28.–30. detsembrini piirasid nii Milano kui ka Rooma linnavõimud autode liiklemist hommikul kella 10st kuni õhtupoolikul kella 16ni. Ühistranspordi piletite hinnaks määrati 1,50 eurot ja see kehtis kogu päeva ulatuses nii trammis, trollis, bussis kui metroos. Sellised meetmed pidavat aga teadlaste arvates aitama sama palju kui aspiriinitablett vähihaigele. Kui varem tundusid Aasia turistid oma tolmumaskidega naeruväärsed, siis nüüd hakkasid maske kandma ka mõned kohalikud. Eriti kahjulik on teha tänavatel sörkjooksu või tegeleda suduses linnas mis tahes spordialadega, sest sporti tehes tõmbab inimene kopsudesse õhku veelgi sügavamale.

Üks ebameeldiv asi veel, mis selle teemaga ehk saastusega kaudselt seostub, on see, et Rooma linnas sajab taevast alla kuldnokkade sitta
30. detsembri uudistes teatati, et kõik ettevõtted, asutused ja eraisikud peavad oma kütteregulaatorid keerama kaks kraadi madalama temperatuuri peale ning soovituslikuks temperatuuriks pakuti 18 kraadi (välja arvatud haiglad ja koolid). Lisaks pidid kõik autojuhid vähendama kiirust: kui tavaline lubatud kiirus on 50 km/h siis sudu ajal oli see 30 km/h. Politsei tegutses usinalt ja liikluspiirangute rikkujaid ootasid kopsakad trahvid, mis olid suurusjärgus umbes 300 eurot. Itaallastele oli selline pühadeaeg suureks piinaks, sest kõik soovisid ju oma mammadele-papadele külla sõita, aga selleks sõiduks tuli valida soovitavalt öine kellaaeg.

Vana aasta viimastes uudistes teatati, et Napolis kehtestatakse kuuepäevane liikluspiirang. Kuna napollased pole kuigi seaduskuulekad, siis selline piirang poleks nagunii läbi läinud ja nende õnneks hakkas sadama ka vihma. Tahaks siiski loota, et eelmise aasta lõpus Pariisis toimunud 21. kliimakonverentsi otsused suudab Itaalia valitsus kiiremas korras täitmiseks võtta, sest õhusaaste riigipiire ei tunne. Riigipühasid samuti mitte.

Üks ebameeldiv asi veel, mis selle teemaga ehk saastusega kaudselt seostub, on see, et Rooma linnas sajab taevast alla kuldnokkade sitta (il guano di storni). Neid linde püütakse pidevalt peletada valjuhäälditest lastava lindude hädakisaga, kuid seekord tulemusteta. Linnud ei reageeri peletavale helile enam üldse. Lindude väljaheiteid olevat väga raske tänavatelt maha nühkida ja see põhjustab autode ja inimeste libisemist asfaldil ning isegi liiklusõnnetusi. On tulnud ette, et sitarahe eest kaitseks peavad jalakäijad kasutama vihmavarje, eriti just pargis jalutades. Eestis ehitatakse kevadekuulutajatele heldinult pesakaste, aga Itaalias kujutavad nad tõsist ohtu tervisele, sest levitavad tuberkuloositekitajaid. Hinnanguliselt terroriseerib roomlasi 4 miljonit kuldnokka.

Lisaks mustale masendusele, mida tekitas tervisele üliohtlik õhusaastumine, läksid Itaalias aasta lõpus pankrotti neli panka. (Banca Etruria, Marche, Carichieti ja Carife). Hoiustajad, kes olid pankurite pealekäimisel raha paigutanud riskantsetesse obligatsioonidesse, jäid oma rahast ilma. Sellele järgnes kohe ka ühe pereisa enesetapp, kes kaotas 110 000 eurot oma eluaegseid sääste. Riik garanteerib küll hoiustajatele raha 100 000 euro ulatuses, aga obligatsioonidesse paigutatud raha enam täies ulatuses tagasi ei saa. Seetõttu möödus aastalõpp Itaalias nende pankade poolt paljaks röövitud rahva meeleavalduste saatel.