Nüüd teame Ukrainas nähtu põhjal, mida tähendab hübriidsõda. Teame, et riigi sees rahutuste tekitamise vastu on vaja psühholoogilist kaitset. Teame roheliste mehikeste ohtu. Siim Kallas sõnastas kevadistel koalitsiooniläbirääkimistel, et Eesti julgeolek on kõige paremini tagatud, kui iga siinne elanik tunneb end Eesti riigi poolt väärtustatuna. Siis on ta immuunne potentsiaalse välisvaenlase suhtes, kui too tahaks teda panna alla kirjutama petitsioonile, et Vladimir Putin tuleks teda “kaitsma” või “vabastama”. Teisisõnu: efektiivne sotsiaalpoliitika, töökohtade loomist toetav ettevõtluspoliitika, võrdseid stardipositsioone andev hariduspoliitika, regionaalpoliitika, diskrimineerimisega võitlev poliitika ja kõik muu sarnane on osa meie riigikaitsest. Kuigi kaitseminister Sven Mikser ütles küll laupäevases kõnes sisuliselt, et venekeelsete koolide hariduspoliitikast on tehtud kaitsepoliitika osa ning seepärast ei anna see hariduse seisukohast alati parimaid tulemusi. Samal ajal on ka tema jaoks väljaspool kahtlust, et meie koolides toimuv mõjutab suuresti seda, milline on meie inimeste tahe Eesti riiki kaitsta.

Seega võiks kõik riigi kaitse eest otsapidi vastutavad inimesed, alates psühholoogilise kaitsega tegelevast kommunikatsioonispetsialistist Ilmar Raagist, olla vabariigi aastapäeva paraadil.

Riigikogu menetleb ju ka uut riigikaitseseadust, mis muu hulgas paneb paika riigikaitse põhimõtted valmisolekuseisundis, näiteks kuidas traditsiooniliselt riigikaitseülesandeid mittekandvad asutused (olgu või tee-ehitusfirma, mis peaks kiirelt ära parandama segipaisatud tee, et seda mööda militaartehnikat vedada) vajadusel koostöösse kaasata.

Eesmärk pole meie õpetajaid, arste, Ilmar Raagi ja asfaldivalajaid kargel veebruarihommikul orkestrimuusika saatel koos kaitseväelastega külmetama panna. Kui paraadi eesmärk on ühest küljest näidata meie riigi kaitsevõimet ning teisest küljest tunnustada neid, kes meie riigi kestmist ja julgeolekut igapäevatööga tagavad. Järelikult peaks Vabaduse väljakul auringi tegema laiem ring rahvast.

Õieti kogu meie rahvas.