Lehes kirjutati, et nagu teatas ­Anton Vaino, võivad ajakirjanduse esindajad vabalt viibida üksnes selleks spetsiaal­selt kohandatud tsoonis. Nende territoorium on piiratud lifti ja pressikeskuse vahelise alaga.

Kreml on kolinud Valgesse Majja. Koos Putiniga tuli sinna ka tema meeskond. Sellesse meeskonda kuulub ka noor Vaino, kunagise Eesti kompartei esimese sekretäri Karl Vaino pojapoeg. Varem oli ta Kremlis presidendi protokolliülema asetäitja ja seejärel Vene valitsuse aparaadi juhataja asetäitja. Nüüd on temast saanud peaminister Putini protokolliülem.

"Kolm suunda - protokoll, PR ja speetchwriting - olid Valges Majas ajale jalgu jäänud, olukorda oli vaja muuta ja korraldada asjad Putini tuleku ajaks ära." Nii räägib ajalehes Vedomosti Kremli kõrgemast ešelonist pärinev anonüümne allikas.

Putin pani oma presidendiajal Vainot isiklikult tähele. Noor mees jäi talle meelde seoses Suure Võidu 60. aastapäeva tähistamise üritustega Moskvas ning G-8 tippkohtumise ettevalmistamisega 2006. aastal Peterburis.

Paraku ei ilmuta Anton Vaino erilist soovi Eesti ajakirjandusega suhelda. Tema sekretariaadis antakse kõikidele küsimustele vastuseid, mis pole eitavad ega jaatavad, ning soovitatakse: "Proovige natukese aja pärast uuesti helistada." Ekspress on helistanud natukese aja pärast uuesti juba neli kuud järjest.

Eduard Vaino jagab veteranidele autosid
Putini poliitikat viib ellu ka Antoni isa Eduard Vaino - tema arendab Venemaa autotööstust. Alates 2008. aastast on Eduard Vaino kontserni AvtoVAZ asepresident korporatiivse arengu alal. Ladasid tootev autotehas on idanaabrite suurim sõiduautode tootja.

Tänavuse 9. mai eel reklaamiti Venemaal laialt valitsuse uut heategu: sõjaveteranidele autode kinkimist. Aktsioonis osales ka AvtoVAZ, mis võitis spetsiaalse riigihanke konkursi.

Selle tulemusena andis autotehas riigile üle 11 347 LADA 2107 marki sõiduautot. Võidupühal said nende omanikeks Suurest Isamaasõjast osavõtnud Venemaa 74 piirkonnast - alates Kaliningradist kuni Kamtšatka ja Sahhalinini.

"See oli väga oluline, emotsioonidest küllastunud sündmus. Oli tore näha veteranide rõõmsaid nägusid, kui nad tundsid, et neid ei ole unustatud," kommenteeris kingitust ­Eduard Vaino. "Tänu riigile ja AvtoVAZ-ile said meie veteranid uue võimaluse elada täisväärtuslikku, aktiivset elu."

Karl Vaino tervitab eesti rahvast
Vainode klanni tugisammas Karl Genrihhovitš tähistas eile, 28. mail 85. sünnipäeva. Kui Ekspress juubilarile Moskva korteri numbrile helistas, võttis toru tema abikaasa. Naine andis toru Karlile, kes esines endisele juhtivale ametnikule kohaselt heas vormis.

"Minu eas täiesti terve olla pole võimalik, aga ma teen kõik oma käigud ise. Mäluga on ka kõik korras," tänas Vaino õnnitluse eest. "Õhtul tulevad mulle külla nii poeg, pojapoeg kui pojapojapoeg. Pidu toimub perekonnaringis."

"Tunnen Eesti järele kogu aeg puudust. Rõõmustan teie riigi edu üle. Ma elasin ikkagi Eestis 40 aastat ega suuda teid unustada."

"Mul on kahju, et suhted Venemaaga pole head. Samas olen õnnelik eesti rahva edu üle. Eestlased on väga töökas rahvas."

Vainod teenivad Vene riiki neljandat põlve


Genrich Vaino (1889–1965)

Tomski eesti kommunistide instruktor

Pärit Järvamaalt. Sattus armeetee­nistusega Siberis­se. Tegeles 1919. aastal viina­põle­tami­sega. Tomski oblastikomitee vähemusrahvuste eesti osakonna instruktor. 30ndate lõpus vahistati süüdistatuna kosmopolitismis ja sidemetes Poola(!) terroriorganisatsiooniga. Surmaotsus tühistati ootamatult, maha lasti hoopis tema peale kaevanud venelased. Oli abielus Lidia Saviga. Maetud Metsakalmistule.


Karl Vaino (1923)

Endine EKP I sekretär

Sündinud Tomskis, kus lõpetas 1947. aastal raudteeinseneride instituudi, suunati Tapale veojaoskonna elektritehnikuks. 1949. aastal asus parteitööle, 1952 sai Tallinna oblastikomitee sekretäriks. 60ndatel kureeris Eesti tööstuse arendamist. 1978 pandi Johannes Käbini asemel Eesti kommunistide juhiks. Venestamispoliitika elluviija, pidas Soome televisiooni vaatamist nõukogude võimule ohtlikuks. 1988. aastal vahetas Mihhail Gorbatšov ta välja Vaino Väljase vastu. Elab pensionärina Moskvas.


Eduard Vaino (1949)

AvtoVAZi asepresident korporatiivse arengu alal

Lõpetas 1971. aastal Tallinna polütehnilise instituudi masinaehitajana, asus inseneriks Tallinna elektrotehnikatehasesse. 1980ndatel ametis NSV Liidu kaubandusesinduses Jaapanis. 90ndatel esindas Lada autotehast USAs, osaledes ühisprojektides General Motorsiga. Praegu korraldab AvtoVAZi ja Renault’ koostööd.


Anton Vaino (1972)

Vene valitsuse protokolliülem

Sündinud Tallinnas. Lõpetas 1996. aastal Mosk­va rahvusvaheliste suhete instituudi, seejärel töötas viis aastat Vene saatkonnas Jaapanis Tokyos. 2002 liitus Vene presidendi Vladimir Putini protokollitiimiga. Osales Suure Isamaasõja võidu 60 aasta juubeli pidustuste ja G-8 riigipeade Peterburi kohtumise ettevalmistamises. 2007 tõusis presidendi administratsiooni juhi asetäitjaks. Sel kevadel peaministriks hakanud Putin võttis ta endaga Kremlist kaasa. Valdab inglise ja jaapani keelt. Abielus, poeg Andrei isa.


Tarmo Vahter