Aprilli keskpaigas okupeerisid Vene väed Eesti.

Loode väegrupi staabiõppused 19.-22. aprillil käisid küll tinasõduritega ja kaardi peal, kuid "treeningute" eesmärk oli sõnastatud šokeeriva mitte-mängulisusega.

Venemaa võib meiega mängida nagu kass hiirega: vahepeal laseb saba hammaste vahelt välja libiseda, aga kui nälg kätte tuleb, siis paneb käpa peale. Eesti ainus võimalus on superhiiirt mängida, jätta endast vähemalt hirmuäratav mulje.

Kaitsejõudude Peastaabi juhataja asetäitja Rein Luks ütles, et Eesti vastab omapoolsete staabiõppustega, mis toimuvad juunis-juulis. Enne seda aga toimuvad 27.-29. maini Läti, Leedu ja Eesti ühisõppused Adazhi õppepolügoonil Riia lähistel.

Siiamaani on EV nooruke kaitsevägi hakkama saanud ilma kaitsejõudude ülemjuhatajata. Peastaabi ülem Ants Laaneots on seni töötanud ilma ülemuseta, kuigi sobiv kandidaat on juba detsembrist saadik olemas olnud.

Aleksander Einseln. Joonistas Aivar Juhanson.

Ameerika Ühendriikide maavägede erukoloneli Aleksander "Alex" Einselni sõjamehe-elulugu on aukartustäratav. Alates 1950. aastast on ta õppust saanud kõikvõimalikel militaaraladel keemia, bioloogia ja radioloogia ohvitseride kursusest kuni eriväljaõppega väeosa ohvitserini. Ta on vabatahtlikuna teeninud Koreas, Jaapanis ja Vietnamis, Saksamaal ja Ameerikas aastatel 1950 kuni 1966. Edasi kulges karjäär aina kõrgustesse: ta oli kindralstaabi ohvitser, vastutav USA kontinentaalse kaitse eest, Vietnami sõjas olid tema kureerida vastutusrikkad operatsioonid Vietnamis 1972. aastal. Järgnes kolm aastat Fort Knoxis. Hiljem oli ta poliitiline ja sõjaline nõuandja USA ja Jaapani suhetes (osales kahepoolsetel USA-Jaapani julgeolekualastel konsultatsioonkohtumistel). 1978-81 oli ta USA Planeerimise ja Poliitika Valitsuses vastutav poliitilise ja söjandusalase informatsiooni eest Jaapanis, Hiina Rahvavabariigis, Taivanil ja Koreas, nõukogude Kaug-Idas ja Kuriili saarte küsimustes.

Kaheksakümnendatel vastutav poliitilise ja sõjalise tegevuse eest Euroopas, NATO-maades ja Varssavi Pakti riikides. On olnud USA esindaja ülimalt vastutusrikastel sõjandus- ja julgeolekualastel läbirääkimistel. Kolonel Einselni autasude ja medalite loetelu võtaks palju leheruumi.

Kolmapäeva hommikul alustas kolonel tutvumisreisi Eesti väeosades. See kestab kaks nädalat. Selleks ajaks, kui ringkäik lõpeb, on ka Riigikogult ametissekinnitus saadud.

Hr Einseln loodab, et ta ei jää ainukeseks sõjaväelaseks, kes toob siia oma Korea ja Vietnami sõdimiskogemuse. USA ja Kanada noori pensionäre pidi olema veelgi siia tulemas. Kuid enne tuleb lahendada nende pensioniküsimus, et ei juhtuks nii nagu N Armee eestlastest ohvitseridega, kes on ilma jäetud nii pensionist kui tiitlitest.