Esimese Eesti galeriina osaleb Araabia Ühendemiraatides toimuval rahvusvahelisel kunstimessil Art Dubai Temnikova & Kasela galerii. 18.–21. märtsini vältav Art Dubai toimub tänavu üheksandat korda. Messi patroon on Araabia Ühendemiraatide asepresident ja peaminister, tema kõrgeausus šeik Muammad bin Rāshid Āl Maktūm.

“Meid kutsuti messile osalema. Proovime igal aastal teha midagi uut, galerii tegevust laiendada. Art Dubai messil on väga hea maine ja sinna on raske saada,” ütleb galerist Olga Temnikova (ülemisel pildil). Eesti galerii osaleb messil koos Moskva galeriiga Iragui. Temnikova & Kasela viivad Dubaisse Kaido Ole (alumisel pildil) loomingu, Moskva galerii Pavel Peppersteini oma (esindas muuseas Venemaad 2009. aasta Veneetsia biennaalil).

“Art Dubai on eksootika, võtan seda uudishimuga kui suurepärast võimalust kogeda maailma ja inimesi nende eripalgelisuses,” ütleb kunstnik Kaido Ole. “Kuigi see on globaalne üritus, mõjutab toimumiskoht selle iseloomu ilmselt vägagi. Ma ei ole selles regioonis ise varem käinud, kuid vist igaüks teab, kuidas sealkandis naftarahaga muinasjutte reaalsuseks ehitatakse. No näis.”

Messil osaleb kolmes eri programmis ligi 90 galeriid kogu maailmast, teiste seas Krinzingeri galerii Viinist, Chantal Crouseli galerii Pariisist, Victoria Miro galerii Londonist jpt. Art Dubai messi raames toimub ka konverents Global Art Forum, mis keskendub sel korral tehnoloogiale ning mõjule, mida see avaldab kunstile ja kultuurile. Samuti toimub Emiraatides samal ajal 12. Ash-Shāriqah’ kunstibiennaal, mille teemaks on seekord “The past, the present, the possible” (vältab riigi suuruselt kolmandas linnas Ash-Shāriqah’s kuni 5. juunini 2015).

Kaido Olel valmisid Art Dubai messiks uhiuued maalid. “Maalisin sellised kindla peale tööd, kui otsesõnu öelda. Kuni mu oma naine ütles ühel maalil kujutatute kohta, et need on ju nagu burkades naised, kes pealekauba veel ilmsed enesetaputerroristid! (Vaata väikest maali paremal - K.K) Siis nägin ka ise tehtut sama pilguga ja loomulikult jääb see töö nüüd koju,” räägib Ole. “Mis läbi ühtede prillide paistab nagu armas Pokumaa elanik, võib teistega vaadatuna muutuda sama ilmseks surmasaadikuks. Isegi kui see on meie enda ülereageerimine, on see siiski tingitud eri kultuuride mõjudest.”

Temnikova & Kasela galeriil seisab lähikuudel ees veel mitu olulist messi. Juba mais osaleb galerii Kris Lemsalu töödega Frieze’il New Yorgis ja juunis avaneb LISTE kunstimessil Baselis Jaanus Samma kampsunipood.