Neljapäeval otsustas riigikohus, et pole mingit põhjust tühistada Tallinna ringkonnakohtu otsust endise politseiniku Rando Hõlpuse õigeksmõistmises.

Surmaga lõppenud tulistamine toimus 23. septembril 2016 Lasnamäel kortermaja trepikojas. Lasu tagajärjel suri 41aastane Jaanus.

Ohvrit rindkerre tabanud kuul pärines politseinik Hõlpuse teenistusrelvast.

Hõlpus oli tutvunud Jaanusega samal päeval ja temaga napsi võtnud. Pärast lasu toimumist jäi politseinik trepikojas surnu peale magama.

Ringkonnaprokurör Natalia Miilvee süüdistas Hõlpust kontaktlasuga tapmises ja nõudis tema vangisaatmist 11 aastaks. Harju maakohus mõistis Hõlpuse süüdi ja karistas teda üheksa-aastase vangistusega.
PÄÄSEMINE: Rando Hõlpus pääses suhteliselt lootusetuna näivast olukorrast.

Kaitse tõi kohtusse mannekeeni

Politseinikku kaitsesid tuntud juristid - vandeadvokaat Jaanus Tehver ja endine juhtiv riigiprokurör Margus Kurm.

TÕI KOHTUSSE EBATAVALISED VAHENDID: Üks Rando Hõlpuse kaitsjatest oli endine juhtiv riigiprokurör Margus Kurm.
Pärast süüdimõistvat otsust jätkasid nad võitlust oma kliendi eest Tallinna ringkonnakohtus.

Kaitsjad ütlesid algusest peale, et nende klient ei tapnud Jaanust ning selge pole ka see, mis asjaoludel lask toimus ning kes üldse püstoli päästikule vajutas. Selleks kasutasid nad Eesti kohtupraktikas ebatavalisi näitlikke vahendeid.

Jaanus Tehver-advokaat
Tehver demonstreeris kohtus, et Hõlpuse poolt kasutatud politseipüstoli Walther PPQ päästik liigub eriti kergesti ning seda suudaks vajutada isegi väikelaps.

Kurm tõi kohtusaali mannekeeni, mille abil kummutas prokuratuuri versiooni ainuvõimalikkust ja tõestatust.

Hõlpus ise kasutas kohtus õigust ütluste andmisest loobuda.

Tallinna ringkonnakohtu kriminaalkolleegium kohtunik Andres Parmase juhtimisel leidis, et süüdistus pole piisavalt tõendatud ja kaitseversioonid pole kummutatud ning mõistis Hõlpuse seetõttu õigeks.

Prokurör Miilvee pöördus seepeale riigikohtusse õigeksmõistva otsuse tühistamiseks. Täna otsustas riigikohus, et ei võta prokuröri kassatsiooni arutusele. Seega jõustus ringkonnakohtu õigeksmõistev otsus.

Pole teada, kes vajutas päästikule

JÄTTIS SOOVIDA: Ringkonnakohus polnud rahul prokurör Natalia Miilvee suhtumisega kaitsja töösse.
Ringkonnakohtu jaoks sai kaalukeeleks sai see, et eksperdid leidsid püstolilt nii Rando kui Jaanuse bioloogilist materjali. Seega pole selge, kumma mehe käes relv tulistamise hetkel üldse oli.

Ringkonnakohus ei välista ka lasu toimumist rüseluse või kukkumise käigus teadvustamata instinktiivse haaramisliigutuse mõjul. See omakorda tähendab, et hoolimata inimese surmast ei pruukinud karistusõiguslikus mõttes mingit kuritegu aset leidagi.

Ühtlasi juhtis ringkonnakohus oma otsuses eraldi tähelepanu prokurör Miilvee suhtumisele kaitsjate töösse.

“Prokurör kippus naeruvääristama kõike, mida me tegime,” rääkis Ekspressile advokaat Tehver.

Näiteks ütles Miilvee kohtus kaitsjatega vaieldes, et alati võib püstitada väite, et kuriteo panid toime mingisugused rohelised mehikesed, kes kusagilt kohale lendasid ja pärast ära lendasid.

Lõplik tõde jääb selgitamata”

Advokaat Tehver kommenteeris täna õhtul Ekspressile: “Õigusriigis saab inimest süüdi mõista vaid siis, kui kuriteo toimepanemine nimelt süüdistatava poolt on ümberlükkamatult tõendatud. Randot süüdistati tapmises alusetult ning mul on hea meel selle üle, et nüüd on kohus lõplikult seda kinnitanud.”

Tehveri sõnul ei tea ta, mis trepikojas toimus ja mis põhjustas lasu: “Lõplik tõde jääbki väga suure tõenäosusega välja selgitamata.”

Hõlpus viibis üle aasta vahi all ega tööta enam politseis. Tema advokaadikulud ulatuvad ligi 20 000 euroni, millest enamus kuulub riigi poolt hüvitamisele.