Suur osa poliitilistest netikomentaaridest pärineb ühestainsast Tallinna linna­kantselei arvutist.

Kõigepealt ütlen otse välja, et tahan väga kiita Priit ­Kutserit, kes on tubli ja kena noorhärra, käib tööl Tallinna linnakantseleis ning annab abilinnapea Taavi Aasale head nõu majanduse ja transpordi alal.

Transport on tähtis asi, ja kindlasti kuulab Taavi Aas, kõrv kikkis, kui Priit nõu annab. Aga ütleme otse, tõsisem ja hingelähedasem on Priidule töö ideoloogiarindel.

Kesknädala peatoimetaja Urmi Reinde ei julge sel päeval õue minna, kui Priit-poiss Kesknädalas ­Eerik-Niilesest (või mõnest teisest paharetist) jutu on kirjutanud. Nii karmi ja halastamatu ütlemisega on Priit. Õige kah! Ega muidu ei saa!

Ja mille eest siis mina Priitu kiita tahan?

Selle eest, et kui mõni lehelugu (kus Keskerakonna püha nimi seest läbi käib) netti välja pannakse, lendab Priit Kutser kohale nagu varblane pabula peale.

Ei ole tema jaoks vahet, mis näitab kell või kas on päev kalendris punane või must. Priit on kõksti arvuti taga, tulistab esimese viie minutiga seitse kommentaari – et lugeja teaks, mis seisukoht võtta, kuidas olla, mida mõelda. Sellist tänuväärt tööd teeb abilinnapea transpordinõunik Priit. See on psühholoogilise sõja vana hea äraproovitud meetod ja andku helde saatus Priidule selle viljelemiseks jõudu ja tervist!

Kui Ekspressi netiküljel pannakse kolmapäeval (9.2.2011) üles lugu “Poliitbroiler Priit Kutser”, läkitatakse linnakantselei arvutist 20 kommentaari robinal teele. Start on eriti käbe – kümne minutiga tuleb kaheksa arvamust, kõik muidugi mõista eri nimede all. (Sest ega Priit loll poiss ei ole!)

Kõige esimene kommentaar ­paneb hoiakud paika: Priit on alfa­isane!

Onu Ruudi teatab, et terve riigiaparaat on täis mõnusa elu peal parempoolseid röövoravaid ja laarikesi. (13.29)

Liina õhkab, et ei tea, kas Priit on ka vaba ja vallaline. paneks käpa peale küll. (13.30)

Suur paks orav pakub, et ah, mis sest Kutserist. Kaja Kallas annab hea broileri mõõdu välja, oleme seda tundmatut tšikki nädalakese promonud, varsti võtab Partsilt portfelligi ära. (13.32)

Kolm tundi hiljem nuuksub Meeleheitel reformar, et kui meil ka selliseid liikmeid oleks, siis oleksime viie rikkama hulgas. (16.36)

Nimed erinevad, aga pärit kõik ühest arvutist.

Neljapäeval, 10. veebruaril 2011 paneb Ekspress veebiküljele loo “Miks suhtleb riigikokku pürgiv kaunitar professionaalse kelmiga?”. Ei nüüd ole enam aega Taavi Aasale nõu anda. Las mõtleb ise, kuidas Kalamajas parkimist korraldada! Priit hüppab arvuti taha ja kuue minutiga on seitse arvamuseavaldust valmis.

Täiesti mõttetu lugu oli see küll, Ivanova pole midagi halba ega valesti teinud! (10.35) Mulle Olga meeldib, ta on Põhja-Tallinnas tublilt tööd teinud ja mingid kuulujutud mind ei huvita. (10.37)

Ilus pilt! (10.38) Mingid mõttetud spekulatsioonid. (10.39) Tundub kaunis ja tark ka. (10.40) Minule Oljake meeldib, ta võiks vabalt parlamendis olla. (10.40) Kollane ajakirjandus, mingi väljamõeldis! (10.41)

Et lugejal oleks huvitavam, kasutab Priit nimesid Arvamus, Ali, Ilus naine, Muff, Tanja, Siiri.

Kui ajaleht sätib üles loo “­Edgari kohviku pidaja naudib linnavalitsuse soosingut”, asub Priit kell 17.24 linnakantselei arvuti taha ja läkitab paari­kümne minuti jooksul teele 17 kommentaari. Peavad ikka olema politoloogil kiired sõrmed! Vaatasin Vikipeediast järele, klaveritunnis pole Priit käinud.

Nimede all Arvamus, Manni, Ramses, Gatto, Karuke, Üliõpilane, Tanja, Mari, Dront Edward laseb ta oma loomingu lahkelt lugejate ette.

Pühapäeval riputab Ekspress üles artikli “Ratas ja Savisaar hoiavad otsestele küsimustele vastamisest kõrvale”.

14.28 tuleb esimene komm ja kuue minuti jooksul on neid juba kaheksa. Kõigis neis klopitakse vaene Anvar Samost nii tümaks, et isegi Kalle Muuli ei tunneks enam sõpra ära, kui see tänaval vastu peaks juhtuma.

Mina Samostiga ei räägiks üldse, nii kallutatud vend. (14.28)

Savisaar saab peaministriks ja siis saate kõik tema vastused. (14.28)

Kui suur Samost helistab, siis peavad kõik hüppama. Loomulikult, suur Samost ise. Tema kamandab kõiki. Ma ka ei võta tundmatutelt numbritelt kõnesid ja kui Samost helistaks, siis üldse ei vastaks. (14.30)

Samost on jätnud endast väga ebaintelligentse, labase, kallutatud mulje. (14.31)

No aga kuidas saab kindel olla, et kogu selle väärt töö on teinud ära sõber Priit?

Priidu blogi ja twitterid ja kõned Kuku raadio “Vox populi” saatesse on mind selles ammu veennud. Ikka seesama vaimuteravus ja nõtke sõnaseadmine. Parempoolsed on “mõttetud mehed” ja Eks­press ikka kollasem ja kollasem.

Pühapäeval, 13. jaanuaril 14.41 kirjutab Priit omaenese nime all twitteris, et kurb, aga tõsi – Õhtuleht on IRLi “sõltumatu” nädalalehe Eesti Ekspressiga kõrvutades muutunud kvaliteetajakirjanduse väljaandeks.

Seda kurba tõde kordab peaaegu samal ajal ka anonüümne kommentaar, mis saadetakse teele linnakantselei arvutist nagu kõik teisedki. Nii et ikkagi Priit! Tubli poiss!

Nii väga tahaks loota, et Priidu toakaaslased (toast 607a), abilinnapea nõunikud Siret Kotka ja Asser Jaanimets sõbrale ikka nõu ja jõuga abiks on. Sest kaua sa nii ränka tööd üksi teha jõuad.

Mõelda vaid – saata novembri keskelt tänaseni linnavalitsuse arvutist EE lugejate õigele rajale aitamiseks 300 kommentaari. Lisaks Ekspressile vajab Priit Kutseri keskerakondlikku pliiatsit veel nii palju ajalehti!

Kuidas saab jätta mulje, et lool on palju kommentaatoreid?

■Võhikule kõige lihtsam meetod, kuidas vältida Eks­pressi kommentaaride loendamist, on eri interneti­brauserite (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera jne) kasutamine. Vahepealne arvuti restartimine kustutab samuti kõik käimasolevad sessioonid ja võimaldab kommenteerimist alustada n-ö puhtalt lehelt.

■Et ohjeldada “Mikseri geenidega maniakaalseid kommareid”, peaks ka Ekspress üle minema süsteemile, kus kontrollitakse kommentaatori arvuti IP-aadressi.

Keskerakond käitub nagu lasteaed

■Lihtsasisulisi propagandakommentaare tuleb iga erakonna kontorist ja kriitikat saavad kõik, kuid üks partei ja selle partei poolt juhitav Eesti suurim omavalitsus paistab teistest kaugemale. Delfi on aeg-ajalt sellele erakonnale märku andnud, et nad kommentaaridega tagasi tõmbaks. Vastatud on "võtame teadmiseks" või "annan selle info inimestele edasi". Hetkeliselt on nende arv ka korraks pidurdunud, kuid vaid hetkeks.

■Keskerakonna käitumine on arusaamatu ja viib ideoloogilisse tupikusse. See pole sõnavabadus. Nende käitumine meenutab lasteaeda, kuhu on toodud mänguaparaat, aga mida keegi kasutada ei oska.

Urmo Soonvald, Delfi peatoimetaja