Need pole piltnike viimase nädala saak, vaid Patrick lendas kõrge kaarega orbiidile kohe, kui ta kolm aastat tagasi debüteeris indy-autode sarjas, mis arendavad kiirust 360 km/h.


Tolle ajani ei võetud naisi vormelisõidus tõsiselt. F-1 peremees ­Bernie Ecclestone ütles Patricku kohta koguni: “Naise koht on kodus täpselt nagu pesumasinal. Nad peaksid riietuma valgesse, et sarnaneda võimalikult palju kodumasinatega.” Hiljem üritas vanahärra väita, et ta tegi lihtsalt nalja...


Naised olid ka varem indy-autodel üht-teist ära teinud – näiteks ­Sarah Fisher saavutas 2002 Kentuckys parima stardipositsiooni –, kuid Patrick purustas kõik ­ootused, sest ta säras nii rajal kui ka selle kõrval.


Telekompanii ABC teatas, et ilmselt tänu tema osalemisele oli maailma kuulsaima vormelivõidusõidu Indianapolis 500 ülekannete reiting kümne aasta parim. Muuhulgas lasi noor daam end ajakirjal FHM pildistada seksikas aluspesus ning sattus Sports Illustratedi kaanetüdrukuks.


Patrick oli rahva seas nii popp, et sai etappidel endale eraldi laua autogrammide jagamiseks.


Esimesel hooajal saavutas naine kolm stardi esikohta, kuid sõitudes kippus ta ära vajuma – samamoodi nagu Jarno Trulli vormel-1 sarjas.


Teine ja kolmas hooaeg läksid suures osas aia taha ning asi polnud autodes ega meeskonnas, sest tema tiimikaaslane Dario Franchitti saavutas mullu sarja üldvõidu. Patrickut hakati pidama juba kõigi aegade suurimaks haibiks USA võidusõidus.


Tänavu Florida trekil alustas Patrick esireast, kuid finišis oli kuues. Teisel etapil St Petersburgi tänavatel tegi märjal rajal kohe spinni ja suuresti tänu teiste ebaõnnele tõusis lõpuks kümnendaks.


Seekordset kolmandat etappi Jaapanis segas taas vihm, märjaga aga trekkidel ei kihutata.


Reedene kvalifikatsioon jäi ära ning sõit ise lükkus laupäevast pühapäevale.


Patricku võit oli tegelikult õnnemäng. Konkurendid käisid viimastel ringidel riburada boksis tankimas, Patrick aga jäi rajale, kerkis muudkui ettepoole ning kuni finišijooneni hoidsid fännid pöialt, et tal kütus otsa ei saaks.


Kiivrit ära võttes puhkes Patrick õnnest nutma. Ta oli teinud ajalugu – võitnud esimese naisena kõrgema kategooria ringrajasõidu. Lõuna-aafriklanna Desiré Wilson saavutas küll 1980. aastal ühe etapivõidu Briti Aurora F-1 meistrivõitlustel, kuid see oli teisejärguline sari.


Patrickul võib aga ajaloos olla veelgi suurem roll. Põhja-Ameerika vormelisõit jagunes 12 aastat kaheks sarjaks, mis üksteist nõrgestasid. Nende kõrval kerkis esile NASCAR, mis võitis endale lõviosa publikust ja sponsorrahast ning laiutab nüüd turul nagu mauk. Ka suurimad vormelistaarid Dario Franchitti ja Sam Hornish kihutavad praegu NASCARis.


Tänavu kevadel said vormelisarjad lõpuks kaubale ühinemises ning konkureeriv champcar, kus paari aasta eest võistles ka Tõnis Kasemets, pandi kinni.


Kuid uus ühinenud sari vajab edu saavutamiseks rahva tähelepanu. Seni suutis seda tekitada brasiillane Helio Castroneves, kes võitis talvel Ameerikas popi telesaate “Tantsud tähtedega”.

Nüüd on sarjal uus magnet Danica Patrick.


Patricku  filosoofia on, et “sa ise oled oma õnne sepp”. Ta on abielus, armastab jooksmist ja joogat n ing enne starte kujutab ette, kuidas ta muudkui üha uusi ringe läbib.
Danica saavutused

  • indy-autode debüüt: 6. märts 2005 Floridas

  • 50 starti

  • 1 võit

  • 9 korda lõpetanud tipp-5 seas

  • 3 parimat stardikohta