Ajakirjandusele oli tegu unelmate juhtumiga, sest korraga oli mängus uskumatu kogus "tabloidihitile" iseloomulikke märksõnu ja tegelaskujusid: kaelast purskuv veri, relvana kasutatud pudelikael, Linnuvabriku maffiajõuk, Prantsuse võõrleegion, patustanud linnaametnik, Kapo pealiku tütar, kümnevõistleja Erki Nool.

Mis 1999. aasta 6. juuli öötundidel Kihnu saarel Lemsi külakõrtsis tegelikult juhtus, ei saa me kunagi teada. Eriti teades, et verises loos mängisid olulist rolli mitu maffialugudes mainimist leidnud tegelast. Saame lähtuda asjale ametliku punkti pannud kohtuotsusest (sealt on laenatud ka Eks­pressi loo pealkiri). Filmiliku juhtumi sisukokkuvõte võiks olla järgmine:

"Tallinna linnavaraameti juhataja Rene Kuulmann, olles purjus, noris baarikülastajatega tüli, näiteks tõmbas korduvalt mütsi peast Erki Noolel.

Seejärel ründas ta katkilöödud viinapudeli kaelaga ja kahemeetrise teibaga Linnuvabriku grupeeringuga seostatud Rünno Kristjuhanit, Andres Haavat ja Prantsuse võõrleegionis teeninud Ardi Sillarit, kes olid Kihnu saarele tulnud purjekaga, kus reisis ka Terje Pihl.

Kuulmann lubas kolm meest ära tappa ja tekitas Sillarile eluohtliku kaelahaava, teistele kergemaid vigastusi."

Vaid kaks päeva pärast verist kaklust, 8. juuli hommikul, süüdati Kuulmanni ja tema elukaaslase Mercedesed. Vara valvanud hundikoerale tulistas kurjategija kaks kuuli keresse. Süüdlane jäi tabamata. Juuli lõpus süüdati Pirita jahisadamas Rene Kuulmanni isale kuulunud jaht.

Süütaja jäi tabamata.

Hoolimata kummalisest taustast ning Rene Kuulmanni väidetest, et "mafioosod" tungisid talle kallale ja ta pidi ennast kaitsma, mõistis Pärnu maakohus Kuulmanni avaliku korra raskes rikkumises süüdi. Ega kohtul erilist valikut polnud - kui Kuulmann oli oma jutuga üksi, siis nn. kannatanud rääkisid nagu ühest suust, kuidas metsik mees neid põhjuseta ründas. Tagantjärgi tundub kummaline, et kannatanute esimesed ülekuulamised toimusid alles kaks-kolm nädalat pärast löömingut, küll aga olid nad kõigest paar päeva pärast kaklust advokaadi palganud...

Kuulmanni karistuseks jäi kolm aastat ja kuus kuud vangistust tingimisi. Kannatanute tsiviilhagi - kümme miljonit krooni!!! - jäi välja mõistmata.

Üheksa aastat hiljem
Nüüdseks on saatuslikust ööst möödas rohkem kui 3000 päeva. Rene Kuulmann on 38aastane ja miski tema olekus ei pane uskuma, et ta võis kolmele suurele mehele tapmis­ähvarduste saatel kallale tungida.

Ta kergitab üllatunult kulme, kui kuuleb, et ka Ardi Sillar on dividendimiljonäride edetabelisse murdnud, kuid ei soovi üheksa aasta tagust intsidenti sõnagagi meenutada. "Võin vaid öelda, et mul on hea meel, et hing on sees. Kokkuvõttes tegi see protsess - olgugi, et tegu oli nii kohtu kui meedia poolt täieliku farsiga - mind tugevamaks ja targemaks."

Kuulmanni osalus Eesti ühes vanimas hulgimüügifirmas Jungent toob talle sisse miljoneid kroone aastas. Tänavu üle kolme miljoni. "Hästi läheb, sest esmatarbekaupu on inimestel ikka vaja. Mul on hea meel, et kunagisest üliõpilasfirmast on saanud suurim hulgimüüja, mis kuulub eestlastele." Täna tegutseb Jungent kogu Baltikumis ja omab edukaid tütarettevõtteid.

Kuulmanni kirg ei ole siiski hamba­pasta, makaronide ja wc-paberiga kauplemine, vaid maalikunst. Oksjonitel on ta muutunud heas mõttes persona non grata'ks. "Ise ma oksjonitele minna ei saa. Konkurendid vaatavad - ahhaa, Kuulmann pakub, järelikult on hea asi, ja nii lähevad hinnad kõrgeks. Eelistan häid pilte alghinnaga saada."

Mis on Kuulmanni jaoks hea pilt? "See peab olema midagi põnevat. Näiteks Elmar Kitse "Lõust" - nii kole, et enamik seda seinale ei paneks.

Aga hea on igaühele erinev. Näiteks kuulsin oksjoni ajal vestlust, kus naine ütles abikaasale: "Ostame selle pildi, see raam läheb magamistoa kardinatega hästi kokku." Kui mu mälu ei peta, siis maksti selle "raami" eest ligi 20 000 krooni."

"Üks asi on kollektsioneerimine edvistamise mõttes. Teine asi on kunstikogumine. See on selline mõnus haigus ja seda haigust ma tõesti põen," ütleb Kuulmann. "Ma ei teagi, kui palju mul praeguseks pilte kokku on, aga suurt osa neist saab üsna varsti näha Tartu Kunstimuuseumis, kus avame 4. juulil näituse."

Pluss 9 ja miinus 15
Kihnu kakluses kannatanuks tunnistatud Andres Haava istus hiljem Soomes kinni narkokuriteo eest.

Rünno Kristjuhanit on kahtlustatud mitmesugustes kuritegudes.

Ohtralt verd kaotanud, kuid ellu jäänud Ardi Sillar on aga tänaseks miljonäride edetabelisse jõudnud. Vend ­Mardiga kahasse tõi osaühing Rino Group 2006. aastal dividende kokku üle üheksa miljoni krooni. Samal ajal tõi vendade Viimsi kinnisvaraäri - Laanekivi Kodu - neile ligi 15 miljonit krooni kahjumit. Sellest suurema osa moodustavad intressid.