ROKi statistika järgi oli 2000. aastal võetud 120 000 dopinguproovist nandrolooni suhtes positiivseid üle 300. Osal juhtudest on sportlane süstinud endale nandrolooni lihasesse. Enamasti on sportlane söönud toidulisandeid, mis on sisaldanud kas 19-norandrosteenidiooli või 19-norandrosteenidiooni, mis on nandrolooni prekursorid (aine, millest viimane tekib).

Mida 19-norandrosteroon sportlasele õieti annab? 
See on ainult nandrolooni ainevahetuse toode. Nandroloonil või selle algvormidel on samad mõjud nagu teistelgi anaboolsetel steroididel. Need suurendavad jõudu ja lihasmassi ning tõstavad vastupidamisvõimet ja kiirendavad organismi taastumist. 
Kui suu kaudu võetakse nandrolooni prekursoreid, kaovad nandrolooni nähud inimesest juba kahe-kolme ööpäeva jooksul selle tarvitamisest. Seetõttu on spordialadel, kus võistlused toimuvad peaaegu iga päev, suur ahvatlus kasutada nandrolooni prekursoreid. Nende tarvitamine on tõestatav ainult lühikese aja jooksul. 

Helsingin Sanomat kirjutas, et Kristina Šmiguni dopinguproovist leiti kahte anaboolset steroidi. Mida see tähendab?
Ma pole näinud Šmiguni dopinguanalüüsi kohta koostatud raportit. Aga ma arvan, et asi on järgmine: kui sportlane kasutab nandrolooni prekursoreid, mis muutuvad organismis nandrolooniks, siis moodustub nandroloonist mitmeid ainevahetuse produkte. 
Tavaliselt teatavad dopingulaboratooriumid, et leitud on kahte nandrolooni ainevahetuse produkti ehk 19-norandrosterooni ja 19-noretiokoanolooni. Need mõlemad tekivad organismis ühest ainest - nandroloonist, nii et tegemist on ühe aine kahe ainevahetusproduktiga. 

Šmigun andis positiivse dopinguproovi 12. detsembril. Miks kuulis Eesti Suusaliit sellest alles pooleteise kuu pärast?
Kui laboris leitakse positiivne dopinguproov, kontrollitakse seda mitu korda. Selleks läheb aega. Teisalt võtab ka info liikumine laborist rahvusvahelisse suusaliitu ja sealt rahvuslikku suusaliitu oma aja. Siiski on poolteist kuud üsna pikk aeg. 

Šmiguni pissiproovis oli keelatud 19-norandrosterooni 6,4 ng/ml. Mida see tähendab?
Antud juhul on eriti tõenäoline, et sportlase organismi on jõudnud väljastpoolt kas nandrolooni või selle prekursoreid. 19-norandrosterooni esineb inimorganismis väga vähe - 0,01 - 0,2 ng/ml.  
Seega on ROKi seatud piirid 19-norandrosterooni kogusele pissis - meeste puhul 2 ng/ml ja naiste puhul 5 ng/ml nii kõrged, et pole usutav, et mõnel inimesel oleksid need näidud füsioloogilistel põhjustel kõrgemad. 

Nii kõrgeid numbreid ei saa seletada Šmiguni organismi eripäraga?
Naissportlaste puhul mõjutavad 19-norandesterooni näite hormooniringe ja näiteks rasedus. Kuid see ei seleta veel 5 ng/ml ületavaid näite. Mõnedest antibeebitablettidest nagu näiteks noretisteroonist tekib naise organismis nandrolooni ainevahetusprodukte. Kuid sel juhul leitakse dopingutesti uurides ka märke rasedusvastasest vahendist. 

Kas on võimalik, et Šmigun on söönud enda teadmata keelatud aineid sisse täiesti tavalise toidu pähe?
Nandrolooni on kasutatud mõnedes riikides loomakarja kasvatamisel, kuid sel kujul ta seedetraktist ei imendu.
Erialakirjandusest on teada uurimus, kus metskuldi liha 300 grammi söönud inimeste pissist tuvastati 19-norandrosterooni üle 5 ng/ml. Ilmselt on metssea lihas mingeid steroidskeletti (sarnast osa molekulist) sisaldavaid hormoone, mis imenduvad seedetraktist ja muutuvad nandrolooni ainevahetuse produktideks. 
Üldiselt arvatakse, et metskuldi liha on halva maitsega. Minu teada ei müüda seda poodides ega kasutata lihakombinaatides toiduvalmistamiseks. 
Tean siiski juhtumeid, kus nandroloonipositiivsed sportlased on toetunud sellele uurimusele ja rääkinud, et metssiga on nende lemmiktoit. 
ROK uuris möödunud aastal sportlastele reklaamitud toidulisandite koostist. Eriti Kesk-Aasiast pärit seigleheliste sugukonda kuuluvat taime tribulus terrestris sisaldavatest toidulisanditest on leitud nandrolooni prekursoreid, ilma et tootepakendil oleks seda märgitud. Ka mõnedest kreatiiniekstraktidest on leitud nandrolooni prekursoreid.  
Ilmselt on need sattunud toodetesse osalt sellepärast, et tootja on valmistanud järjest keelatud nandrolooni prekursoreid sisaldavaid ekstrakte ja kreatiiniekstrakte samade masinatega, ilma neid vahepeal pesemata. Sel juhul võib kreatiiniekstrakti sattuda piisavalt nandrolooni prekursoreid, et põhjustada positiivset dopinguproovi. 
Maailma Antidopinguorganisatsiooni WADA korralduse kohaselt tuleb loodustoodetest johtuv positiivne dopinguproov ühemõtteliselt lugeda dopinguks. Sõltumata sellest, kas toidulisandi pakendil on keelatud ainet mainitud või mitte. 

Kuidas jälgivad Soome sportlased, mida nad söövad?
Soomes hoiatatakse tippsportlasi kõigi toidulisandite eest. Neil palutakse veenduda nende koostises enne kasutamist. Oleme ka õhutanud sportlasi paluma tootjalt ja müüjalt kirjalikku tõendit, et toode ei sisalda dopingukontrolli alla kuuluvaid aineid. Kui toode põhjustab vahelejäämise ja tootest leitakse pärast seda näiteks nandrolooni prekursoreid, võib sportlane üritada kohtu kaudu nõuda müüjalt kahjutasu. 

Šmiguni jutu järgi ei suutnud ta kurikuulsat proovi andes topsi ühe korraga täis pissida. 
Dopinguproovi andes on tavaline, et esimese korraga ei pissita nii palju kui vaja. Puudulik proov pitseeritakse tavaliselt ajutiselt kinni. Sportlane valvab ise oma proovi niikaua, kuni jõuab vajaliku koguse täis pissida. 
Kui kogus on piisav, jagatakse proov kahe eri pudeli vahel, mis märgitakse A- ja B-koodidega. 
Pärast võistluskoormust on esimene piss sageli kangem, kuid sellele hiljem juurde kallatud piss muudab proovi mõnevõrra lahjemaks. 
Ainete kogused pissis muutuvad siiski üsna vähe. Ühes dopinguproovi andmisega kontrollitakse alati ka pissi erikaalu. Nii teatakse, et piss on normaalse kangusega. 

Kuidas on võimalik, et Šmiguni kolm päeva hiljem antud pissiproov oli negatiivne?
Nandrolooni prekursorid kaovad organismist üsna ruttu. Kui sportlane ei kasuta neid kolm päeva, muutub piss nende ainete suhtes negatiivseks. Teisalt viitab kolm päeva hiljem antud negatiivne proov sellele, et tegemist ei ole füsioloogiliselt tõusnud näiduga. 

Kui tihti osutub A-proovi tulemus valeks?
Ma ei tea ühtki sellist juhtumit. B-proov on andnud alati sama tulemuse. 

Mis juhtub, kui ka B-proov on positiivne?
Rahvusvahelise suusaliidu reeglite kohaselt järgneb kaheaastane võistluskeeld. On muidugi võimalik, et sportlane üritab leida leevendavaid asjaolusid. Kui neid leitakse, on võimalik ka leebem otsus. 

Kas Šmigun saab võistluskeelu ka siis, kui ta on söönud keelatuid aineid kogemata?
Arvatavasti jah. Tippsportlaselt nõutakse üsna palju - tuleb teada, mida suhu pistad. WADA otsus taunib kõiki nandroloonijuhtumeid. Sõltumata sellest, kas nandrolooni prekursoreid söödi kogemata või hooletusest. 

Mida on soomlased õppinud möödunud aasta Lahti MMist, kus jäi vahele kuus Soome suusatajat?
Treenerite, sportlaste ja spordiarstide suhtumine on muutunud. Koos on tehtud reeglid näiteks alpimajade, lisahapniku ja muude meetodite kasutamise kohta. Ka sportlased on õppinud endisest hoolikamalt vaatama, et dopingujamasid ei tekiks isegi kogemata.