Kunstnik Kristiina Pärk joonistas üles seitse uhke struktuuriga soengut 20. sajandist. Kristjan Pärnsalu salongist Hairhouse hindas nende trendikust hetkeseisuga – ja kellele, kui üldse, nad tänapäeval pähe sobida võiks.


Beehive

Metsikute mesilaste pesa meenutav võimas moodustis, mida tema ümarate vormide (ja aukartustäratava suuruse) tõttu soengu kuldajal – 1960ndatel – ka võimsa pommituslennuki järgi B-52ks kutsuti. Beehive’i fännid on olnud ajaloos mitmed tuntud lauljad nukrahäälsest Dusty Springfieldist Amy Winehouse’ini.

Võiks sobida: Elina Pähklimäele, Tanja Mihhailovale.

Trendikusfaktor: 3.5

Kommentaar: "Minu lemmik! Küll herilasepesa sarnane, aga mu meelest läbi aegade kõige seksikam soeng. Moelavadel nagi seda sel hooajal Moschino, Marc Jacobsi ja Oscar De La Renta modellide peades. Sellise soenguga näeksin ringi kõndimas Kõusaart ja Simsonit, tarmukatele Kadridele annaks see veelgi vunki juurde. Meestest võiks beehive hair-do sobida Jürgen Ligile, pehmendaks tema machopoolust."


Bouffant

Klassikaline õhuliseks kammitud puhvsoeng, millele pani aluse Prantsuse kuninganna Marie-Antoinette, keda loodus polnud õnnistanud ei liiga tihedate juuste ega lihtrahva kõhumurede suhtes tuntava empaatiaga. Enim populaarne 1960ndatel–1970ndatel.

Trendikusfaktor: 4

Kommentaar: "Selle soenguga tuleb meelde äsjalahkunud Margaret Thatcher, aga ka Lana Del Rey -- meeldejäävad naised, kel oleks nagu ürgjõud sissemonteeritud. Meie staaridest näeksin selle soenguga ringi kõndimas Kristiina Ojulandi, see soeng oleks talle raudrüü eest ja annaks konkreetsust juurde. Moelavadel kindel lemmik juba mitmes hooaeg Vivienne Westwood vürtsitas seda veel väikse andywarholiku aktsendiga, tulemus seksikalt glam pop-art look."


Liberty Spikes

Kuuldavasti armastasid oma juukseid lubjavee abil himuäratavateks teravikeks vormida juba sõjakad keldid. Hilisemal ajal on Vabadussamba kiirtepärga meenutavat soengut seostatud punkliikumisega ning see on kaunistanud nii David Bowie, Billy Idoli kui David Beckhami pead. Taassündimiseks nõuab Liberty Spikes vaid kolme komponenti: piisavalt juuksematerjali, käepärast keepuvat vedelikku ning mitte just üleliia alandlikku hoiakut heakodanliku ühiskonna ees.

Võiks sobida: Ei sobi kellelegi peale N-Euro.

Trendikusfaktor:

Kommentaar: "Kohe tulevad meelde N-Euro ja Tanel Padar, kui ta Eurovisioonilt võidu tõi. Nii et igati võidukas soeng. Sobiks ideaalselt presidendihärra Ilvesele. Mõelda vaid milline punk-esipaar saaks Liberty Spikes Toomas-Hendrikust ja Chelsea Evelinist!"


Afro

Võimsalt õhuline juuksepall 1960ndatest, millel selge seos Mustale Mandrile omase tugeva ja isepäise juuksekasvuga. Laia maailma tänavate tuultes on oma kindel koht olemas ka soengustiilil “Jefro”, mille nimi teeb ajaloolise kraapsu aškenazi juutide käharpeadele.

Võiks sobida: Krista Lensinile, Diana Klasile, Marika Vaarikule, Anu Välbale, Xsenia Joostile.

Trendikusfaktor: 4

Kommentaar: "Juba Elle Kull "Pisuhänna" Laurana vallutas selle soenguga minu südame. Eestimaisel sirgel juuksel on seda efekti võimalik saavutada keemiliste lokirullidega ja spetsiaalsete minikrepptangidega. Moelavadel on armsa afropahmakaga kõndinud ringi Issey Miyake ja Bora Aksu modellid. Meenub ka Lenny Kravitz. Sama stiil sobiks näiteks EMSL juhatajale Urmo Kübarale, kuulutamaks Rahvakogus välja "Let the love rule!" sõnumit.


Chelsea Hawk

Klassikalise mohikaanlasesoengu pisut leebem variant, mis läks mõne aja eest hinge ka noorematele emo-tüdrukutele.

Võiks sobida: Kene Vernikule, Lea Liitmaale.

Trendikusfaktor: 2

Kommentaar: "Olen märganud, et seda soengut armastavad mingil eluhetkel lauljad ja fotograafid, et eristuda massist ja näida veidi agressiivsematena, kui nad seda tegelikult on. Mina kujutaksin selle soenguga ringi käimas näiteks Evelin Ilvest. Julgus eristuda on tal olemas küll."


Hi-Top Fade

1997. aasta paiku kolinal moest läinud soeng pole päriselt siiski kadunud, olles end viimasel ajal ilmutanud näiteks briti räppari Tempa T ja Michelle Obama mõningate sugulaste peas.

Võiks sobida: Mart Sanderile, Martin Parmasele, Ene-Liis Semperile.

Trendikusfaktor: 3

Kommentaar: "Heitlikel 90ndatel patseeris selliseid dressides tegelasi päris palju tänavatel. Mäletan, et mõtlesin, kas neil on ka kandiline aju! Kuigi ka palju positiivseid staare on seda soengut kandnud, naiteks Grace Jones. Meie staaridest sobiks see soeng näiteks Ansipile."


Pompadour

Juuksepahmaka lauba kohale kuhjamine oli armastatud stiilivõtteks nii Bette Davisele, Elvisele kui Louis XV südame võitnud Madame de Pompadourile, kes soengule ka oma nime jättis. Viimati koges 18. sajandist pärit soeng laiemat populaarsuselõõma 1940ndatel–1950ndatel.

Võiks sobida: Tambet Tuisule, Marten Kuningale, Helen Sürjele, Maria Ithakale, Laine Randjärvele.

Trendikusfaktor: 4

Kommentaar: "Androgüünne soeng, mis muudab naised mehelikuks ja mehed naiselikuks. Moelavadel armastasid seda sel hooajal Jean Paul Gaultier, Max Mara ja Gucci. Tänapäevane Elvise-soeng sobiks hästi näiteks kompule Rainer Vakrale."