"IT-valdkonnas on üldjuhul nii, et mida rohkem standardiseerid, seda kiiremini saad tulemuse. Ja ma kujutasin ette, et sellele nad oma energia panevadki. Aga need hullud võtsid seda ülesannet sõna-sõnalt ja parandasid programmeerimiskeelt!" rääkis Webmedia juht Taavi Kotka Ekspressile üle-eelmisel aastal.

Mis on leiutise sisu? Tarkvaraarendajate igapäevatööd mitte tundev inimene või lihtsamate keelte abil programmeerija ei saagi sellest esimese raksuga ilmselt aru. Kuid keerulisemaid IT-lahendusi loovatele java-programmeerijatele on asi selge.

Kotka ja R&D meeskond selgitavad: "Kujutage ette, et te joonistate kinnisilmi midagi ­paberile, seejärel teete silmad lahti, et vaadata, mis välja tuli, panete uuesti silmad kinni ja teete parandusi, siis jälle silmad lahti, et näha tulemust jne. Programmeerija töörutiin on samasugune: kirjutada pimesi koodi ning kontrollida, mis tulemusena välja tuli, teha seejärel täiendusi ja jällegi kontrollida, mis on tulemuseks."

Programmeerijad on suurepärased "kinnisilmi joonistajad", halb on aga see, et keerulisemate programmeerimiskeelte, näiteks Java puhul võtab tulemuse nägemine aega vähemalt pool minutit. Keskmiselt kulub selleks aga paar-kolm, vahel isegi kuni kümme minutit, sõltuvalt kasutatavatest tehnoloogiatest ja projekti suurusest. Protsessi, millele aeg kulub, nimetatakse deploy'ks (inglise keeles paigaldama - Toim.) ning sisuliselt on see programmeerija jaoks maha visatud aeg.

Kui algajad java-arendajad n-ö deploivad iga paari koodirea kirjutamise järel, et näha oma töö tulemust, siis edukamadki teevad seda vähemalt paar-kolm korda tunnis. Seega on "mahavisatud aeg" ehk raha ettevõttele, kus töötab üle 120 Java-arendaja, märkimisväärne.

"Arvutiga töötav inimene peab tegema silmade puhkamiseks tihedalt pause, kuid sellised sunnitud pikad pausid halvavad tugevasti programmeerija keskendumisvõimet, mistõttu kahaneb tööviljakus," selgitab Kotka.

Tööviljakuse kahanemisel on veel põhjuseid. Üldjuhul ei ole ühel programmeerijal korraga käsil mitu tööd, mistõttu kipub deploy aeg olema tööpaus - aeg uudiste lugemiseks, sõpradega suhtlemiseks, kohviks või suitsuks. Nii venib tööpaus veel märksa pikemaks.

Omaette fenomen on YouTube, mis Kotka sõnul on ses mõttes lollakas keskkond, et kui sinna juba sisse lähed, siis enam välja ei saa.

"Meie leiutis viib deploy protsessi 1-2 sekundile, mahavisatud aega enam ei ole ning kohvi lähed võtad siis, kui oma tööülesandega valmis said!" on Kotka Webmedia-poiste uue progemissaavutuse üle uhke.