Itaalia suurlinnast Milanost 100 kilomeetrit idas asuvale Iseo järvele on praegu püstitatud 100 000-ruutmeetrise pindalaga kaisüsteem, mis koosneb 220 000st omavahel ühendatud polüetüleen-kuubikust ning nendele laotatud kollakasoranžist nailonkangast. Tegemist on Bulgaaria-Ameerika päritolu kunstniku Christo uue installatsiooniga, mille valmimist ootas mees 46 aastat.

Kai ühendab teineteisega Sulzano linna ning Monte Isola ja San Paolo saari. Projekti 15 miljoni euro suurust maksumust rahastab Christo vähemalt osaliselt algsete kavandite müügiga.

Pikk ja kirgas tee on kõikidele külastajatele tasuta ning avatud 24tundi ööpäevas, kui ilmaolud lubavad. Christo sõnul tekitab ujuvkai külastajates tunde, nagu kõnniksid nad vee peal või sõidaksid vaala kukil. Teos on avatud 16 päeva kuni 3. juulini. Pärast seda lammutatakse kai lahti ja tükid antakse taaskasutusse.


Ligi 2000 elanikuga Sulzano linna jaoks on Christo installatsioon olnud turismi mõttes suureks õnnistuseks. Kui korraldajad lootsid, et ujuvkail kõnnib 40-45 tuhat inimest päevas, siis tegelikult on imepärast objekti tulnud uudistama kaks korda rohkem külastajaid. Koguni nii palju, et kai vajab öösiti remontimist.

Maastikukunstnikest abielupaar Christo ja Jeanne-Claude kogusid alates 60ndatest tuntust mastaapsete kunstiprojektidega, mille eesmärgiks oli anda tuntud maastikele või suurobjektidele uus ilme. Näiteks katsid nad kangaga nii Pariisi vanima silla Pont-Neufi kui Saksamaa parlamendihoone Reichstagi Berliinis. Ujuvkai ideele tuli tandem juba 1970. aastal. Kuigi vahepeal kaalusid Christo ja Jeanne-Claude ujuvkai ehitamist Tokyo lahte, ei jõudnud nad koos idee teostamiseni. 2009. aastal Jeanne-Claude suri, kuid Christot jäi idee ülipikast veepealsest kaist kummitama. Tegu ongi tema esimese suure projektiga pärast abikaasa lahkumist.