See on suur äri. Kui laevale minev välismaalane ostab viina kaasa, teeb ta seda väga suure tõenäosusega just selles kandis.

Asjatundjad, kellega Ekspress on suhelnud, ütlevad, et hinnanguliselt äritakse sadamapiirkonnas maha kolmandik Eestis müüdavast alkoholist, suurimate viinahallide käivet hinnatakse kuni 20- 25 miljoni kroonini kuus.

Sadama-alal põgusaltki ringi jalutades ei jää märkamata, et mitmete tegijate seas kerkivad esile selgelt kaks-kolm tegijat.

Üks neist kannab Super-Alko nime. On vähe majanurki, kus just selle ettevõtte oranžid viidad ei osutaks, juhiks ja juhendaks turisti õige poe juurde. Firmal on Lootsi tänaval korralik pood ning lausa megahall Uus-Sadama tänaval.

Veebist leiab sama kaubamärgi edasiarenduse viinarannasta.com nime alt. Tabava nimega, sissejuhatuseks soomekeelne, ent ka eesti, inglise ja rootsi keeles kõnelev sait, on koht, kus saab sujuvalt ettetellimusi vormistada, kaardiga maksta ning lasta suuremad tellimused sadamasse tuua.

Põgus otsing viib ennekõike Virumaal tuntud kaupmehe Elmo Erlichini.

2000. aasta 13. aprilli Postimees kirjutab Erlichiga seoses: "Lääne-Virumaal toiduainete, viina ja tubakaga kaupleva hulgimüügifirma Helter-R ASi juhtivtöötaja Elmo Erlich (30) sõitis politsei andmetel üleeile õhtul kella üheksa ajal Rakverest Carola baarist koju Näpile Iirise tänavale, kus tundmatu kurjategija teda tulistas.

Oletatavalt kasutas mõrvar TT-tüüpi püstolit, millest ta tegi väikese kiirusega liikuva sõiduauto Volvo 850 suunas umbes kahe meetri kauguselt seitse lasku, millest Erlichi tabas kaks."

Ärimees jäi siiski ellu ja toibus saadud vigastustest. Ülejäänud Erlichi mainivad uudised räägivad kas Rakveres asuva Kroonikeskuse nimelise kaubanduskeskust ja Vergi Sadamat, mida ta omab või leiab ta nime ATVde krossivõitluste protokollidest.

Teine „vihane" tegija, kui otsustada sadamapiirkonna müügikohtade ja neile osutavate reklaamide järgi, on seltskond, kelle väljundiks on Marskin Kulma nimeline pood. Üks suurem müügiplats on sel firmal Lootsi tänaval, teine, kui hinnata väljas olevaid reklaame ja viitasid, on Merekeskuse nimelises turuhoones. Ka on sel seltskonnal paindliku alkomüügiteenust pakkuv veebikülg

Marskin Kulma nime alla viina müüva seltskonnani on raskem jõuda.

Internetist leiab nende kohta siiski ühe Tarbijakaitseameti ettekirjutise, milles kirjas, et müügis olnud kraam on ebatäpselt tähistatud.

Ent ettekirjutises seisab ka poe Marskin Kulma juriidiline nimi - Fenomen Trade OÜ. Tõepoolest, infoteatmikud ütlevad Fenomen Trade - tegeleb alkoholi jaemüügi ja valmistamisega.

Ainuosanik Natalja Generalova. Daamil, kel varasem ärikogemus on äriregistri andmeil piirdunud vanalinnas asuva juuksurisalongiga, on vähemasti reklaamide ja viidete osas sadama-alal võimas tegija.

Kuidas läheb?

„Kehvasti," ütleb proua Generalova. „Kehvemini kui mullu."

Ta hääl ei reeda, et just tema kauplus megakäibeid teeks, ent ega ta reeda ka seda, et ei tee.

Ta ütleb, et soomlased-rootslased, kes, teadagi, on viinaranna kaupluste põhikunded, on alkoholi pealt hakanud kokku hoidma, sestap pole tal praegu suurt midagi hõisata.

Kas konkurents liiga karm pole? Viinapoode, mis siin salata, on siiski väga tihedalt. Kitsal ajal võib klientide pärast kismaks minna.

Proua Generalova ütleb, et esilagu on rahulik. Igal poel omad kliendid.

Uus-sadama tänaval asuvas vanas laohoones, otse võimsaima Super-Alko vastas on jõuliselt end sisse seadnud veel ka end Alko-Eksperdi tutvustav müügisaal. Selle ettevõtte taga on Ozarumyani nime kandva Armeenia perekonna firma, mille tuntum kaubamärk on Araxesi nimelised alkoholipoed.

Muidugi on suhteliselt pisike müügikoht sadama-alal Livikol. Leiab sealt ka Marine Keskuse, mis kahes poes alkot müüb, ja Sadamamarketi, mis muu hulgas ka alkoholiga kaupleb. On poekesed, mille akendel lihtsalt kiri  "Alkohol". Rikkaliku valikuga paistavad silma Rimi ja Winestore.

Maksu ja tolliamet on sadama-alal võtnud vahele mehi, kes turiste varrukast tirides rajalt maha võtavad ja otse oma väikebussist haljast pakuvad. Elu käib.