Tallinna kiirabi juht Raul Adlas ütleb, et kui kiirabitöötajad naise juurde jõudsid, oli naine juba koomas. Kiirabi toimetas raseda Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse lootusega, ehk õnnestub sealsetel tohtritel naine teadvusele tuua. Kuid imet ei juhtunud. Haiglas lapseootel naine suri. Samuti ei õnnestunud päästa tema last – kaheksandal elukuul sündinud enneaegsed lapsed jäävad sageli ellu.

Täiendatud kell 19:40: Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse liige-ülemarst dr Andrus Remmelgas teatas Ekspressile, et naine ei olnud koomas, vaid tema süda oli seiskunud:

"Regionaalhaigla mõistab, et juhtum pälvib ajakirjanduse kõrgendatud tähelepanu, kuid soovime, et meedias jagatav ei kahjustaks eelkõige traagiliselt surnud noore naise lähedasi ja samuti Terviseameti menetlust. Võime vaid kinnitada, et patsienti oli enne haiglasse saabumist südameseiskumise tõttu Tallinna kiirabi poolt umbes pool tundi edutult elustatud. Kiirabi saabudes olid haiglas ootamas elustamis- ja kirurgide brigaad, kes koos kolleegidega Tallinna Lastehaiglast andsid endast kõik oleneva. Kahjuks ei suudetud vaatamata sellele ema ja last päästa."

Pelgulinna sünnitusmaja kuulub Lääne-Tallinna Keskhaigla koosseisu Lääne-Tallinna Keskhaigla kõneisik Liisa Suba ütles Ekspressile, et tegemist on asutuse jaoks väga traagilise juhtumiga: "Ilma liialdamata on terve Lääne-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku pere juhtunust šokis."

Liisa Suba sõnul tunnevad nad patsiendi perele ja lähedastele südamest kaasa. "Tegemist on tõeliselt kurva juhtumiga".

Lahangu lõplik tulemus selgub kõige varem ühe kuu pärast, pärast mida analüüsib haigla juhtunut sügavuti.

Ekspressi andmetel lõhkes õnnetul naisel põrnaarter. Miks tema valude põhjus sünnitusmajas diagnoosimata jäeti või miks ta valudega koju tagasi saadeti, ei ole veel teada. Haigla on alustanud juurdlust.

Samal päeval, 27.jaanuaril juhtus Lääne-Tallinna keskhaiglas teinegi väga ränk juhtum. Kella kuue paiku õhtul hüppas sünnitusmaja viiendalt korruselt alla noor mees, kes oli äsja isaks saanud. Sõjaväepolitseis töötanud mees suri saadud vigastustesse.

Mis viis nii traagilise otsuseni, pole selge.

Sõjaväepolitsei ei avaldanud mehe kohta surmakuulutust. Seoses eraelulise juhtumiga ei pidanud nad toimunut uurima. Lisaks kehtis samal ajal Pelgulinna sünnitusmajas seoses gripipuhanguga karantiin, meedikud palusid võimalikel külastajatel patsientide turvalisuse huvides mitte kohale saabuda.

Ekspress jätkab teema kajastamist – kaks kuud tagasi teatasime ka, et Pelgulinna sünnitusmajalt soovib rekordiliselt suurt valuraha pere, kelle poeg jäi sünnitusel tehtud vigade tõttu invaliidiks.

Kõigil, kel toimunu kohta lisainfot, palume kirjutada aadressil kuum@ekspress.ee

Täpsustatud kell 17:00 Naisel oli 29. rasedusnädal.


Mattias ja Merli Eichler

Detsembris 2015 kirjutasime veel ühest raskest juhtumist Pelgulinna sünnitusmajas, kus raskelt sandistatud poisi pere soovib, et Lääne-Tallinna Keskhaigla maksaks ligi 600 000 eurot valuraha.

Jaga
Kommentaarid