EKRE üks liidritest Martin Helme avaldas aprilli keskel paljude meelehärmiks, et praegune välisminister Marina Kaljurand ei sobi Eesti presidendiks, sest tegu on venelasega, meie riigipea peaks aga olema eestlane. Kuid sama hästi võiks Kaljuranda süüdistada selles, et ta on lätlane. Kolmapäevane Eesti Ekspress paljastas, et Marina Kaljuranna isa on lätlane Imants Uits, kes töötas Eestis bussijuhina ja suri 1993. aastal Pärnumaal. "Isa praktiliselt ei osalenud minu kasvatamises," eitas Marina Kaljurand artiklis lähemat seotust Lätiga. "Ma olen teda näinud viis-kuus korda.“

2004. aastal uuris Ekspress elukutselise suguvõsauurija Fred Pussi abiga teise presidendikoha nõudleja, toonase eurovoliniku Siim Kallase esivanemaid. Ja mis välja tuli? Kallase vanaema Selma pärines lätlastest! Tänavu aprilliski pajatas endine peaminister Tallinna propagandalehele Pealinn: "Uurimuse minu suguvõsast tegi Eesti Ekspress, see on avalik ja olemas. Pidasin kogu aeg oma vanaema eellasi baltisakslasteks, aga selgus, et nad olid saksastunud lätlased."

Kaevume veelgi sügavamale. Välimuse järgi otsustades ei oma kunagine välisminister, diplomaat ja kirjanik Jaak Jõerüüt Lätiga justkui mingit seost. Piisab aga vaid lühikesest pilguheidust mehe CVsse, kust selgub, et tegemist on endise Eesti suursaadikuga Lätis aastatel 2006-2011. Küsime nii, nagu küsiks Martin Helme: Kas endisel Eesti suursaadikul Lätis peaks siin riigis üldse mingit autoriteeti olema kellelegi hinnanguid anda?

Teine salakaval tegelane on Indrek Tarand. Läti ja Tarandi nime üheaegne guugeldamine ei anna algul silmapaistvaid tulemusi, kuid lõpuks satume jackpoti otsa. Dokumendid osutavad, et 2002. aasta 13. juulil peatas politsei Endla tänaval toonase välisministeeriumi kantsleri Indrek Tarandi ametiauto, mis jäi silma ebakindla sõidumaneeriga. Seni säravat ametnikukarjääri teinud Tarandil tuvastati 1,07promilline joove ning välisminister Kristiina Ojuland lasi mehe ametist priiks. Vabandav Tarand selgitas Õhtulehele, et tarbis alkoholi - ja pange nüüd tähele! - Lätis Zilmatsis: "Meil olid seal lätlastega suvepäevad, kus toimusid spordivõistlused, pärast kerge saun ja kahjuks jõime ka Aldarise õlut.”

Kuigi Tarandi sõnul sõitis autoga Lätist Eestisse suursaadik Juhan Haravee ja ta ise istus autorooli alles Tallinnas, väitis välisminister Ojuland, et Tarand oli roolis juba Eesti-Läti piiril - sellel samal piiril, mille läbirääkimisi ta oli 94. aastal koordineerinud. Kokkusattumus? Vaevalt.

Sel nädalal lisandus võimalike riigipeaks püüdlejate loetellu veel üks nimi. Partei presidendikandidaadiks pürgimisest teatas keskerakondlane Mailis Reps. Kui endine haridusminister üldse püüab oma seotust Lätiga varjata, siis teeb ta seda küll väga nigelalt. Abielu lätlasest vandeadvokaadi Agris Repšsiga ja sellest kooslusest sündinud neli last peaks igal kodanikul tulukese põlema panema, millist inimest tahetakse meie riigis presidendikandidaadiks sokutada.

Avalikkus ootab järjest kasvava ärevusega sotsiaaldemokraatide presidendikandidaati. Teatavasti ripsutab erakonna suurrahastaja ja esimehe isa Oleg Ossinovski tiiba lätlannaga. Head see igatahes ei tõota.

Jääme ootama paljastusi Urmass Paetsi kohta.