ERKKI  Otsman esineb laupäeval, 24. septembril, Euroopa keelte päeva raames Krakovis. Goethe Instituudi kutsel esindab Otsman (pildil) seal Saksamaad programmiga “Blaue Engel” Marlene Dietrichist. Ürituse tarvis paigaldatakse vanalinna keskel olevale turuplatsile vabaõhulava, kus kuue tunni jooksul astuvad üles artistid Prantsusmaalt, Hispaaniast, Ungarist, Poolast, Venemaalt, Inglismaalt.

Esto-TV võidutses Egiptuses: Egiptuse pealinnast Kairost 140 kilomeetri kaugusel ja üheksandat korda toimunud Ismalia dokumentaal- ja lühifilmide festivalil sai Esto-TV linateos “Vali kord!” (“Choose Order”) kaks tähtsat preemiat. Film võitis filmikriitikute (FIPRESCI) auhinna kui festivali parim film ning žürii preemia kui parim täispikk dokumentaal.
Parimaks animafilmiks valiti Ismalias samuti eestlaste looming – Mari-Liis Bassovskaja, Jelena Girlini ja Urmas Jõemehe nukufilm “Laud” (“The Table”).
Peamiselt Araabiast, kuid ka Euroopast pärit 700 filmi seast võistlusprogrammi valitud filmi “Vali kord!” üks autoritest Rain Tolk ütles Areenile: “Huvitav on see, et egiptlased said meie filmist palju paremini aru kui Eesti filmi-industry ja -kriitikud. Nad hakkasid tuliselt vaidlema, kui uurisime, et ega see film neile liiga lokaalne ei tundu. Kõik need tähendusteväljad, mis nad sealt välja lugesid – peale Jan Kausi ei analüüsinud niiviisi meie filmi Eestis keegi.”
Preemiaks said Ismalias viibinud Rain Tolk ja Andres Maimik kassikullast karika ning 8000 krooni väärtuses auhinnaraha.

HOMOUURINGUD Hiina ülikoolis: Shanghai Fudani ülikool on esimene Hiinas (ja arvatavasti kogu Aasias), kus loodi spetsiaalne õppetool homo-uuringuteks. Septembris avatud kursuse kesksed teemad on tervishoid, poliitika ja homode asend ühiskonnas. Õppetooli juhatab tuntud hiina sotsioloog professor Sun Zhongxin ning kursuse saab lõpetada akadeemilise kraadi kaitsmisega.

HIP-HOP: Kultusliku Los Angelese hip-hop-muusika plaadifirma Stones Throw sügisene Euroopa turnee jõuab sel nädalal Tallinna. Kontsertreisi Stones Throw European Tour 2005 raames esinevad Rock Cafes 24. septembril MCd Wildchild, Declaime (tuntud ka kui Dudley Perkins) ja MED.

World Press Photo tähistab sel aastal oma viiekümnendat aastapäeva. Amsterdami Fotomuuseum korraldab sel puhul suure ülevaatenäituse viimase 50 aasta parimatest pressifotodest. Näitus avatakse 8. oktoobril ja see kestab 7. detsembrini.