Seepeale hakati politseinikele teatama palgapäeva saabumisest nende mobiiltelefonidele helistades. Peagi said palgamaksmisega tegelevad ametnikud politseinikelt kümneid telefonikõnesid.

“Nad kõik tahtsid mind tänada,” ütleb kõnedele vastanud Karim Khoja. “Politseinikel polnud aimugi, et nende kuupalk on 150 dollarit. Seni olid nad saanud oma ülemuselt palgapäeval vaid 30 dollarit.”

Politseinikele heameelt valmistanud pangaülekanne ei rõõmustanud nende ülemust. Ta oli pannud alluvate arvelt iga kuu kõrvale 6000 dollarit.

Tusane ülemus korjas kõigi alluvate mobiilid kokku ja marssis nendega panka, kus ta nõudis palkade sularahas väljamaksmist.

“Ma sain maruvihaseks ja keelasin pangal seda teha,” meenutas Khoja. “Kuid siis ma taipasin, et oleme loonud lollikindla süsteemi. Politseiülem ei saa enam mehi paljaks varastada!”

Paljud Helmandi politseinikud on avalikult geid. Neil on kombeks pidada politseijaoskondades üleval noori poisse, meessoost geišasid, keda kutsutakse “chai boydeks”. Nad värvivad küüsi, keedavad teed ja hoolitsevad igati oma partnerite heaolu eest.

“Nad armastavad meiega flirtida,” kurtis üks Briti sõdur. “Nad annavad mõista, et tahaksid meiega seksida. Meile ajab see hirmu nahka.”

Kuigi lähenemiskatsed on tülikad, eelis­tavad Lääne koolitajad silma kinni pigistada. Pole ju mõtet kohalikke solvata.