HUH!: Tänavusügisene Hea Uus Heli festival toimub  5. kuni 8. oktoobrini Tallinnas. Sel reedel (9. septembril) käivitub Von Krahli teatris aga juba HUHi klubiõhtu 1öö% , mis on kasvanud festivali raamest välja igakuiseks ürituseks.

Reedesel 1öö%l esineb Soome elektroduo Mr Velcro Fastener, kes andis Tallinnas meeldejääva kontserdi 2004 aasta kevadel ja kellelt on oodata tuleva aasta alguses uut täispikka heliplaati. Muusikasündmusel esinevad ka Velcro-DJd Mesak ja Paltazar ning Eestist Jancek ja Aivar Tõnso.

Festivali HUH kavalt tõstetakse saladuseloor järgmisel nädalal.

PINK FLOYD: Legendaarse rock-ansambli Pink Floydi laulja ja bassist Roger Waters teatas muusikaajakirjale Word antud intervjuus, et Pink Floyd keeldus 136 miljonist dollarist (see on 1, 632 miljard krooni), mida pakuti bändiliikmetele taas kokku tulemise ja kontsertturnee eest.

Samas intervjuus ei välistanud Waters võimalust, et bänd võiks mõne erilise sündmuse puhul siiski koos lavale astuda. Viimane selline juhtum oli juulis, kui Pink Floyd esines heategevusliku Live 8 raames toimunud kontserdil Londonis.

MANGAD HELSINGIS: 9. septembril avatakse ­Helsingi kunstimuuseumi tennispalees (Tennispalatsi) spetsiifilise Jaapani koomiksi ehk manga suur ülevaatenäitus. Viimasel kümnendil on mangad saanud populaarseks ka läänes, kus nad inspireerivad nii koomiksikunstnikke, moeloojaid, popkunstnikke, animaatoreid kui ka tööstust ja disaini. Mangad kaunistavad tänapäeval nii t-särke kui cd-ümbriseid. Üleval on kaks näitust: väljapanek “From Hokusai to Dragon Ball” esitleb mangastiile 19. sajandist 21. sajandini. Teine näitus koondab kümme tänapäeva mangakunstnikku, nende hulgas Mariko Mori, Takashi Murakami, Jun Hasegawa. Näitused kestavad 27. novembrini.  

POEESIA: Inglaste kirjandusühendus The Poetry Society kutsub rahvast üles internetihääletusele, et välja valida luuletus, mida enamik hääletanuist sooviks saata kosmosesse tiirlema. Kirjandusühenduse juhataja Jules Manni sõnul on kosmosemissiooniks sobilik tekst vaja valida just kaasaegse luule seast, sest see peegeldab kõige adekvaatsemalt elu Maal praeguses ajahetkes.

The Poetry Society on koostanud lühinimestiku, kus on oma töödega esindatud järgmised luuletajad: John Agard, Moniza Alvi, Eavan Boland, Sheenagh Pugh, John Hegley, Adrian Mitchell, Edwin Morgan ja Eva Salzman. Konkursi tulemus kuulutatakse välja 6. oktoobril, brittide rahvuslikul luulepäeval. Seejärel võetakse ühendust Euroopa Kosmoseagentuuriga, et valitud tekst orbiidile saata.      

ARHITEKTUUR: 15. septembril algab Tallinna Arhtektuuritriennaal. Rahvusvahelise ürituse motoks on “Feeling Architecture”. Arhitektid võtavad muu hulgas sõna teemadel “Mis on tänapäeva arhitektuuril viga?”, “Sõdalaste arhitektuur, preestrite arhitektuur”, “Väljaspool moodsat Euroopat tunnetatud arhitektuur”. Püütakse leida vastust ka küsimusele, mida on arhitektuuril pakkuda uuenevale vaimsele inimesele. Millised anumad sobivad uuele vaimsele veinile?

Arhitektuuritriennaal kestab 17. septembrini. Detailsemat infot leiab netiaadressilt www.arhtriennaal.ee.          ;