Aga kas siis naba kaudu on kõige kergem hingata?

Niipalju siis naistemoest. Aga mehed? Need kannavad ikka veel 19. sajandi pikki pükse. Vahel tehakse neid natuke laiemaks, vahel natuke kitsamaks. Mõnikord triigitakse nad ära, siis jälle jäetakse lohakalt lotendama. Igatahes selle pagana kuumusega võib elegantne meesterahvas ära lämbuda.

Tänavu hakkavadki pikad püksid tänavapildist kaduma. Neid asendab linane šort, mis laseb paista kõveraid karvaseid sääri, mida ei saa just pidada esteetiliseks. Härrad moeloojad, mis te tukute, leiutage midagi originaalset, millel oleks samas ka praktiline väärtus. Näe, Karl Lagerfeld, kes ise peab end avangardiks, liigub ikka veel vanades roobastes.

Üks uuenduslik ettepanek tuleb aga just Lagerfeldi kodumaalt Rootsist. Seal ei kannatanud üks bussijuht olukorda enam välja ja palus tööandjatelt luba ilmuda ametikohustute täitmisele lühikestes pükstes. Vastus oli negatiivne. Ka liiklusteenistuses peab ametnikul olema stiilne väljanägemine!

Sellepeale tegi bussijuht Mats Lundgren – see nimi peaks minema ajalukku! – revolutsioonilise otsuse ilmudes tööle lühikeses tumesinises seelikus. Ja kuna eeskirjades pole märgitud, et seelikukandmine on keelatud, siis jäigi asi sinnapaika.

Tegelikult polegi seelik meestele midagi tundmatut. Šotlastel on ammu oma ruuduline volditud kilt. Kuid juba kreeklased ja roomlased kandsid laiu mantleid ning tuunikaid ja vaaraogi sidus oma puusade ümber rafineeritud riidetüki. Ainult prantslaste esiisad gallialased – need barbarid! – kandsid pükse ja nende pärast on kogu Õhtumaa saanud Karl Suurest saadik püksid jalga.

Käesolev suvi näitab, et meie kliima on muutunud. Nüüd peab muutma ka eluviisi, ütlevad metereoloogid, kui tahame üldse ellu jääda. Peame ehitama teistsuguseid maju – võtma õppust assüürlastelt ja egiptlastelt, kes kasutasid materjalina telliskivi – ja kandma ajastule kohandatud rõivaid. Mis sellest välja tuleb, pole veel selge. 21. sajand paistab olema igati uus sajand. Avangard on mineviku mõiste. Nüüd tuleb midagi põnevamat välja mõelda.