Ärritunud, kätega vehkiv mees oli ameeriklane - USA saatkonna juriidiline nõunik ja FBI esindaja Baltimaades William Moschella. Agendi vestluspartneriks oli vandeadvokaadi vanemabi Tiit Vajak. Elav vestlus käis lühikest aega tegutsenud ööklubi Club Valantino oma ruumidest väljatõstmise üle.

Mis on Ameerika Ühendriikide diplomaadil pistmist ühe vähetähtsa Tallinna lõbustuskoha sulgemisega? Ega olekski, kui klubi liibanonlastest juhid Elie Gebran Eid ja Edmund Barazi poleks suutnud agenti veenda, et sulgemise taga on kurjad jõud. Lisaks veel on Barazi USA kodanik, mis seletabki Moschella sekkumise loosse.

Eid ja Barazi on üldse väga head suhtlejad ning oskavad endast veenva mulje jätta. Vajaku sõnul uskus Moschella tõsimeeli, et Suur-Karja 8 üks omanikke ärimees Peeter Luik viskas jõuga ja ebaseaduslikult USA kodaniku tänavale. FBI esindaja kutsus isegi politsei välja. Pärast pikka vestlust Vajakuga näis Moschella usk kõikuma löövat.

Arved jäeti tasumata

Suur-Karja 8 kuulub Tallinna vanalinna väljapaistvamate majade hulka. Möödunud aastal renoveeris Luigele kuuluv firma OÜ Daivex hoone täielikult, investeerides projekti 22 miljonit krooni.

Veebruaris 2000 sõlmis Daivex keldri ja esimese korruse ruumide rendileandmiseks lepingu OÜ Club Valantinoga, kes soovis sinna teha meelelahutusasutuse.

Ruumid anti Club Valantinole üle septembris 2000, kuid juba jaanuari keskel oli Daivex sunnitud lepingu lõpetama. Daivexi advokaadi Tiit Vajaku sõnul hakkasid rentnikud maja sisustamise asemel hoopis lammutama. "Olime majja ehitanud korraliku põranda. Ühel hommikul avastasime, et põrand oli öösel lihvimismasinaga üle lastud ja seega põhjalikult rikutud," räägib Vajak.

Vajaku sõnul ei tasunud Club Valantino ka mitte üht arvet õigeaegselt. Liibanonlased vaidlustasid järjekindlalt arveid, kasutades kõikvõimalikke ettekäändeid. "Näiteks keelduti vastu võtmast eestikeelset dokumenti, kuna see polevat arusaadav," seletab Vajak. Jaanuarist jäeti maksmata ka vee- ja elektriarved.

Lisaks maja omanikule on Club Valantino võlgu paljudele teistele firmadele - Hansa Liisingule, Sampo Pangale, turvafirmale ESS jt. Sisuliselt jättis Club Valantino kogu alginvesteeringu käigus soetatud põhivara eest firmadele tasumata ning katsus leida kõikvõimalikke ettekäändeid nõuete vaidlustamiseks.

Daivexi esindaja arvates on põhjust kahtluseks, et Club Valantino omanike äriplaan ongi vaidlustada kõik nende vastu suunatud nõuded kohtus. Kuna menetlemine kohtus võtab aega kuid ja aastaid, saab klubi veel kogu selle aja jooksul kasutada ruume tasuta. Kaotuse korral aga võib minna lihtsalt pankrotti.

Liibanonlased tõstetakse tänavale

Kuigi Daivex lõpetas rendilepingu, keeldus Club Valantino ruume üle andmast. Märtsi alguseks sai maja omanikul rentnikuga kemplemisest villand ja ta sõlmis kasutusvalduse lepingu OÜ Ganymedesega, kellele anti maja ja rentnikega tegelemine üle. Enne seda püüdis Luik veel liibanonlastega kokku leppida, pakkudes neile lahkumise eest hüvitist. See aga ei õnnestunud.

Naistepäeva hommikul tõstsid Ganymedese töötajad Club Valentino omaniku tänavale. Liibanonlaste esindaja Marina Preobrazhenskaja sõnul käituti tema kliendiga vägivaldselt. "Hommikul viskasid tundmatud isikud jõuga tänavale Club Valantino omaniku ja tema külalised," kommenteerib Preobrazhenskaja. Ta väidab, et ei tema ega liibanonlased ei tea isegi viis päeva hiljem, kes praegu klubi ruumides on ja miks. Rohkematest kommentaaridest naine keeldub, soovitades küsida politseist, kus on algatatud juurdlus.

Vajak eitab vägivalla kasutamist. Ganymedese andmeil magasid Valantino kontori põrandal kaks meest ja üks naine, kel kästi riietuda ja lahkuda. Jõudu polnudki vaja kasutada, sest kontoris olnud täitsid korralduse.

Jaanuaris algatas Tallinna Linnakohus pankrotimenetluse Club Valantino vastu. Ajutise pankrotihalduri Kiur Põllu sõnul oli firma möödunudaastane kahjum üle poole miljoni krooni. "Nad on täiesti pankrotis," kommenteerib Põld. Valantino saatus otsustatakse kohtus 20. märtsil.

USA saatkonna ametlik selgitus

USA saatkonna juriidiline nõunik William Moschella viibis Suur Karja 8 USA kodaniku Edmund Barazi telefoni teel esitatud palvel, eesmärgiga sõltumatult vaadelda Barazi sanktsioneerimata väljatõstmist ameeriklase poolt renditavast hoonest. Juriidiline nõunik soovitas Barazil lahendada tsiviilvaidlus majaomanikuga kohtus.