Nüüd kavatseb Andrus Ansipi valitsus rajada sarnase kooli ka Tallinna, sest siin hakkab tööle Euroopa Liidu IT-agentuur. Juba järgmisel sügisel avabki Euroopa kool uksed oma ajutises asupaigas Ülemiste Citys, Keevise tänaval. Esialgu oli plaan paigutada uus kool mõne juba olemasoleva kooli juurde, kuid sobivat lahendust ei leitud. Uuel koolil on kõrged nõudmised turvalisuse suhtes ning kuna kooliga koos hakkab tegutsema ka lasteaed, on tarvis ruumi mänguväljakule.

Välja on valitud ka direktor – Olavi Otepalu töötas seni Euroopa kooli projektijuhina haridusministeeriumi juures. Tema palk saab olema 3000 eurot kuus. Varem on Otepalu töötanud Saue kooli direktorina, Rocca al Mare kooli õppedirektorina ja Audentese arendusdirektorina.

Euroopa kool hakkab andma heal tasemel haridust inglise keeles. Kooli gümnaasiumitaseme lõpetajad saavad Euroopa bakalaureusekraadi, mis on mõnevõrra kangem Eesti gümnaasiumilõpetaja kraadist. Ja kui koolis on mõnest rahvusest piisavalt lapsi, luuakse neile võimalus õppida samamoodi osaliselt emakeeles nagu eesti lastel Brüsselis.

Seni on diplomaatide ja välismaiste ärimeeste lapsed käinud Tallinna Rahvusvahelises Koolis, mis annab rahvusvahelise bakalaureuse kraadi. Euroopa bakalaureusekraadi kvaliteet on Euroopa Komisjoni kontrolli all, samas võib olla probleeme selle tunnustamisega teistel mandritel. Rahvusvahelisel bakalaureusekraadil on laiem haare. Kaks aastat on olnud võimalik saada rahvusvahelist bakalaureusekraadi ka Inglise Kolledžis.

Euroopa kooli partneriks saab Rahvusvaheline Kool, mis praegu tegutseb Juhkentali tänavas Eesti riigilt saadud koolihoones ja kolib samuti Ülemiste Citysse. Tulevikus kolivad mõlemad koolid Juhkentali tänavasse, kuhu ehitatakse päris uus hoone. Rahvusvaheline Kool on erakool, mis paistab silma ingliskeelse õppe ja kõrge õppemaksuga – 16 000 kuni 17 000 eurot aastas.

Esialgsete plaanide kohaselt võiks 2015. aastal käia uues Euroopa koolis 120 õpilast. Ühe lapse õpetamine läheks aastas maksma kuni 16 500 eurot. Kokku kuluks kooli peale aastas paar miljonit eurot. Kavas on kehtestada ka õppemaks, näiteks eelkooliastmes oleks see 3000 eurot. Võrdluseks – Helsingi Euroopa Koolis küsitakse sama teenuse eest “ainult” 2000 eurot. Pelgalt õppemaksudest uue kooli käigushoidmiseks siiski ei piisa, need täidaks vaid kümnendiku eelarvest. Enamik rahast tuleb ikkagi riigilt.“Ingliskeelne kool on Eesti majanduse huvides”Briti suursaadik Christopher Holtby räägib, miks ta ootab Eesti valitsuselt hariduse vallas kiireid otsuseid.

Briti saatkond on uue ingliskeelse kooli loomist tagant lükanud. Miks te pole rahul Rahvusvahelise Kooliga?

Pole õige öelda, et me pole rahul, kuid kooli tase võiks olla kõrgem. Samuti on oluline, et Tallinnas saaks omandada Euroopa bakalaureusekraadi.

Milles peaks Rahvusvaheline Kool olema tugevam?

Bakalaureusetase on neil hea, samuti algkool kuni üheteistkümnenda eluaastani, aga nad peavad tegema tööd vahepealsete vanuseastmete haridusega.

Mõned rahvusvahelised kompaniid pole soovinud oma personali Tallinna kolida, sest siinne ingliskeelne haridus pole nende jaoks piisaval tasemel. Uue kooli loomine on nii siinse rahvusvahelise kogukonna kui ka Eesti majanduse huvides. Hea, et Rahvusvaheline Kool on nõus rohkem pingutama, kuid nende ressursid ja ruumid on praegu mõnevõrra piiratud.

Rahvusvahelise Kooli õppemaks on ligi 17 000 eurot aastas. Mis te sellest arvate?

Juhtivaks rahvusvahelise bakalaureuseõppe andjaks Eestis võib pidada Tallinna Inglise Kolledžit. Neil on ette näidata suurepärased tulemused, mis on saavutatud väga väikese tasu eest.

Võrreldes kolledžiga, mis on linnakool, on Rahvusvahelise Kooli hinnad hiiglaslikud. Samas pole kolledž lahendus Tallinnas elavate välismaalaste jaoks – pole ju garantiid, et nende lapsed pääsevad sinna õppima.

Mida te Eesti valitsuselt ootate?

Selget poliitilist toetust heal tasemel Euroopa bakalaureusekraadi õppeks. Pole vaja tohutut rahasummat, vaid pigem toetust. Ma usun, et otsustamise teeb raskeks see, et Tallinnas on juba väga heal tasemel rahvusvahelise bakalaureuseõppega Inglise kolledž. Ma tean, et nad soovivad laieneda ja vajavad rohkem ruumi oma eestikeelsete õpilaste tarvis.