Turay saabub Ekspressi toimetusse paarkümmend minutit enne kokkulepitud kohtumist, et sülearvuti ja kõlarid demonstratsioonvideoks valmis panna. Ta on tumedas ülikonnas.

Helme saabub enam-vähem täpselt. Ta on üleni valges.

Kui algul tahavad mõlemad rääkida ainult oma emakeeles, et teisele mitte eelist anda, siis peagi läheb väitlus ägedaks ja Helme lülitub inglise keelele.

Katkend debatist:

MH: Ma ei ole rassist. See, et mind püütakse pidevalt rassistina näidata, on väsitav. See ei tohiks mind rassistiks teha, kui ütlen, et Eesti on valge riik, tahab jääda valgeks riigiks ja seetõttu teeme oma immigratsiooniseadused vastavaks. Tahan vaid, et Eesti jääks eestlastele.

AT: Kui mul oleks laps, siis arvan, et ta oleks eestlane. Ta kasvaks Eesti kultuuriruumis ja õpiks emakeelena eesti keelt. Kas ütleksid mulle, et see laps ei oleks eestlane?

MH: Ei ütleks. Eestis on ka selliseid inimesi, kuid mitte palju. Lääne-Euroopas on probleemiks see, et nad ei assimileeru kohaliku kultuuriga, elavad oma getodes ja...

AT (segab valjult vahele): See on väga väär arusaam, sest probleemid tekivad sellest, et nad on assimileerinud, mitte sellest, et nad ei ole. 30 aastat tagasi ei kujutanud keegi ette moslemeid Ühendkuningriigis mässamas või Aasiast pärit inimeste kuritegevust...

MH (segab omakorda vahele): Sest nende arv oli palju väiksem. Demograafiline olukord on täielikult muutunud võrreldes 1990ndate keskpaigaga.

AT: Sa ei tea, millest sa räägid. Massiline mustanahaliste ja asiaatide immigratsioon Suurbritanniasse toimus 1960ndatel ja 70ndatel.

MH: Keskeltläbi pool miljonit inimest aastas Tony Blairi leiboristliku valitsuse ajal.

AT: Jah, aga need inimesed tulid kohtadest nagu Eesti, Läti, Leedu, Poola jne.

MH: Ei-ei-ei!

AT: Võid seda eitada, aga see on tõsi. Suurem osa on tulnud Ida-Euroopast.

MH: Kuidas on siis juhtunud, et pool Londoni elanikest ei ole valged?

Loe tund aega kestnud väitluse ülevaadet 6. juunil ilmuvast Eesti Ekspressist. Digilehes ka videoklipid!