Aga paroodiaid on vaja ja ­Cannes’i filmifestivalil esilinastunud rootslaste “Kung Fury” on ilmselt kõige haigem film, mida vähemalt siiamaani paroodia­rindelt välja võlutud on. ­Kickstarteri kampaania toel sündinud ja ligikaudu pool miljonit eurot maksma läinud pooletunnine film võtab ette kõik 80ndate camp’imad naljad ja keerab need täielikult nihkesse.

Seda oli muidugi ka aimata, sest mõni kuu varem hakkas ringi liikuma kaheksakümnendate ikooni Michael Knighti, ptüi, David Hasselhoffi hirmus laul “True Survivor”, mis on ka filmi tunnusmeloodia. Kes on loo videot näinud, saab juba aimu, mida filmist oodata. Hasselhoff teeb muidugi filmis ka ise kaasa – Kung Fury vapra auto Hoff 9000 häälena.

Lühidalt sisust. Miami detektiivi Kung Furyt tabab salapärast punast ninjat taga ajades välk ja hammustab kobra, mistõttu saab temast “The Chosen One”, kes valdab idamaiseid võitluskunste. Ta on pahast poisist politseinik (nagu Mel Gibson või Bruce Willis oma kuulsaimates rollides), kes ei karda ülemust hulluks ajada (nagu Eddie Murphy “Beverly Hillsi võmmi” filmides). Ta võitleb pahaseks saanud hullunud mänguautomaadiga (ma ei tea, kes seda oleks varem teinud) ja lõhub selle käigus pool linna ära (vaata ükskõik millist 80ndate märulit).

Aga see pole veel kõik. Tulevikust saabub (umbes nii nagu tulid Terminaator ja Kyle Reese) kõige kurjem kurikael eales – Adolf Hitler ehk Kung Führer ja nüüd hakkavad ajarännud, täiesti segased naljad, one-liner’id, suurte rindadega naiste ekspluateerimine ja natside tapmine. Ühesõnaga, täiesti ­normaalne ja tore linateos, mis pildikvaliteedi poolest on nagu ühelt kassetilt teisele ümber lindistatud VHS-film, mida on veel paar korda kopeeritud.

Aga vaatajad on pöördes. Youtube’ist on filmi vaadatud juba üle 16 miljoni korra. Vähe sellest, vaimustuses on ka kriitikud. “Kung Furyt” peetakse 80ndate stiilis “Tasujateks”, võrreldakse kinni kiilunud gaasipedaaliga sportautoga, mis ei võta tempot lõpuni maha. Ajakiri Vanity Fair ütles ausalt, et tegu on maailma parima filmiga, eales.

* filmi kõige parem nali. Kindlalt.