Mirjam Sutrop (26)

Phi Phi saar Krabi provintsis, Tai

Phi Phi International Community Centre’i (PICC) eesmärk on pakkuda Phi Phi saarel elavatele meremustlastele, keda on umbes 150 inimest, täiendõpet ja kasulikke oskusi, sest osa meremustlastest ei ole koolis käinud.

Meremustlased on vähemusrahvus, keda on hinnanguliselt 2000-3000 inimest ja kelle keel ja kultuur jäävad tihti suurte varju.

Phi Phi saare meremustlaste keskus pakub näiteks arvutiõpet, mida koolis ei pakuta. Sealsed mehed on enamasti pika sabaga paatide juhid ning pakuvad turistidele taksoteenust, naised aga koristajad lahes asuvates hotellides. Arvuti- ja inglise keele oskus annaks neile võimaluse kasvõi hotelli vastuvõtus töötamiseks. Tais on kooliharidus kohustuslik ainult kuus klassi ja osa vanemaid ei saada oma lapsi edasi õppima, sest selleks on vaja saata nad maismaale.

Ei oodanud, et vahendid, millega peame tööd tegema, on nii piiratud. Koolis oli paari kuu eest tormi tõttu mitu arvutit katki läinud ja keskusel ei olnud oma arvuteid. Seega saime arvutitundideks kasutada õpetajatetoa kahte arvutit ja lisaks enda isiklikke sülearvuteid. Kuna klassid olid väikesed, saime hakkama nii, et iga arvuti taga oli kaks õpilast.

Korraldasime ka vaba aja huvitegevusi. Fotoprojektis andsime annetatud fotokaamerad lastele nädalaks ajaks kasutada ning nemad pidid pildistama oma lemmikkohta ja –tegevust saarel, parimat sõpra, perekonda jne. Parimad pildid printisime välja ning korraldasime nendest rannas näituse.

Peale selle, et meie vannitoas elas õhtuti konnapere, oli suur elamus, kui meremustlased kutsusid meid endaga täiskuud tähistama. Lõuna-Tai saartel on täiskuu peod kuulsad ja osa saari on nende toimumise ajal turistidest puupüsti täis. Meremustlased viisid meid aga saarele, kus ametlikult ööbida ei tohi, kuna tegemist on looduskaitsealaga, ent kuna valvurid olid meremustlaste sõbrad, tegid nad erandi. Veetsime öö imeilusal üksikul saarel, kus meremustlased ja nende lapsed mängisid muusikat, tantsisid ja laulsid.

Saare peal sai selgemaks looduse ja inimese vaheline suhe. Suurte turistide hordide tõttu oli suur osa saare rannaääre korallidest surnud. Oli näha, kuidas mõnda lahte tuleb prügi merest ja teistelt saartelt — isegi kui Phi Phi elanikud seda sinna ei viska, ei ole nende võimuses hoida oma randu puhtana.

Kui meie siin Eestis võtame hariduse olemasolu iseenesestmõistetavalt, siis meremustlaste külas oli mitmeid inimesi, kes ei osanud lugeda ega kirjutada ei emakeeles ega ka tai, inglise või muus keeles.

<em>Mirjam on õppinud riigiteadusi TÜs ja arengukoostööd Iirimaal. Hetkel töötab ELi kodanikuühiskonnaorganisatsioonide juures noorem-poliitikaeksperdina.</em>