Meid tahetakse võlaorjadeks muuta!

  • Loos on loodud vale mulje, nagu oleks tegu GILDi juhitud projektiga. Projekti, sh võlakirjadest tulenevate nõuete eest vastutab emitent. Meie aitasime vaid leida kutselised investorid, kes on valmis investeeringut tegema. Emissioon märgiti edukalt täis ning emitendi edasise tegevuse eest GILD ei vastuta ega ole kunagi ega kusagil lubanud vastutada. Sama hästi võiks öelda, et Ekspressi IPO korraldaja vastutab Ekspressi juhtimise ja aktsia hinna eest.
  • Investorid pole lambad, vaid professionaalsed investorid. Kõik nad kinnitasid oma allkirjaga, et nad on analüüsinud, aru saanud ja aktsepteerinud projektiga kaasnevaid riske. Riske kirjeldati investoritele puust ja punaselt, mitte “pisikeses kirjas”.
  • GILDil ei olnud kohustust due diligence’i teha. See kohustus oli investoritel endil. GILDil oli hoolsuskohustus ainult oma kliendi ehk emitendi ees. Nõustaja ei saa valida teisele ettevõttele audiitorit ega otsustada emissiooni mahu üle. Seega on artiklis vale väide – GILD jättis miljoni euro eest võlakirju maha müümata, ei määranud audiitoreid, ei täitnud hoolsuskohustust investorite ees.
  • Täiesti vale on väita – “GILDi võluritel pole järsku enam aega Aseri asjadega tegeleda. Distantseerivad end tehingust, räägivad, et pidid vaid raha kokku ajama ja ei vastuta suurt millegi eest.” Oleme oma ülesande täitnud ja ei vastuta emitendi ega investorite tegevuse või tegevusetuse eest.
  • Suuremad investorid omavad juba viimase aasta jooksul tegelikku kontrolli emitendi üle. Oleme aidanud oma parimate võimalustega investoreid. Kuid tundub, et meie heausksust kuritarvitatakse, meile üritatakse suvalisi rahalisi kohustusi määrata, muuta GILDiga seotud isikud võlaorjadeks jms.


Rain Tamm, GILD Bankersi juhatuse esimees

Mida peab investor tegema, kui kahtlustab, et investeerimisfond ei kasuta raha sihtotstarbel?

Tal on põhimõtteliselt kolm võimalust:

  1. esitada hagi, nõudmaks tingimuste rikkumisega talle tekitatud kahju hüvitamist.
  2. esitada kaebus Finantsinspektsioonile.
  3. esitada avaldus politseile. Finantsinspektsioon