“Plaatanipuu” peategelane on advokaat Jake Brigance, kes oli ka Grishami esimese romaani “Aeg antud tappa” (e.k 1995) kangelane. Tolle raamatu kirjutas Grisham veel enne “Firmat”, mis lennutas ta maailma enimmüüdud kirjanike sekka, kus ta püsib seniajani. Kuna Grisham oli tollal veel tundmatu vennike, lükkasid mitmed kirjastused käsikirja tagasi, enne kuni üks neist selle vaid viietuhandelises tiraažis välja andis. Hiljem, kui Grisham oli juba tuntud, tegi Hollywood raamatu põhjal filmi, peaosas Matthew McConaughey.

“Plaatanipuu” lendas mullu oktoobris kohe USA raamatumüügi edetabeli tippu. Seekord saab Brigance palve võidelda ühe omakäelise testamendi kehtivuse eest. Testamendi saadab talle postiga Seth Hubbard, keda Brigance pole kunagi kohanud ja ei kohtagi, sest mees poob end kanepikiududest köiega plaatanipuu külge.

Alles pärast tema surma selgub, et eraklikult elanud mööblitööstur oli maakonna rikkaim mees. Ja et skandaal oleks täiuslik, teatab mees testamendis, et varanduse ei saa mitte tema täiskasvanud lapsed (kes isast ei hooli ja käivad teda haruharva vaatamas), vaid mustanahaline teenijanna, kes elab joodikust mehega. Jah – kes see siis seda enne näinud on, et vaene neegrinaine üle kullatakse? Mis nipiga ta miljonäri hinge puges? Kas mees oli testamenti tehes mõistuse juures?

“Plaatanipuu” on lihtsakoeline raamat. Juba loo keskel võib nutikam lugeja aru saada, miks jättis multimiljonär oma vara just teenijannale. Kuid see ei kaota põnevust: Grisham on kirjutanud raamatuid, kus puudub õnnelik lõpp, ja seetõttu püsib pinevus viimaste lehekülgedeni.