Taasavaldame Tarmo Vahteri kunagise loo Keskerakonna uhkest parteihoonest. Artikkel ilmus esmakordselt 14. oktoobril 2010.

Ekspress avastas, et Keskerakond rajab koostöös Tallinna linnavalitsusega Toompeal röögatult suurejoonelist parteimaja. Võlgade tõttu on poliitprojekti tulevik ebaselge.

Kas olete kuulnud, et Keskerakond omandas hiljuti Toompea nooblimas kvartalis ligi 700 ruutmeetrit pinda oma büroo tarvis?

Ei ole?

Mina ka ei olnud. Hakkasin tööarvuti taga tehtud avastuses juba tõsiselt kahtlema. Kas tegemist on ikka sama mittetulundusühinguga Eesti Keskerakond, mida juhib Tallinna linnapea Edgar Savisaar? Ja mille pangaarved arestis võlgade katteks hiljuti kohtutäitur?

Aga kinnistusraamat ei saa ju valetada. Kanne Toom-Rüütli 3/5 maja kohta on tehtud tänavu 7. juulil. Kõige hämmastavam on see, et Keskerakond pole seda pinda kelleltki ostnud.

See on lihtsalt ilmunud Keskerakonna omandisse jumaliku näpuliigutusega deus ex machina, nagu pääseb James Bond kurikaelte käest viimasel hetkel.

Maja ei saa ju paisuda? Ammugi mitte paekivist hoone, mis valmis Rootsi ajal 17. sajandil ning kuulus kammerhärra von Rosenile, titulaarnõunik Tumbergile ja teistele vonidele.

Tuleb küsida mehelt, kes tunneb vanalinna nagu oma peopesa. Tema nimi on Jüri Lump. Lump töötab juba tosin aastat Kesklinna vanema asetäitjana, olles väheseid nii kõrgeid parteituid linnaametnikke.

Õnneks on Lumbil sel esmaspäeval kodanike vastuvõtt. Helistan tema abile, meeldiva häälega naisterahvale, ja küsin aega. Mul soovitatakse tulla kohale õhtul poole kuueks.

Teen vahepeal tiiru Toompeal. Munakivised tänavad on kitsad, Savisaare Mersu roolimine peab olema talle või linnapea eest rooli keeravale nõunikule Moonika Batrakovale paras piin.

Asukoht ise on strateegiline. Praktiliselt nurga taha jäävad nii riigikogu kui Stenbocki maja, kust peaminister Andrus Ansip riiki juhib.

Keskerakonna ruumide kõrval asub Hollandi saadiku residents, teisel pool elab Iiri saadik. Mõni aasta tagasi varises osa Toom-Rüütli 3/5 seinast diplomaatide õuele. Kui Iiri saadik Noel Kilkenny 2007. aasta juulis Toompeal pulmi pidas, kartis ta, et varing kordub ja vigastab pulmalisi.

Tänavalt Toom-Rüütli 3/5 suurust ei hooma. Ühe maja asemel on tegemist terve hoonekompleksiga. Enamik ruume jääb sisehoovi, kuhu pääsu sulgeb Keskerakonna ja tuntud turvafirma kleepsuga massiivne värav. Tänava poole avanevad üksikud aknad, mis on seest mingite torude pakenditega kaetud. Pilust paistab, et ruumis on alustatud remonti. Keda pole, on ehitajad.

Kuni suveni oli Toom-Rüütli 3/5 hoonetes 800 ruutmeetrit pinda. Suurem osa sellest kuulus Tallinna linnale.

Peale linna oli majas ka väike kaasomanik – Keskerakond. Partei omas paarisajaruudust korterit, mille ostis ühelt eraisikult 1997. aastal. Seega jagunes Toom-Rüütli 3/5 omand nii:

Tallinna linn 75% (600 m2),

Keskerakond 25% (200 m2).

Juulis jõudude vahekord muutus:

Keskerakond 60% (880 m2),

Tallinna linn 40% (600 m2).

Anneliis Aunapuu

Piltlikult öeldes kuulus Keskerakonnale nööp, millele ta õmbles külge terve pintsaku. Kuidas partei seda tegi?

Kõik suuremad linna vara müügid peavad pälvima volikogu heakskiidu. Ja need tuleb avalikustada linna veebis.

Toom-Rüütli majas toimunud metamorfoosi kohta ei õnnestu mul leida midagi. Nagu poleks midagi toimunudki.

Ehk teab Jüri Lump selle mõistatuse lahendust?

Kesklinna valitsuse ootetuba on õdusamaid ametiasutusi, kus ma olen viibinud. Kena mööbel, palju ruumi. Kuigi on vastuvõtuaeg, pole ametnike uste taga saba.

Jüri Lump osutub väikest kasvu prillidega ametnikuks. Ta ei ole minu ilmumise üle ülearu õnnelik.

“Loomulikult, ajakirjandusega me ju suhtleme, aga see käib läbi meie avalike suhete inimeste.”

Seletan, et mul on ainult üks küsimus: kuidas Toom-Rüütli 3/5 majas ruume juurde tekkis? Kindlasti on selle kohta mingi leping?

Lump ütleb, et on jah selline paber. Aga selle nägemiseks oleks vaja esitada ametlik päring.

Palun lehe valget paberit ja kirjutan teabenõude sinise tindiga valmis.

Lump soovitab viia teabenõue alla kantseleisse. Saaksin vastuse vastavalt seadusele, viie tööpäeva jooksul.

Olgu, ta tahab must lahti saada. Aga sama hästi võiks tema kui kõrge ametnik kogu loo kohe praegu ära rääkida.

Lump räägibki, et algatuse ruumide jagamiseks tegi Keskerakond. Jagamine käis uute ruumide väljaehitamise arvelt.

Mis ajal see kokkulepe sündis?

“Kevadsuvi.”

Kes sellele alla kirjutasid?

“Linna poolt mina.”

Ja Keskerakonna poolt?

“Enn Eesmaa.”

Riigikogu liige Eesmaa on Keskerakonna aseesimees, üks käputäiest, kel õigus partei nimel lepinguid sõlmida.

“Kui palju pidi Keskerakond kulutama, et saada 700 ruutu uut pinda?”

“Summad olid miljonites. Keskerakond kohustus tegema terve maja tarvis investeeringuid, mida muidu oleks linn pidanud ise tegema.”

Täpseid numbreid Lump ei mäleta. Arv on kirjas dokumendis, mis asub arhiivis. Sinna praegu ei pääse.

“Keskerakond ei maksnud siis linnale sentigi?”

“Rahalisi liikumisi tõesti ei olnud.”

“Kes selle lepingu üle vaatas?”

“Linnaosavanem, linnavaraamet, abilinnapead...”

“Ehk keskerakondlased ise. Avalikkust te ei teavitanud?”

“Pressiteadet me tõesti ei teinud.”

Linn müüb eelarveaukude täitmiseks päris palju vara. Alles paar nädalat tagasi läks kaubaks maja Toompeal Patkuli vaateplatvormi kõrval. Matrjoškade ja merevaigust kaelakeedega rikastunud suveniirimüüja maksis selle eest 15 miljonit krooni.

Kui linnal ka Toom-Rüütlis ruume vaja polnud, siis miks neid oksjonil maha ei müüdud?

Jüri Lump ei oska selle kohta midagi öelda. Tema töö on linnale kuuluvaid maju valitseda. Mida müüa, seda otsustavad teised ametnikud teises asutuses. “Minu teada ei ole selle maja müügist juttu olnud,” sõnab ta.

“Kui uued ruumid said Keskerakonna omaks alles tänavu, siis kuidas partei neid juba varem välja ehitas?”

Lumbi kannatus hakkab katkema: “Ma kahjuks vabandan, ma arvan, et teie audientsi aeg on paratamatult hetkel läbi saamas.”

Lumbi vastuvõtt kestab kuueni ja kedagi ukse taga ei oota. Arvan, et sellele küsimusele võiks siiski vastata.

“Tegemist on varasema lepinguga, kus nad kohustusid neid töid tegema.”

Keskerakond ehitas uusi ruume välja, olemata kindel, kas nad neid endale saavadki? Vahepeal oleks ju võinud linnavõim vahetuda.

Lump lõpetab resoluutselt: “Te lubasite esitada ainult ühe küsimuse, aga te olete esitanud juba kolm!”

Paar nädalat tagasi soovis Keskerakonna uusi ruume näha ETV telesaate “Aeg luubis” ajakirjanik. Partei peasekretär Priit Toobal jättis ta ukse taha, sest reporteril puudus kiiver.

Sestap laenab Ekspress tööriistalaenutusest kaks kollast kiivrit.

Keskerakonna ukse taga helistan Toobali mobiilile. Telefon piiksub pikalt, kuni vastab keskealine mehehääl: “Priit Toobali telefon kuuleb.”

Toobal on oma telefoni tööle maha unustanud, mida juhtub väga harva. Millal ta tagasi tuleb, seda hääl ei tea. Hääl ise Keskerakonna maja näidata ei saa, puuduvad volitused.

Hetk hiljem sammub mööda tänavat Toobal, käed külma eest pika halli mantli taskutesse surutud. Kollaste kiivritega külalisi nähes läheb ta nägu naerule.

“Ma küsin, kas Elmar on majas, et teile maja näidata. Minul pole selle vastu küll midagi,” ja Toobal kaob puust värava taha.

Möödub veerand tundi. Toompeal ulub tuul, ilm läheb üha külmemaks. Helistan Toobalile.

“Valitud telefoninumber on hetkel hõivatud. Palun oodake.” Huvitav, kellega ta räägib? Savisaare endaga?

Siis avaneb värav ja välja astub Riigivapi ordeni V klassi kavaler Elmar Geine, kunagine Rahvarinde majandusjuht. Täna teeb ta sama tööd Keskerakonnas.

Palja peaga Geine vaatab uskumatu näoga kiivreid. Tal oleks maja näitamiseks viis minutit.

Satume keset ehitusplatsi. Kõikjal on midagi pooleli. Treppidel pole käsipuid, seintel krohvi, lagedes lampe. Võlvi alt läbi astudes löön pea kaks korda ära. Hea, et kiivri pähe panin!

Keset juhtmeid, fiboplokke ja torusid pole Geinel enam kiiret. Ta tutvustab maja armastuse ja andumusega, pühendades meile üle poole tunni.

Siin oli kaheksameetrine tala, mida mööda ehituse ajal käidi. Pärast tuli välja, et tala oli seest seenetanud. Ime, et keegi alla ei kukkunud.

Seal tulid päevavalgele sajanditevanused värvilised seinakaunistused.

Kolmandas kohas esitas muinsuskaitse sama karme soojusisolatsiooni nõudeid nagu lennuohutuse spetsid hiidlennuki Airbus 380 puhul.

Katuste remont maksis 5 miljonit krooni. Üks muinsuskaitse nõue ajas teist taga, nii see eelarve lõhki läks.

Geine viitab keldritele, kust ämbrite viisi rämpsu välja tassiti. “Siin on kaks ruumi. Üks Tarmo jaoks ja teine kolleegi jaoks. Müürime teid siia kinni nagu “Šuriku seiklustes”.”

Keskerakonna ruumid on aadellikud. Teiste parteide kontorid pole enamat kui popside ja saunikute tase. Näiteks sotsid pesitsevad Ekspressi kõrvalmajas tühisel 105 ruudul.

Toom-Rüütlisse tuleb Eesti riigi üks sõlmjaamu, kust juhitakse meie elu. Millal kõik see hiilgus, Anti-Stenbock, valmis saab?

“Kui Tarmo annab kaks miljonit,” ütleb Geine, “saaks I etapi lõpetada. Koos sisustusega kolm miljonit.”

Kõige lõpetamiseks vajalikku raha ei paista kusagilt. Keskerakond istub kinnisvaralõksus nagu tuhanded pered oma kodulaenuga.

Üksnes tehtud tööde eest võlgneb Keskerakond ehitajale 10 miljonit krooni. Koos eelmistest valimistest jäänud arvetega on parteil kohustusi rohkem kui 30 miljoni krooni eest.

Kevadel on riigikogu valimised. Eelmine kord kulutas Keskerakond kampaaniale üle 40 miljoni krooni.

Parteil oleks vaja oma unistuste täitmiseks metsikult pappi, heldeid annetajaid ja pärandajaid.

“Kui me startisime, siis olime optimistlikud.,” ütleb Geine. “Ehituse käigus selgus, et asjad on keerukamad. Nagu juba Tšernomõrdin ütles: “Tahtsime parimat, aga välja tuli nii nagu ikka.”

Savisaare uus staap

■ Keskerakonna tulevase büroo päralt oleks Toom-Rüütli 3/5 hoonetes kokku ligi 1400 ruutmeetrit. Kuna parteil oli mullu 30 palgalist töötajat, tuleks ühe ametniku kohta 47 ruutmeetrit pinda.

■ Keskerakonnale endale kuulub majas 880 ruutmeetrit. Sellele lisaks üürib partei Tallinna linnalt rohkem kui 500 ruutmeetrit.

■ Keskerakonna ruumid asuvad kokku neljal tasapinnal: keldrist katusekorruseni. Ruumide plaanist selgub, et partei vajab edukaks toimimiseks muu hulgas veinikeldrit, kahte sauna, mitut puhkeruumi ja rohkem kui 120ruutmeetrist konverentsisaali.

Ehitaja näitas hambaid

■ Keskerakond alustas Toom-Rüütli 3/5 büroo laiendamist 2008. Selleks telliti Facio Ehituselt rohkem kui 19 miljoni kr eest ehitustöid.

■ Facio peatas tööd 2009, kui oli ehitanud rohkem kui 13 miljoni kr eest. Kesk oli maksnud vaid 3 miljonit kr.

■ Tänavu märtsis saatis Facio kirja Keski esimehele Edgar Savisaarele ja juhatuse liikmetele. See ei mõjunud, Facio esitas parteile pankrotiavalduse. Nüüd maksis Kesk ära jupi võlast.

■ Septembris laskis Facio arestida kohtutäituril Keski pangaarved ja osa Toom-Rüütli majast. “Kui muidu aru ei saa, eks peab talle natuke hambaid näitama,” ütleb Facio juht Riho Kalve.

■ Kesk on alustanud uuesti võla tasumist. Koos intressidega võlgneb partei u 10 miljonit kr, mis peab olema makstud 2012. aasta alguseks.