Salajast tehast kaitseb Iraani toetusel Liibanonis tegutsev shiitide sõjavägi Hezbollah. Maa-aluses hoidlas arvatakse peidus olevat 8000 varrast tuumakütusega. Piltidelt järeldatakse, et sealsamas asub ka aparatuur uraani rikastamiseks. 2013. aastal nentis Washingtoni Teaduse ja Rahvusvahelise Julgeoleku agentuur, et Süürial võib olla 50 tonni uraani.

Spiegeli informatsiooni kohaselt on Lääne luureagentuurid jõudnud järeldusele, et president Assadi valitsus on jõudnud tuumarelva väljatöötamisel kaugemal kui varem arvatud.

2007. aasta septembris pommitas Iisraeli õhuvägi puruks Eufrati jõe ääres Kibaris asunud angaari, kus Süüria varem tuumapommi aretas. Maverick rakettidega tulistasid Iisraeli F-15 hävitajad angaari maatasa. Süüria teatas ametlikult, et lõi lennurünnaku tagasi ning juudid viskadid pommid tühjale kõrbemaastikule. Iisrael otsustas rünnakut üldse eitada, pakkudes president Assadile võimaluse asi maha vaikida, et mitte olla sunnitud Iisraeli vastu ründama.
Iisraeli peaminister Ehud Olmert arvas võidurõõmutsedes, et on president Bashar al-Assadilt igaveseks võtnud soovi tuumarelva ehitada.

Nüüd aga ilmneb, et juba aastal 2009 alustas Süüria moslemiriik uues asupaigas tuumaehitust. Kohta nimetatakse Zamzam (Võlukaev) müütilise Aabrahami pojale Iisakule vett pakkunud kaevu järgi, mis kõrbesse ilmus. Zamzamis töötavad Spiegeli teatel ka Põhja-Korea tuumaspetsialistid.

Raske on arvata, kas ka seekord pommitatakse salajane tehas maatasa. USA lennuvägi töötab vaikivas arusaamises koos Damaskuse diktaator al-Assadiga Süüria Islamiriigi vastu. Samuti sõdib nn. Islamiriigi vastu Hezbollah. Moskva kaitseb Assadi samuti. Süüria on selja pööranud Rahvusvahelisele Aatomienergia Agentuurile. 

Samas on imetabasel kombel Islamiriigi kalifaadi juhid pakkunud hiljuti rahvusvahelisel agentuurile võimalust tutvuda enda haaratud territooriumidega, sealhulgas kunagi Iisraeli poolt pommitatud Kibariga, mis on nüüd usufanaatikute käes. Agentuur ütles Islamiriigile "ei".

Avastus, et Süüria töötab aatompommi kallal, teeb olukorra suures islami kodusõjas veelgi ärevamaks.