Te siis pole ise sõjas osalenud?
Olin sõjatsoonis, kui minu sõiduk sattus isevalmistatud lõhkekeha rünnaku alla

Kuidas see teile mõjus?
Täheldasin, kui oluline on väljaõpe. Minu soomuki meeskond reageeris väga kiiresti ja professionaalselt. Samuti mind eskortinud üksus. Tundsin end väga turvaliselt.

Kas olete NATO sõjalise komitee esimehena langetanud otsuseid, mida hiljem kahetsete?
Ma juhin NATO 28 riigi kaitseväe juhatajate kohtumisi, eesmärgiga ühtlustada sõjalisi arusaamu alliansi sees. Ma ei juhi sõjalisi operatsioone, selleks on NATOl kaks jubedate lühenditega strateegilist väejuhatust – SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) Belgias Monsis ja SACT (Supreme Allied Commander Transformation) USAs Norfolkis.

Mul käib üks asi üle mõistuse: NATO ütleb, et Venemaa on tema paremaid liitlasi. Aga samal korraldavad venelased piiri taga õppusi stsenaariumiga Baltikumi vallutada. Kus on loogika?
Olen nende õppustega kursis. Sel teemal olen rääkinud Eesti kaitseväe juhatajaga ning mind on kutsutud septembris Venemaale, kus kavatsen küsimuse tõstadada kohtumisel kindral Makaroviga.
NATOle pole Venemaa ei vaenlane ega oht, seetõttu tuleb erimeelsused lahendada dialoogiga. See ei pruugi olla lihtne, kuid on parim tee.

Teid ei häiri, et vene muskel siin piirkonnas kasvab?
Peame eraldi vaatama venelaste sõjalist kohalolekut ja eesmärke. Me ei tea, millised on venelaste eesmärgid. Sõjalised õppused Eesti, Läti ja Leedu piiride lähistel võtan jutuks, kui kohtun Makaroviga.

Venelased paigutavad Iskander-raketid Kaliningradi. Nendega on võimalik hävitada mistahes Baltikumi värav NATO abi vastuvõtmiseks.
Seda muret avaldasid ka leedulased. Arutan sedagi küsimust kindral Makaroviga, kui Venemaad külastan.
Me ei tohi lasta end siduda venevastase retoorikaga. Mitmel NATO riigil on Venemaaga ühine piir. Venemaa on meie naaber, kellega meil on tihedad suhted.

Kui kaua Eesti kaitsejõud vastu peaksid, kui venelased ründaksid?
Ma ei arva, et venelased Eestit ründaksid. Eesti on NATO liige ja kõik teavad, et kui üks NATO riik on ohus, siis sellele reageeritakse.

Aga sõja korral võime kergesti lõksu jääda. Läänemeri läheb venelaste kontrolli alla, Ämari hävitatakse ja lätlaste muskel on juba niigi kärbunud.
Pidagem meeles, et Läänemere ääres paiknevad paljud NATO riigid: Eesti, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa, Taani, ka Norra on üsna lähedal. Rootsi ja Soome pole liikmed, aga on NATO lähedased sõbrad. Olukord ei saa enam kindlam olla.

Loe pikemat intervjuud tasulisest versioonist