Petitsioon oli täiuslik provokatsioon! Ettekavatsetud ja justkui soovides kõiki sihilikult ärritada!

Ka heterod, kellele tundub kampaania põhimõte isegi õige – toetus perekonnale kui institutsioonile –, pahandasid sellise postituse peale. Sest miks peaksid nad allkirja andma tõsiasjale, mis niigi loomulik? Enamik eestlastest on suured ateistid, kuid seksuaalse sättumuse koha pealt käituvad nagu kristlased: homoseksualism on saatanast!

Seksuaalvähemusi ärritas omakorda see, et petitsiooni järgi justkui nende armastus ei loeks! Omamoodi on üllatav, et keegi näeb vähemuses ohtu Eesti perekonna institutsioonile. Säärane kampaania ei jätnud kedagi külmaks ning põhjustas vihalaviine kõigis ühiskonnakihtides ning netiportaalides.

Homode õiguste eest võitlev jurist Reimo Mets tahtis kampaania ära keelata ja selle korraldajad kohtu alla anda! Õli vallas tulle eelmisel nädalal Ekspressist avalikkuse ette jõudnud riigikogulase Erki Noole kirjavahetus homoaktivist Lisette Kampusega. Olümpiavõitja soovitas hoida “praktiseerivatest homodest eemale”, kaks päeva hiljem pidi parajasti Ecuadoris viibiv Nool homode ähvarduste tõttu sulgema oma Facebooki konto.

Täpselt sama olukorraga seisis mullu suvel silmitsi ka Varro Vooglaid (32), kelle eestvedamisel traditsioonilist pereelu kaitsev kampaania nüüd inimeste postkastidesse jõudis. Vooglaid sulges oma Facebooki konto, sest oli pärast homovastaseid sõnavõtte saanud avalikult sõimukirju. Alguses püüdis katoliiklasest nelja lapse isa oma põhimõtteid ka põhjendada, kuid andis lõpuks alla.

Võitlus pealetükkivate seksuaalvähemustega on raske ja vaevaline.

Tüli tekitanud sihtasutus pesitseb Tallinna ühes kalleimas ärikvartalis Roosikrantsi tänaval sügaval hoovinurgas eestiaegses majas. Teisel korrusel asuva parkettpõrandaga korteri ukse avab Vooglaid ise, käed rinnal, peopesad vastakuti. Tagatoas askeldab ja sahistab paberitega hulgaliselt noori, laud on petitsioonide all lookas.

Varro Vooglaid on Tartu ülikooli õigusteaduskonnas võrdleva õigusteaduse lektor ja Maarja Haridusseltsi rajaja. Tema eluvaadet toetab autoriteetne haritlaskond, kaasa arvatud tema perekond. Ema, Vanalinna Hariduskolleegiumi direktriss Kersti Nigesen ja isa, sotsioloog Ülo Vooglaid. Üks sihtasutuse rajajaid ja petitsiooni sõnastuse autor on Toomas Vooglaid, Varro vend ja Vanalinna Hariduskolleegiumi teadur.

Teine kampaania taga seisja on Markus Järvi, kes juhendab samas hariduskolleegiumis gümnasiste filosoofias ja kultuuriajaloos. Järvi teeb ka saateid rahvusringhäälingus, kus töötab iga päev koos kolleegidega, kelle vastu sihtasutuse petitsioon on mõeldud!

Nii Varro kui Markus soovivad avalikkuse ees jääda tagaplaanile. Nad mõlemad teavad, et nende teguviisi võib nimetada allkirja võtmiseks sallivuse vastu. See on ohtlik tee, sest mullu sügisel astus Eesti geikogukonna eest välja isegi president Toomas Hendrik Ilves. See oli valus löök Varrole ja tema mõttekaaslastele.

Siiski vihjab Varro Vooglaid hiljem telefonitsi, et kampaania peab valitsejatele märku andma “üldpopulatsiooni” seisukohast. Seatud eesmärk, koguda 10 000 häält, on ammu ületatud. Kui palju toetajaid täpselt on, nad enne kampaania lõppu ei avalda.

Kampaania korraldajate üks hirme on selles, et kui samasoolistel lubatakse partnerlus registreerida, ei ole see kaugeltki kõik. Varro Vooglaid usub, et homod hakkavad seejärel nõudma lapsendamise õigust ning lasteaedadesse ja koolidesse surutakse nn sooneutraalset kasvatust.

“See on otseselt vaenulik traditsiooniliste soorollide ja nii mehelikkuse kui ka naiselikkuse identiteedi suhtes, sisendades lastesse nö sootuid stereotüüpe,” selgitab Varro oma kodulehel.


Õigusmees Vooglaid

Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks juhatuse liige ja asutaja

Martensi Seltsi juhatuse liige

MTÜ Põhiõiguste Kaitse Keskus juhatuse liige ja asutaja

Allikas: Äriregister

Artikkel ilmus esmakordselt 28. märts 2013