Laiem avalikkus ei tea Jegorovist suurt midagi. Ometi on tegemist tipptasemel tubakaärimehega, kelle firma imporditud Barclayd, Westi ja Winstonit tunneb iga suitsumees. 90ndate keskel esines Jegorov üsna sageli meedias – teema oli siis tubakaturu ümberjagamine, samuti TRC seostamine salasigaretiäriga.

Veel paremini on Jegorov tuntud kiirendusvõistluste fännide kitsas ringis. Tema 363hobujõuline neljaliitrise mootoriga Jaguar XJR on SpeedEst sarjas tihti parimate sekka jõudnud. Sellise auto hind on ca 1,25 miljonit krooni.

Hea tuttav on Jegorov ka liikluspolitseile – ta on radarisse kihutanud erinevate mersude ja Jaguaride, korra isegi vana Maseratiga (üsna haruldane mark).

Möödunud nädalal jõudis avalikkuse ette Jegoroviga seotud kurioosne kriminaallugu. ETV krimisaade "Avatud Toimik" tõi vaatajateni videolõigu ärimehest, kes andis ühele maksuameti töötajale 300 000 krooni altkäemaksu ja kelle Kapo seepeale kinni võttis. Ärimehe nimi oli kuni tänaseni hästi hoitud saladus. Seda ei avaldanud meile ei Kapo, maksuameti ega ka Tallinna Linnakohtu töötajad.

Kullahinnaga flopi

Sündmuste ahel sai alguse aprillis, kui maksuametnikud otsisid läbi TRC Tubaka OÜ kontori ja võtsid kontrollimiseks kaasa arvuti, hulga dokumente, vihikuid, diskette ning muud põnevat.

Mida need infokandjad sisaldasid, teavad vähesed. Maksuameti pressiesindaja Aivar Pau sõnul peamiselt TRC Tubaka musta raamatupidamist. “Maksuametis on pooleli kaks väärteomenetlust – üks puudutab ümbrikupalkade maksmist, teine offshore-firmade kasutamist. Novembri jooksul selgitame välja, kui suur oli riigile maksudena laekumata jäänud summa – sellest oleneb, kas tulevad ka kriminaalasjad,” ütles Pau. Väärtegu lõpeb ja kriminaalkorras karistatav maksukuritegu algab kahjusummast pool miljonit krooni.

Kui suurt ohtu võis selle info läbitöötamine Jegorovile või mõnele tema tuntud kamraadile tähendada? Ise ta seda ei ütle, kuid käitumisest võib nii mõndagi järeldada. Seni laitmatu reputatsiooniga ärimees otsustas minna täisriskile ja üritas maksuametnikku ära osta. Häda ajab härja kaevu...

Kapo komissar Henno Kuurmann (Kapo pressiteates): “Ärimees pöördus mai alguses ühe tuttava poole, et see uuriks oma kontakte ära kasutades, kuidas oleks võimalik läbiotsimisel äravõetud arvuti, üks diskett ja kaks vihikut tagasi saada nii, et maksuametnikud nende sisu põhjalikumalt ei kontrolliks. Selle asja kordaajamise eest lubas ta maksta 300 000 krooni. Saanud teada, et üks maksuametnik on altkäemaksu eest nõus asjadele ligipääsu võimaldama, andis ärimees vahendajale esimese osana 100 000 krooni. Lõpliku altkäemaksu summa kokkuleppimiseks soovis süüdistatav maksuametnikuga kohtuda.”

Kuidas Jegorov tuli mõttele, et altkäemaks võib anda soovitud tulemuse, seda Ekspress ei tea. Mees ise keeldub sündmusi kommenteerimast. Ent maksuametnik, kelle nime me ei avalda, saatis kohe pärast seda, kui Jegorovi tuttav tema poole pöördus, Kapole signaali. Kapo taotles kohtult luba kuriteo matkimiseks. Algas operatsioon Jegorovi vahelevõtmiseks.

12. mail Tondi Selveri parklas toimunud kohtumisel lubas Jegorov, et maksab arvuti, flopiketta ja vihikute kättesaamise eest kokku 450 000 krooni.

Soovitud flopiketas oli maksuametnikul juba kaasas ja selle lõhkus Jegorov kohapeal ära. Arvuti ja vihikud pidi Jegorov saama järgmisel päeval, s.o 13. mail. Ent mitte enne, kui 300 000 krooni on üle antud.

Järgmisel hommikul andis Jegorov vahendajale veel 100 000 krooni. Sama päeva lõuna ajal sai ta vahendajalt kätte ka vihikud ja andis üle viimased 100 000 krooni.

Kohtumise lõppedes võtsid sündmusi jälginud kaitsepolitseinikud Jegorovi kinni. Vahendaja ning maksuametnik pääsesid probleemideta, sest matkisid kuritegusid kohtu loal.

Jegorov istus ligi kuu aega vahi all. Alles 10. juunil otsustas kohtunik ta kautsjoni vastu vabastada. Samal päeval tasus Jegorovi esindaja kautsjonisumma – 650 000 krooni – ja mees pääses vabadusse.

Möödunud nädalal saatis Kapo toimiku süüdistuskokkuvõtte kinnitamiseks Tallinna prokuratuuri. Altkäemaksu andmise eest näeb karistusseadustik ette vangistuse ühest kuni viie aastani. Asjas tähtsust omava tõendi hävitamise eest on ette nähtud rahaline karistus või vangistus ühest kuni viie aastani.

Tubakaäri varjuküljed

Aastaid tagasi seostati tubakaäriga Eesti allilma mitmeid tuntud tegijaid. Näiteks omas mitmeid sigaretimüügi kioskeid 1994. aastal mõrvatud armeenlane Vartan Sarkisjan.

90ndate teisel poolel asus turgu vallutama Philip Morrise toodangut, sealhulgas Marlborot importinud Bankend, mille juhiks Jevgeni Kolesnikov – mees, keda politsei on ikka ja jälle nimetanud siinse allilma üheks mõjukamaks tegijaks. Tänaseks on Kolesnikov tubakaärist ja arvatavasti ka allilmast eemaldunud.

Ka TRC Tubaka hiilgeajad jäid 90ndatesse, kuid firma osakaal tubakaäris kahanes samas taktis Bankendi kasvuga. Kuus aastat tagasi mainis Äripäev, et ka Meelis Lao kuulub "kinnitamata andmetel" TRC Tubaka omanikeringi.

Räägitakse, et ettevõtet Austrian Tabak on juba aastaid kontrollinud Vene kuritegelikud jõud, nende hulgas suvel tapetud Kostja Mogila. Just need tegelased saatsid Lao Kolesnikovile auku pähe rääkima, et see müüks maha oma ainuõiguse teatud tubakamarkidele Eesti turul. Kolesnikov nõustuski, saadud raha eest aga ehitas Sadamarketi.

90ndate keskele jäi aeg, mil õitses salasigaretiäri. Toll tegi sel ajal kõva peavalu ka Jegorovi juhitud TRC-le. 1996. aastal Äripäevale antud usutluses vihjas Jegorov tolli võimalikule seotusele tubakaturu jagamise protsessiga ning konkurendi huvide teenimisele.

Tänavu suvel teatas TRC tubakatoodete müügi lõpetamisest, kuna kaotas mitme tuntud margi maaletoomise õigused. 2001. aastal teenis TRC 181 miljoni krooni suuruse käibe juures viis miljonit krooni kasumit.

Teine sarnase nimega firma, TRC Tubakas, kus Jegorov on ainus juhatuse liige, teenis 2001. aastal üle viie miljoni krooni kahjumit. Läinud aasta keskel lõpetas ka see ettevõte tubakatoodetega tegelemise.

Jegorov on seotud kokku 16 ettevõttega, mille hulgas näiteks Mõigu elamukvartalit rajav kinnisvaraarendusfirma Agenor, aga ka mõned transpordi- ja hulgimüügifirmad.