Maksustamine toimub Donetski rahvavabariigis, ütleme et erinevalt, aga selle isehakanud vabariigi maksude ja lõivudega tegelev minister Aleksandr Timofejev, hüüdnimega „Taškent“, on ülimalt ebapopulaarne kuju. Seda peaasjalikult pidevalt muutuva maksuseadusandluse tõttu. Meie sattusime Donetskisse „helgel perioodil“: pärast väikeettevõtjate arvukaid proteste taastati Ukraina lihtsustatud maksustamissüsteemi analoog.

"Mul ei ole nüüd vaja pidada mingit dokumentatsiooni,“ räägib minu juuksur Tatjana. Maksan patendi eest iga kuu 500 rubla (8 eurot) inimese kohta ja 600 rubla (9,50 eurot) pensionifondi. Kokku 1100 rubla (17,50 eurot) firma ühe töötaja kohta, ja see kehtib alla 10 töötajaga ettevõtete puhul“.

Varem nõuti sellistelt ettevõtetelt maksu, mis moodustas 2,5 % käibest ja seda käivet tuli muidugi arvutada, pidada vastavaid žurnaale, aga kontrollid on Donetski rahvavabariigis ranged. Kohaliku maksuameti, politsei ja muude organite formeerimise baasiks oli ennesõjaaegne oblastitasandi kaader ja aktsiooni eesmärgiks oli kogu Donetski oblasti „vabastamine“. Vabastamise jutt käib edasi ka praegu, aga kontrolle ja korrakaitsjaid on mitu korda rohkem kui sellise territooriumi ja vaevu elusoleva äritegevuse jaoks vaja on.